Neděle 19. května 2019, Praha

V neděli cestovali házenkáři jičínského Ronalu ke třetímu utkání CHANCE play-off STRABAG Rail Extraligy házené série o konečné třetí místo. Po ne příliš povedeném domácím duelu číslo dvě prohrávali hosté již 2:0 na zápasy a bylo jasné, že pokud chtějí boj o medaile zdramatizovat a prodloužit, musí bezpodmínečně zvítězit. Naopak domácí se netajili přáním sérii ukončit již ve třetím duelu. Tomu také napovídala atmosféra před samotným střetnutím, Pražané se při představování obou týmů oficiálně rozloučili se čtyřmi hráči, kteří tým Dukly po sezóně opustí. Hosté se ve třetím utkání představili v totožné sestavě, v jaké absolvovali dva předchozí zápasy.

 

HC Dukla Praha – HBC Ronal Jičín  26:22 (13:10)

Úvodní minuty přinesly z pohledu hostí zajímavé představení. Jičínští praktikovali od prvních minut aktivnější obranný systém 1-5, přičemž na hrotu defenzívy solidně pracoval Rychna. V brance dostal tentokrát před Veverkou přednost Machalický a také on si na začátku připsal důležité zákroky. Do střelecké listiny se jako první zapsal hostující Kovařík, kterého vzápětí napodobil domácí Patzel, jenž proměnil sedmimetrový hod. Jičínští ovšem znovu skórovali a to hned dvakrát po sobě. Nejprve se po krásné rychlé kombinaci skvěle trefil Hlava a na 1:3 zvyšoval z pivota Miľko. Pražané sice následně rychle srovnali na 3:3, na palubovce pražské Slavie, kde našla Dukla dočasný azyl při rekonstrukci své sportovní haly v Ruzyni, však byla i nadále k vidění naprosto vyrovnaná bitva. Jičínští hráli s enormním nasazením, bojovali o každý míč, nechtěli, aby nedělní zápas byl zároveň posledním v soutěžním ročníku 2018/2019. Až do poloviny prvního poločasu si hosté udržovali nejtěsnější náskok a „brnkali“ tak domácím na nervy. Ti ale potvrzovali svou kvalitu, hráli přímočaře, důrazně, opírali se o individuální schopnosti svých stěžejních hráčů. Na své straně měli také znovu vynikajícího gólmana Petržalu, přestože i hostující brankáři zneškodnili několik ošemetných střel domácích včetně dvou sedmiček (Veverka). Házenkáři Jičína se občas dopustili individuálních chyb v obraně a ty Pražané nemilosrdně trestali. I proto otočili na přelomu druhé a třetí desetiminutovky sta z 6:7 na 9:7. Hosté nepanikařili, i nadále pokračovali v koncentrovaném výkonu, opět je však částečně srážely technické chyby. Čtyři minuty před koncem půle vedli domácí 12:9, s odpovědí přispěchal nejaktivnější hráč Jičína Kovařík a upravil na 12:10. Poslední slovo ale patřilo házenkářům Dukly, agilní Patzel znovu prokázal své individuální schopnosti prosadit se jeden na jednoho a upravil na poločasových 13:10.

Do druhého dějství vstupovali hosté s vědomím, že jsou Dukle naprosto vyrovnaným soupeřem a mohou ve třetím střetnutí série uspět. Na gól Dukly našel odpověď Šulc, 14:11. V těchto momentech jako by se hosté zalekli možného obratu. Podobně jako v domácím utkání na začátku druhé půle sehráli několik pohledných kombinací, které přivedly Duklu do úzkých. Bohužel, domácí měli v rukávu eso v podobně skvěle chytajícího Petržaly. Ten zneškodnil tři čtyři velmi nadějné šance hostí především z křídelních prostor a své spoluhráče tak uklidnil. Ti naopak s vypracovanými střeleckými šancemi nakládali o poznání lépe a odskočili na 16:11. To byla tvrdá rána pro psychiku Jičínských. Místo zdramatizování zápasu přišel „trhák“ Dukly. Házenkáři Jičína ovšem byli odhodláni prát se celých šedesát minut a to také plnili. Z nepříznivého skóre se dokázali oklepat a odměnou jim byla korekce na 16:13, když se trefili Krahulec a Šulc. Přibližně do poloviny druhé třicetiminutovky byl rozdíl ve skóre neustále tři góly. Definitivní zlom přišel v úseku hry mezi 13. – 18. minutou. Pražané dokázali vstřelit tři branky, střely hostí si cestu za záda pozorného gólmana Dukly nenašly a stav byl rázem 21:15. Na druhé straně zneškodnil některé šance domácích Veverka, ovšem na zvrat ve vývoji nejen třetího zápasu, ale i celé série, již hosté neměli. Přesto bojovali až do konce, střelecky se v posledních minutách blýskl křídelník Kubík, autor pěti gólů. Pražané si však hlídali vypracovaný náskok a díky konečné výhře 26:22 mohli slavit extraligový bronz.

Házenkáři HBC Ronal Jičín tak zůstali před medailovými branami, ovšem čtvrté místo a výkony v průběhu celého soutěžního ročníku 2018/2019 lze brát jako obrovský úspěch. V poslední duelu sezóny Jičínští neprodali svou kůži lacino, většinu hracího času byli domácím vyrovnaným soupeřem. O lepší výchozí pozici do koncovky zápasu se připravili opět větším množstvím technických chyb a neproměněním vyložených šancí v důležitých momentech utkání. V obraně odvedli solidní práci Rychna, Groh, Bareš a Hlava, střelecky se ve druhé půli dařilo Kubíkovi, ze spojek byli nejvíce vidět Kovařík a Šulc. Pochvalu za zisk druhého nejlepšího umístění v historii klubu ovšem zaslouží všichni hráči a to i ti, kteří chyběli v nominaci na poslední duel sezóny. Bližší zhodnocení soutěžního ročníku 2018/2019 včetně statistických údajů přineseme.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Kubík 5/3; Kovařík 4; Šulc 4/1; Krahulec 2; Horut 2/2; Rychna, Hlava, Miľko, Drbohlav a Groh po 1; Dolejší; Bareš; Kolc; Kostelecký   

 

Statistika utkání:
Diváků:  245
Sedmičky:  9/7 – 8/6
Vyloučení:  5 – 5;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Haramul, Nezbeda
Sled branek: 0-1; 1-3; 3-4; 6-7; 9-7; 10-9; 13-10; 16-11; 16-13; 18-15; 21-16; 24-18; 26-19; 26-22