Sobota 5. prosince 2020, Praha

K dalšímu nesmírně těžkému zápasu cestovali v sobotu házenkáři jičínského Ronalu, tentokrát se představili v Praze Ruzyni, kde změřili síly s domácí Duklou. Hosté chtěli po dvou domácích vysokých porážkách s největšími favority na mistrovský titul, Plzní a Karvinou, ukázat, že jsou schopni se měřit i s nejlepšími týmy soutěže. Cílem bylo prezentovat se nejen lepším výsledkem, ale především herním projevem. Jičínští nastoupili téměř kompletní, do sestavy se vrátil kapitán Šulc, naopak chyběli Š. Drbohlav a Pich.

 

HC Dukla Praha – HBC Ronal Jičín  36:25 (20:10)

Začátek utkání přinesl doslova ofenzívní smršť. Hned v první minutě se trefil hostující Freiberg, domácí vzápětí dvěma góly otočili na 2:1. O vyrovnání se postaral jičínský Kovařík, ovšem Pražané trestali jakékoliv zaváhání hostující obrany bleskurychle. Házenkáři Jičína hráli poměrně dobře v útoku, obrana ale nechávala atleticky výborně disponovaným hráčům Dukly až příliš prostoru. Především dvojice Klíma a J. Patzel si na útočné polovině dělala, co chtěla. Na straně hostí se nenašel ani jeden hráč, který by projevil větší osobní statečnost v soubojích jeden na jednoho, což ostře kontrastovalo s projevem domácích. V útoku se Jičínským dařilo do poloviny první půle, kdy snižoval na 9:7 Kovařík. Poté Jičínští vyrobili několik technických chyb a Pražané nekompromisně trestali. Hosté zabředli do hluboké herní krize, z čehož resultoval poločasový stav 20:10.

Po změně stran chtěli házenkáři Jičína ukázat mnohem přívětivější tvář a dokázat si, že házenou hrát umí. To se jim ale dařilo jen částečně. V útočné fázi sice nastalo oproti závěru prvního dějství malé zlepšení, přesto vyráběli hosté další technické chyby z kategorie školáckých. V obraně změnili Jičínští systém na aktivnějších 1-5, ovšem domácí si s vysunutým hrotem dokázali poradit a nadále bez větších potíží skórovali. Pražané si i nadále drželi dostatečný brankový náskok, na obou stranách tak dostali větší herní prostor hráči širšího kádru. Házenkáři Dukly nakonec zvítězili zaslouženě 36:25 a do extraligové tabulky si připsali dva body.

Jičínští sehráli patrně nejhorší utkání kalendářního roku 2020. S výjimkou úvodní čtvrthodinky se nedařilo prakticky nic. Nedůraz v osobních soubojích na vlastním brankovišti, chybějící lepší pohyb v útočné fázi a s tím související trestuhodné chyby v rozehrávce, to byly faktory, které určily ráz celého utkání. Nezbývá než věřit, že hráči Jičína hodí nepovedenou šňůru tří utkání se silnými protivníky za hlavu a veškeré síly vloží do posledních dvou utkání roku.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka – Freiberg 4; Kovařík, Hlava, Thorovský, Krahulec a Miľko po 3; Kastner 2; Dolejší, Kubík, Šulc a Doškář po 1; Rychna; Groh; J. Drbohlav

 

Statistika utkání:
Diváků:  hráno bez diváků
Sedmičky:  0 – 1/0
Vyloučení:  4 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Horáček, Novotný
Sled branek: 0-1; 2-2; 5-3; 6-5; 9-7; 12-8; 18-9; 20-10; 24-14; 27-15; 29-19; 33-22; 36-25

 

V sobotu 12. prosince přivítají házenkáři Jičína od 18:00 poslední celek tabulky, SHC Maloměřice Brno. Hosté ale přijedou do Jičína posíleni prvním letošním dvoubodovým ziskem, když dokázali poměrně jasně přehrát Nové Veselí. Hned ve středu 16. prosince potom přivítají v televizním utkání právě celek Sokola Nové Veselí, výhoz utkání v 17:10 hodin.