Neděle 21. listopadu 2021, Jičín

Po důležitém vítězném zápase v Náchodě hostila jičínská juniorka silný celek Velké Bystřice. Soupeř však přijel v oslabené sestavě, ale o body se pral až do samotného konce. Domácí nepodali ideální výkon, boj o body je stál hodně sil.

 

HBC Ronal Jičín  „B“ – Házená Velká Bystřice  31:30 (18:14)

Domácí nastoupili k utkání velmi vlažně. Poloprázdná střídačka hostí je zřejmě mylně sváděla k dojmu, že zápas mají předem vyhraný. Hosté však v žádném případě nepůsobili jako obětní beránci. Od počátku předváděli kvalitní hru, dokázali si počkat na své šance a ty proměňovat. Jičínští tak do 20. minuty tahali za kratší konec provazu. Bystřičtí dokázali střílet branky z pivota, spojek i křídel. Domácí obrana nebyla nijak skálopevná a v útoku se objevovaly chyby. První time-out si brali, i díky nepříznivému vývoji, domácí již ve 13. minutě. To byl stav 4:8. Hosté ještě navýšili po pohledných akcích na 5:10, poté se však na dlouhou dobu museli odmlčet. Příchodem Ženatého a Hájka se jičínská hra zrychlila, domácí zpevnili i obranu a začali náskok hostí dotahovat. Bystřice si do 20. minuty držela nejtěsnější náskok (10:11), ale závěr poločasu měli domácí drtivý tlak. Přidali sedm branek oproti třem hostí a šli tak do přestávky s nadějným vedením.

Druhý poločas začali Jičínští také dobře. Svého soupeře přehrávali rychlostí a kombinační hrou a jejich náskok narostl až na 21:14. To plynula jen 5. minuta druhé půle. Náskok si domácí mladíci drželi až do poloviny druhého poločasu. Lavičková sestava, která byla ve druhé půli na palubovce, však náskok neudržela. Hosté se nenápadně, ale jistě přibližovali. Domácí trochu lehkovážně zahodili několik šancí, na druhé straně nedokázali pokrýt řadu rychlých protiútoků a to hosty ještě více povzbudilo. Hráli na jistotu, ale důsledně. Ve 26. minutě byl stav 29:24, ale o několik minut později hosté snížili na 29:27. Konec zápasu přinesl další dvě technické chyby domácích a hosté se tak ve 29. minutě dostali na dostřel dvou branek, 31:29, později dokonce 31:30. V závěru si hráči HBC připravili po třetím oddechovém času konečnou akci, která jim se štěstím přinesla možnost ubránění výsledku, když byl v závěru vyloučen hostující hráč. Jičínští uhájili nejtěsnější výhru, ale soupeř potvrdil i v oslabené sestavě kvalitu a zle domácí potrápil.

Jičínským nevyšel začátek a konec zápasu. Podvědomé podcenění sehrálo svoji roli. Posledních deset minut první části a prvních patnáct druhé sehráli velmi dobře. Poté však opět polevili a umožnili bojujícímu soupeři dostat se zpět do zápasu. Faktem je, že na palubovce se objevili prakticky všichni hráči, včetně brankářů. I to byl možná důvod polevení v pozornosti a nasazení.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B“: Knittl, Coufal – Doškář 6; Ženatý 5; Matouš 4/2; Bareš a Drbohlav po 3; Masák, Dědeček, Frýba a Hájek po 2; Matula a Thorovský po 1; Schichor; Kaucký

 

Statistika utkání:
Diváků:   98
Sedmičky:   2/2 – 4/3
Vyloučení:    2-3; ČK: 0 – 0
Rozhodčí:  Veselý , Zelenka
Sled branek: 0-1, 2-4, 4-8, 5-10, 11-11, 14-11, 17-12, 18-14, 21-14, 23-16, 27-21, 29-24, 29-26, 31-27, 31-30

 

V předposledním kole podzimní části první ligy zajíždí jičínští mladíci v sobotu 27. listopadu k druhému krajskému derby,  k utkání s tradičním rivalem 1. HK Dvůr Králové.