Středa 15. května 2019, Jičín

Ve středu byl v městské sportovní hale k vidění druhý duel CHANCE play off STRABAG Rail Extraligy házenkářů o konečné třetí místo. V úvodním utkání zvítězila Dukla na domácí palubovce vysoko 32:22, pokud si Jičínští chtěli udržet reálnou šanci na boj o bronzové medaile, velela jim povinnost zvítězit a srovnat stav série na 1:1. To byl také jediný cíl domácích házenkářů, kteří nastoupili ve stejné sestavě jako v sobotním střetnutí. Před samotným zápasem došlo ke slavnostnímu okamžiku, ocenění od České unie sportu převzali dlouholetí členové klubu Jaroslav Petr a Petr Babák.

 

HBC Ronal Jičín – HC Dukla Praha  22:29 (10:14)

Začátek utkání naznačil, že házenkáři jičínského Ronalu nejsou zcela ve své kůži. Na první branku se hodně nadřeli, až v šesté minutě vyrovnával domácí Šulc na 1:1. Hosté si vypracovávali nadějné střelecké pozice včetně vyložených šancí o poznání snáz, naštěstí gólman Veverka, zejména v úvodu zápasu, čaroval. I přes jeho skvělé zákroky odskočili Pražané na 1:3. Závěr první desetiminutovky zvládli lépe Jičínští, kteří zásluhou branek Horuta a Kovaříka srovnali na 3:3. Bohužel, v postupném útoku domácích, stejně tak při snaze zrealizovat rychlý útok z druhé a třetí vlny, se znovu objevovalo až příliš laciných ztrát míče, většina z nich se navíc dala označit nálepkou “nevynucených”. Bojovně naladění hosté toho celkem logicky dokázali využít a technické chyby trestali jednoduchými brankami z brejkových situací. V polovině poločasu tak na ukazateli svítil stav 4:8. Domácí se nevzdávali, bojovali a odměna na sebe nenechala dlouho čekat. V devatenácté minutě se nejprve trefil ze sedmičky Šulc a o pár okamžiků později skóroval po individuálním průniku Groh. Poté se střelci obou týmů pravidelně střídali ve skórování a to až do stavu 9:11. Následně ale Pražané využili dalších zaváhání Jičínských v rozehrávce a své vedení navýšili na 9:14. Poslední slovo úvodního dějství měl ale nakonec domácí Kovařík, jenž korigoval na 10:14.

Do druhé půle vstupovali domácí házenkáři s jednoznačným cílem zlepšit svůj herní projev, vyvarovat se technických chyb a náskok Dukly postupně stahovat. Předsevzetí se zpočátku dařila plnit pouze částečně. Jičínští skutečně zlepšili pohyb a kombinaci v postupném útoku, v několika úvodních minutách si dokázali svým tlakem vytvořit čtyři pět velmi nadějných střeleckých pozic z křídel a pivota, bohužel fantastický brankář Dukly Petržala své spoluhráče ve všech případech podržel a položil tak základ zlomovému okamžiku celého střetnutí. Místo, aby domácí brankové manko snížili, k čemuž si šance vypracovali, stal se pravý opak. Pražané, přestože nebyli v koncovce rovněž stoprocentní, zvýšili průběžný stav na 10:17. Na hráčích Jičína byl patrný velký zmar, domácí byli z úvodu druhé půle jako opaření. Všichni si moc dobře uvědomovali, že sedmibrankový náskok hosty ještě více uklidní a zdramatizování duelu bude ještě složitější. To se také v následujících okamžicích potvrdilo. Jičínští se dostali pod obrovský psychický tlak, házenkáři Dukly naopak působili naprosto uvolněně. Pražané pokračovali v náporu, Petržala i nadále deptal hráče Jičína dalšími zneškodněnými střeleckými pokusy, o čemž nakonec svědčila jeho více než padesátiprocentní úspěšnost. Hosté tak zvýšili na 14:24 a osudu druhého zápasu série bylo rozhodnuto. Domácí se i poté pokoušeli výsledek alespoň zkorigovat, šli do rizika se sedmi hráči v poli a tato strategie se jim vyplatila. Po pěkných akcích dokázali přečíslit obranu Pražanů a především aktivní Kovařík přetavil šance v další branky. To ale stačilo pouze na korekci na konečných 22:29.

Házenkáři Jičína tedy ani druhý zápas série o bronzové medaile nezvládli a zaslouženě odešli poraženi. Házenkáři Dukly jako by měli v závěru sezóny více fyzických, ale i psychických sil. Domácím nelze upřít snahu a bojovnost, ovšem technické chyby z kategorie „žákovských“, stejně tak velmi nízká střelecká produktivita, je srážely. V momentě, kdy se Pražané gólově „utrhli“, bylo velmi těžké vývoj zápasu otáčet.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Kovařík 7; Šulc 4/3; Groh, Krahulec, Dolejší a Kolc po 2; Kostelecký, Horut a Drbohlav po 1; Rychna; Bareš; Miľko; Hlava; Kubík   

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Nezbývá mi nic jiného, než pogratulovat Dukle k druhému bodu v sérii. Samozřejmě musím mluvit opačně, protože základním atributem v play off je vyhrání souboje jeden na jednoho, a my jsme je v prvním poločase nevyhrávali. Nebyli jsme důrazní a produktivní v postupném útoku a samozřejmě jsme se dostali pod tlak, který někteří naši hráči nezvládají, protože hrají poprvé extraligu a poprvé zažívají play off. Dukla zaslouženě vyhrála a my se v neděli pokusíme ze sebe vydat poslední zbytky sil a Dukle to zkomplikovat, aby tato série nebyla natolik jednoznačná, i když v ní Dukla naprosto dominuje. Mrzí mě to kvůli divákům, protože jsme do této chvíle ukazovali hezkou házenou, ale asi nám dochází síly.

Martin Kovařík, spojka HBC Ronal Jičín: „Samozřejmě musím pogratulovat Dukle. Dnes ten zápas zase zvládla dobře. Souhlasím s Tomášem, že alfou omegou byl vstup do druhého poločasu, kdy jsme si v poločase v šatně něco řekli, absolutně jsme to neplnili a najednou jsme prohrávali o deset. Dukla je natolik zkušený mančaft, že si to pohlídá. Vyrobili jsme zase strašně moc triviálních chyb, na začátku nám toho hodně moc pochytal Filip Veverka, ale poté Dukla začala proměňovat a my jsme jí to svými chybami ulehčili. Před domácími diváky by měl zápas vypadat jinak, ale série se hraje na tři utkání a i když prohráváme 0:2, tak nemůžeme jet do Prahy s tím, že to Dukle odevzdáme. Musíme sebrat poslední zbytky sil, teď už není kam couvnout. Musíme se pokusit o zázrak a sehrát diametrální utkání než byla tato dvě.“

 

Daniel Čurda, trenér HC Dukla Praha: „Jsem spokojený, navázali jsme na náš výkon z prvního utkání této série. Znovu jsme chtěli hrát z dobré a tvrdé obrany, za kterou skvěle chytá Tomáš Petržala, který měl dnes dokonce přes padesáti procentní úspěšnost. To je totální základ našeho druhého vítězství, protože udržíme domácí na nějaký distanc, tolik se neprosazují a díky tomu můžeme hrát rychlou hru, což je naše alfa omega. Snažíme se hrát rychlou házenou, ale ve chvíli, kdy nám nefunguje obrana s brankářem, se nám to hraje těžko. Naštěstí nám to funguje nejenom v této sérii, ale po celou jarní část. Jsem spokojený s tímto výkonem, nemám moc klukům co vytknout kromě neproměněných šancí v prvním poločase, kde výborně chytal Filip Veverka. Máme lepší tlak na spojkách a proto jsme byli úspěšnější.“

Tomáš Petržala, brankář HC Dukla Praha: „Já jsem z dnešního utkání měl trošku strach, protože jsem před zápasem necítil z týmu takové nasazení a nažhavení na zápas. Naštěstí jsme chytli začátek, trošku jsme se uklidnili a dobře jsme zvládli i vstup do druhého poločasu, což bylo alfou omegou všeho a my jsme se tím uklidnili. Každopádně si nemyslím si, že je vše hotové, pořád je důležitá pokora. Je důležité nasazení, pořád je to play off a hráči hrajou o stupeň výše, než normální utkání. Těším se na další utkání, ve kterém bude potřeba, aby už od začátku z naší strany bylo cítit, že už to budeme chtít ukončit.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  790
Sedmičky:  3/3 – 4/1
Vyloučení:  2 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Králíček, Letev
Sled branek: 0-1; 1-3; 3-3; 4-8; 6-8; 9-11; 10-14; 10-17; 12-19; 13-13; 16-25; 18-27; 20-29; 22-29

 

Série o konečné třetí místo se opět přesouvá do Prahy, kde bude v neděli 19. května odehráno další, v pořadí třetí utkání. Jičínští příznivci, kteří by chtěli podpořit naše házenkáře, mohou opět vycestovat k tomuto střetnutí společně s výpravou hráčů a realizačního týmu. Odjezd je naplánován na 15:30 hodin od venkovního hřiště házené “V Lipách”. Samotný zápas má výhoz v 19:00 hodin.