Sobota 19. října 2019, Plzeň

Poslední duel před reprezentační pauzou sehráli házenkáři jičínského Ronalu v sobotu 19. října na půdě aktuálního lídra tabulky Strabag Rail Extraligy a jednoho z největších favoritů na mistrovský titul, celku Talent M.A.T. Plzeň. Hosté cestovali na západ Čech s cílem odehrát co nejlepší utkání, ale i s vědomím, že aktuální zdravotní stav týmu má k ideálu na míle daleko. K dlouhodobě absentujícím hráčům základní sestavy Šulcovi, Grohovi a J. Drbohlavovi přibyl v týdnu rovněž nejlepší střelec Jičínských, Krahulec, jenž si přivodil svalové zranění. Když k tomu připočteme skutečnost, že s velkým sebezapřením šel do zápasu také Rychna a trenéři neměli k dispozici ani Š. Drbohlava, bylo zřejmé, že naši výpravu nečeká v Plzni jednoduchý úkol. Do zápasu tak šli roli jednoznačného favorita házenkáři domácího Talentu.

 

Talent M.A.T. Plzeň – HBC Ronal Jičín  34:23 (17:14)

První branku zápasu vstřelili hned v první minutě hosté, když se z dorážky z prostoru brankoviště nemýlil Hlava. Domácí ale během několika málo okamžiků naznačili, že nehodlají s rozdáváním bodů na vlastní palubovce hazardovat a třemi góly v řadě upravili na 3:1. Jičínští ale působili v útoku poměrně svěžím dojmem, dobře kombinovali a především s vypracovanými střeleckými pozicemi nakládali velmi dobře. Díky solidní produktivitě střelby se neustále drželi na dostřel. Nebýt bohužel již „tradičních“ chyb v rozehrávce z kategorie „školáckých“, mohlo být na hostující lavičce ještě veseleji. Plzeňští tak díky drobné pomoci hráčů Jičína drželi neustále jedno až tříbrankový náskok. Hosté, mohutně povzbuzování hráči mladších a starších žáků, kteří v Plzni hájili barvy Jičína na kvalitně obsazeném třídenním turnaji, bojovali a odměnou jim byl stav 9:8 v polovině úvodního dějství. K vidění byl stále podobný obrázek, oba týmy poměrně lehce skórovaly, brankáři na obou stranách si mnoho úspěšných zákroků nepřipsali. Na straně hostí si přeci jen o trochu lépe vedl Machalický, jenž dvěma zákroky v krátkém sledu udržel naše hráče v kontaktu se soupeřem. Sedm minut před odchodem do šaten se domácí poprvé v utkání brankově výrazněji „trhli“ a zvýšili na 15:11. Další nápor Plzeňských ale Jičínští nedopustili, naopak sami svou aktivitou záhy zkorigovali na 15:13. První poločas nakonec skončil rozdílem tří branek, stav 17:14 udržoval hostující celek ve hře o extraligové body.

Ještě na začátku druhé půle mohli Jičínští pomýšlet na překvapení, na gól domácích odpověděl Kovařík, jenž korigoval na 18:15. Následně se odehrály patrně zlomové okamžiky celého střetnutí. Jičínští dokázali několikrát po sobě ubránit postupný útok Plzně, navíc se v krátkém sledu dostali dvakrát po sobě do samostatného úniku, ani v jednom případě ale Sedlák neuspěl. O chvíli později sice hosté branku vstřelili, střílející hráč ovšem přešlápl a tak místo toho, aby hosté i nadále drželi rozdíl ve skóre dva tři góly, přišel trest. Domácí zaváhání Jičínských beze zbytku využili a čtyřmi góly v řadě zvýšili na 22:15. Tento průběžný stav se na sebevědomí a herní jistotě hostí zákonitě projevil. Plzeňští se po vytvoření vícebrankového náskoku uklidnili, hráli již v naprosté pohodě a vývoj duelu s přehledem kontrolovali. Házenkáři Jičína střídali světlé momenty s těmi méně povedenými. Na jedné straně dokázali přehrávat obranu domácích zejména do prostoru pravého křídla, kde zakončoval neomylný Kolc, jenž zaskočil při absenci zraněného Krahulce. Na straně druhé pokračovali v produkci nevynucených chyb, které domácí využívali ke smrtícím brejkům. Rozdíl ve skóre tak pomalu narůstal, zabránit tomu nedokázali ani brankáři Jičína, kteří si mnoho zákroků v celém utkání nepřipsali. Domácí tak nakonec zvítězili zaslouženě v poměru 34:23 a dál drží v probíhající sezóně stoprocentní bodovou úspěšnost.

Házenkáři HBC Ronal Jičín sehráli na půdě obhájce mistrovského titulu velmi solidní první poločas, o osudu utkání rozhodl nepovedený start do druhého dějství, kdy hosté nevyužili několik vyložených šancí a připravili se tak o možnost držet i nadále stav, který by jim dával šanci na bodový zisk. Poté již domácí oslabeného soupeře přehrávali. Hosté se tentokrát nemohli spolehnout na obranu ani brankáře, defenzíva nebyla nejsilnější jičínskou stránkou. V útoku si vedli naši házenkáři, především v první půli, o poznání lépe. Dařilo se dohrávat akce do pravého křídla, kde úřadoval neomylný Kolc a velmi slušné procento úspěšnosti měl v koncovce také Pich. Poměrně slušný zápas odehrál dirigent jičínské hry Dolejší, brankově o sobě dali vědět také Škalda a Miľko. Celkově se naši házenkáři prezentovali pouze průměrným výkonem, který nemohl na silný celek Plzně stačit. Ve druhém dějství se již v plné “nahotě” projevily četné absence klíčových hráčů Jičína.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – T. Kolc 5; Škalda, Miľko a Pich po 4; Dolejší 3; Hlava, Kovařík a Kostelecký po 1; Rychna; Bareš; Sedlák; Šebek
Statistika utkání:
Diváků:  720
Sedmičky:  3/3 – 0
Vyloučení:  2 – 1;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Králíček, Letev
Sled branek: 0-1; 3-1; 5-4; 8-7; 12-11; 15-11; 17-14; 18-15; 22-15; 25-17; 29-19; 33-21; 34-23

 

Následující víkend mají házenkářské ligové soutěže volno, které využijí reprezentační výběry České republiky k přípravným kempům a mezistátním přátelským zápasům. Ligové boje tak budou pokračovat až na začátku listopadu, přičemž pro naše házenkáře budou zbývající duely první poloviny základní části nesmírně důležité. Již v sobotu 2. listopadu přivítají v tradičních 18:00 hodin na domácí palubovce celek SKKP Handball Brno, o týden později cestují do Lovosic, poté přivítají nováčka z Maloměřic a první polovinu základní části Strabag Rail Extraligy zakončí v neděli 24. listopadu na půdě Frýdku-Místku.