Neděle 14. listopadu 2021, Náchod

Druhé východočeské derby bylo na pořadu minulou neděli. Po utkání Dvůr Králové versus Náchod (30:28 v pátém kole) nastoupili pod náchodským zámečkem jičínští mladíci pod vedením ostřílených hráčů Masáka, Dědečka a Bareše. Z pohledu Jičína mělo utkání dva rozdílné poločasy. V tom prvním se jičínská obrana nedokázala vypořádat se spoluprací náchodských spojek s pivotem, ve druhém se hosté prosazovali střelecky proti děravé obraně domácích, využívali zbytečných vyloučení Náchodských.

 

TJ Náchod – HBC Ronal Jičín  „B“  32:36 (17:13)

Jičínští vstoupili do utkání rozpačitě. Prvních šest, sedm minut nedokázali proměňovat své šance a ke všemu ještě chybovali v obraně. Především spolupráce Cvejna s pivotem byla pro hostující obranu často neřešitelná tajenka. I tak se Jičínští dokázali svého soupeře držet, neprohrávali více než o tři branky (6. minuta 5:2, 9. minuta 5:4). Poté se však převaha Náchodských začala stupňovat a domácím se začalo pro hosty nebezpečně dařit. Výborné zákroky předváděl Poláček v brance a díky tomu Cvejn a Hrachový dokázali jičínskou defenzívu zdařile přehrávat a jelikož tentokrát ani jičínští brankáři za děravou obranou neměli svůj den, odskočil Náchod až na 15:8. To běžela 20. minuta a vše vypadalo na jednoznačnou záležitost pro domácí. Hosté však zabojovali, odpověděli šňůrou tří branek a do poločasové přestávky šli s mankem „pouze“ čtyř gólů.

V poločase si Jičínští vše vyříkali, uvědomili si, že nemají co ztratit a podle toho také začali druhou část zápasu. Výborný vstup do ní měl Matouš, který z rychlých protiútoků vstřelil dvě branky během minuty. Na něj navázal z pivota Bareš a domácí najednou nevěděli, co se děje. Jejich náskok se rozplynul, hosté dokonce již v 8. minutě srovnali na 20:20. To již v brance hostí proběhlo druhé kolo střídání, tentokrát však úspěšné. Hůla se chytil, předvedl několik výborných zákroků a své spoluhráče tak dokázal správně povzbudit, nalil jim živou vodu do nohou a rukou. Domácí sice ještě odskočili na 26:24 (16. minuta), ale poslední čtvrtina utkání patřila Jičínským. Ti dokázali přehrávat domácí obranu obdobně, jako Náchodští jičínskou v první půli. Ke všemu se přestalo dařit, oproti Hůlovi, domácím brankářům. Hosté tlačili na domácí rychlou kombinační hrou, hráči Náchoda nestačili především ve hře zpět. Často se uchylovali k faulům a úplně zbytečným komentářům. Vyloučení, která následovala, pak hosté beze zbytku trestali. Rozhodující byl úsek hry mezi 17. a 21. minutou. To jičínští mladíci vstřelili pět gólů za sebou a zvrátili vývoj zápasu z 26:24 na 26:29 ve svůj prospěch. Házenkáři Náchoda bojovali dál, ale jičínská obrana již působila jistě, disciplinovaně, dokázala pokrýt Cvejna i pivota domácích. Svoji měrou k rozkladu domácí hry přispěl Hůla v brance. Náznak zvratu přišel šest minut před koncem, kdy domácí snížili na 30:31, ale Jičínští byli proti. Pěknými trefami Ženatého a Dědečka si hráči HBC vytvořili opět tříbrankový polštář a ten i přes snahu domácích o vyrovnání udrželi.

Hosté podali bojovný výkon. Tradičně i v okleštěné sestavě dokázali, že umí hrát až do konce. Nevydařil se jim však první poločas, zde propadli prakticky ve všech činnostech. Náchodští jim však svým lehkovážným přístupem ve druhé půli umožnili dostat se do hry a poté již drželi hosté utkání pevně v rukou. Vidět byli dorostenci, především Ženatý a Matouš, ve druhém poločase Hůla v brance. Bojovný zápas odehrál Frýba na pivotu i v obraně, na křídle byl k neudržení Matouš, jeho levačka byla téměř neomylná a vedla Jičín za body. Nepřehlédnutelnými hráči byli zkušení Masák, Bareš a na rozehrávce Dědeček. Tito tři dokázali své mladší spoluhráče vždy nasměrovat ke správnému řešení. Ve druhé části si začal věřit Drbohlav a i on tak přispěl k celkovému počtu vstřelených branek měrou vrchovatou.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B“: Knittl, Hůla – Matouš 10/2; Drbohlav 8; Bareš 6; Masák 5; Ženatý 4; Frýba, Dědeček a Kaucký po 1; Tůma

 

Statistika utkání:
Diváků:   83
Sedmičky:   1/0 – 2/2
Vyloučení:    8 – 3; ČK: 0 – 1
Rozhodčí:  Sovová, Halada
Sled branek: 1-0, 5-2, 5-4, 10-5, 13-8, 15-8, 17-13, 18-16, 20-17, 20-20, 26-24, 26-29, 29-30, 30-33, 32-34, 32-36

 

Těžký soupeř čeká jičínskou omladinu tuto neděli. Do Jičína přijede stále se lepšící celek Velké Bystřice. Utkání se hraje 21. listopadu od 14 hodin.