Sobota 28. listopadu 2020, Jičín

V sobotu nastoupili házenkáři jičínského Ronalu k prvnímu odvetnému utkání základní části. Na domácí palubovce je čekal soupeř z nejsilnějších, tým HCB Karviná. Domácí chtěli favorita nejen tohoto utkání, ale celé soutěže, potrápit podobně, jako se jim to povedlo na začátku září v úvodním kole soutěže. Tehdy byli naši házenkáři blízko cennému bodu, nakonec ale prohráli 26:27. V sobotním střetnutí nemohli Jičínští stále počítat s kapitánem celku Šulcem, pro nemoc absentoval rovněž pivot Miľko. Trenéři tak po delší době povolali Jirku Groha a po dlouhých měsících se na palubovce jičínské sportovní haly objevil také pivot Jiří Drbohlav, jenž před rokem z důvodu zranění přerušil kariéru.

 

HBC Ronal Jičín – HCB Karviná  18:29 (10:16)

Hned na začátku střetnutí o sobě dali vědět hosté, kteří se po pěkných akcích ujali vedení 0:2. Za domácí se jako první trefil Kubík, na 2:3 o chvíli později snižoval Kastner. Hosté potvrzovali svou útočnou kvalitu, na brankovišti domácích bylo neustále rušno. S přibývajícími minutami se házenkáři Jičína dokázali přizpůsobit tempu Baníkovců a po přesných trefách Freiberga a Dolejšího srovnali na 4:4. Také v dalším průběhu poločasu se skóre poměrně tahalo, v patnácté minutě srovnával Kastner na 7:7. Poté se opět dostali výrazněji ke slovu hráči Karviné, především Solák byl pro obranu domácích neustálou hrozbou a právě on zavelel k dalšímu náporu. Ten stačili Jičínští přibrzdit gólem Kubíka na 9:11, závěr první půle se ale odehrál v karvinské režii. Hosté dokázali vystupňovat tempo a rovněž díky chybám v jičínské rozehrávce odskočili na poločasových 10:16.

Po změně stran vykřesali Jičínští jiskřičku naděje, když po úvodní trefě hostí korigovali Freiberg a Kastner na 12:17. Hosté ale naděje domácích rázně zabrzdili. Díky dalším ztrátám míče a nekompromisnímu zakončení zvýšili házenkáři Karviné na 12:21 a o osudu zápasu bylo prakticky rozhodnuto. Hráči Jičína se sice snažili, bojovali o lepší výsledek, na druhé straně stál ale tentokrát velmi silný protivník. Za rozhodnutého stavu se na jičínskou palubovku dostali také hráči širšího kádru domácích, za zmínku jistě stojí návrat Jirky Drbohlava, jenž se v jičínském extraligovém dresu objevil přesně po dlouhých 14 měsících. Hosté nakonec zvítězili zaslouženě vysoko 18:29 a upevnili si postavení na čele extraligové tabulky.

Házenkáři jičínského Ronalu drželi s favoritem na mistrovský titul krok pouze první třetinu utkání. Poté již hosté naplno ukázali svou kvalitu a zaslouženě si dokráčeli pro vítězství. Domácím nelze upřít snahu a bojovnost, časté technické chyby ale výkon Jičínských srážely.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Kastner 7/4; Freiberg 3; Kubík, Hlava a Š. Drbohlav po 2; Dolejší a Kovařík po 1; Krahulec; Rychna; Pich; J. Drbohlav; Groh; Thorovský; Doškář

 

Statistika utkání:
Diváků:  hráno bez diváků
Sedmičky:  4/4 – 3/3
Vyloučení:  4 – 4;  ČK:  1 – 1
Rozhodčí:  Blanar, Opava
Sled branek: 0-2; 2-3; 4-4; 7-7; 8-9; 9-11; 10-16; 12-17; 12-21; 15-24; 18-27; 18-29

 

V sobotu 5. prosince cestují házenkáři Jičína k dalšímu ze série těžkých utkání, tentokrát se představí v Praze na Dukle.