Přestože nejvyšší soutěž házenkářů je z důvodu pandemie koronaviru pozastavena a v nejbližších dnech je očekáván konečný verdikt představitelů Českého svazu házené ohledně soutěžního ročníku 2019/2020, probíhají ve všech klubech jednání o složení týmu na nadcházející sezónu 2020/2021. Jinak tomu není ani u házenkářů Jičína a velmi potěšitelnou zprávou je bezesporu skutečnost, že v aktivní hráčské kariéře bude pokračovat nejzkušenější jičínský hráč a zároveň kapitán celku, Ondřej Šulc. Ten si i v této složité době našel čas a odpověděl nám na několik otázek.

 

Ondro, přestože se objevovaly určité signály, že bys chtěl po této sezóně skončit aktivní hráčskou kariéru, rozhodl ses prodloužit smlouvu v Jičíně, co Tě k tomu vedlo?

Je pravda, že jsem chtěl po sezóně skončit, bohužel (možná bohudík pro mě) se sezóna vyvíjela jinak, než jsem si představoval. Hned ve třetím kole podzimní části jsem si zranil koleno a do zápasového rytmu jsem znovu naskočil až po zimní přestávce a teď, když měla soutěž vrcholit, prakticky žádný konec není. Hlavní důvod mého pokračování je tedy skutečnost, že jsem toho letos moc neodehrál a končit kariéru koronavirusem se mi opravdu nechce.  

 

To je určitě pozitivní zpráva pro jičínské fanoušky. Jak probíhalo jednání o prodloužení Tvé hráčské smlouvy, bylo potřeba Tě hodně přemlouvat?

Určitě ne, i když jsem byl původně rozhodnutý, že v příští sezóně už hrát nebudu. Jak jsem ale říkal, situace se vyvinula tak, jak se vyvinula a i z důvodu toho, že mám házenou rád a hrozně by mi chyběla, chci si ještě rok zahrát. 

 

Můžeme to tedy vnímat tak, že kapitán neopouští loď jako první, ale opravdu jako poslední?

Ano, stoprocentně.

 

Ondro, jak vlastně vnímáš situaci, ve které se naše společnost nachází? Co To pro Tebe znamená, jak trávíš čas, jak vše ovlivňuje rodinný život?

Pro každého z nás je to trochu test, ovlivňuje to mou práci v jičínském Continentale, již třetím týdnem pracuji z domova. S rodinou jsme prakticky neustále spolu, je to trošku psychická zátěž. Z pohledu házené je to samozřejmě komplikace, nemůžeme trénovat, nemůžeme se scházet. Nedávno jsme obdrželi od trenéra video s tréninkovými jednotkami, v nichž je popsáno, jak bychom se měli individuálně připravovat. Dle toho se tedy snažíme alespoň udržovat v kondici, ale určitě to není nic jednoduchého nejen pro nás, ale pro celou házenou.  

 

S největší pravděpodobností se soutěž již nerozeběhne, kdy očekáváš, že bude zahájena příprava na nový soutěžní ročník?

Byl bych hrozně rád, kdyby příprava začala jako každý rok. Tedy prvním blokem v červnu, poté jsme mívali dva tři týdny volno a v polovině července se začínalo normálně trénovat. V dané situaci je ale těžké říct, jak se bude vše v následujících měsících vyvíjet. Přál bych si, aby se sezóna v září normálně rozeběhla, vidím tam ale pár otazníků.  

 

Vraťme se do současnosti. Podpisem smlouvy dáváš jasný signál na veřejnost, ale i svým spoluhráčům z týmu, že jičínské házené chceš pomoci i v této nelehké době? Dáváš tímto najevo příslušnost ke klubu, v němž si vyrůstal od malička? 

Samozřejmě, jičínskou házenou mám rád. Určitě je znát, že jsem část kariéry strávil mimo Jičín, ale vždy, když jsem se už chtěl vrátit, obdržel jsem od klubu nabídku. Nikdy jsem neuvažoval, že bych ze zahraničí zamířil jinam, dá se říci, že Jičín je mou srdeční záležitostí. 

 

To jsou určitě milá slova od kapitána extraligových házenkářů. Ondro, dovol, abychom Tobě, Tvým nejbližším, ale samozřejmě i spoluhráčům popřáli pevné zdraví. Ať se Ti vyhýbají zranění a přejeme, ať v následujícím ročníku znovu ukážeš všem své hráčské kvality.