Sobota 27. března 2021, Plzeň

Po třech týdnech nastoupili házenkáři jičínského Ronalu k mistrovskému duelu, v posledním kole základní části Strabag Rail extraligy se představili na půdě druhého celku tabulky, Talentu tým Plzeňského kraje. Pokud chtěli hosté pomýšlet na udržení si šesté příčky, kterou okupovali v závěru základní části, museli vydolovat z nesmírně těžkého duelu alespoň bod. V opačném případě a také za předpokladu vítězství Kopřivnice v Lovosicích by „spadli“ na osmou příčku a ve čtvrtfinále by narazili na největšího favorita na mistrovský titul, Baník Karviná. V sestavě Jičína se poprvé v letošním roce objevil pivot Freiberg, jenž se na začátku ledna podrobil operaci kolene. Naopak chyběli Naimann a v některých zápasech zaskakující Bareš.

 

Talent tým Plzeňského kraje – HBC Ronal Jičín  25:26 (13:14)

Jako první se v utkání trefili domácí, když se z pravého křídla nemýlil Chmelík. To ale bylo na dlouhé minuty ze strany Talentu vše. K náporu zavelel hostující kapitán Šulc, jenž dvěma góly otočil na 1:2. Poté se trefil Kastner a v polovině osmé minuty upravil na 1:4 Kovařík. Nutno poznamenat, že lví podíl na průběžném stavu měl také gólman Veverka, jenž v úvodu zneškodnil několik „tutovek“ domácích. Jičínští i nadále pozorně bránili a drželi si dvou až třígólové vedení. Ve třinácté minutě zvyšoval na 3:6 Miľko, poté ale přišel nápor Plzeňských. Ti využili spolupráce spojek s pivotem Režnickým a poměrně rychle srovnali na 6:6. Házenkáři Jičína se ale třígólovou šňůrou domácích nenechali vykolejit, pokračovali v soustředěném výkonu a mírné vedení si vzali brzy zpět. Na začátku poslední desetiminutovky se trefil z levého křídla Thorovský, o chvíli později zamířil přesně Dolejší, stav 8:11. Třígólový rozdíl svítil na světelné tabuli ještě čtyři minuty před koncem první půle, na 11:14 upravoval Kastner. Závěrečné okamžiky ale vyzněly lépe pro domácí borce, kteří po gólech Režnického a Škvařila snížili na nejtěsnějších 13:14.

Závěr úvodního dějství jako by se promítl i do začátku druhého poločasu. Domácí, kteří byli i přes absenci zkušeného Stehlíka velkým favoritem zápasu, se pomalu dostávali do herní pohody, další třígólovou smrští otočili a podruhé v utkání se dostali do vedení, 16:14. Velmi důležitými se ale ukázaly následující okamžiky zápasu. Hosté znovu nápor domácích ustáli a odpověděli tím nejlepším způsobem. Nejprve přidal další zásah do černého neomylný Kastner, vzápětí se prosadil z prostoru pivota Freiberg a báječnou dvouminutovku Jičínských zakončil dalším brankou znovu Kastner, 16:17. Domácí byli rychlou reakcí hostí poměrně zaskočeni, ovšem v následujících minutách si mírné vedení vzali i přes několik vynikajících zákroků nastoupivšího brankáře Machalického zpět. Do poslední čtvrtiny zápasu vstupovali v lepší pozici házenkáři domácí Talentu, kteří vedli 21:19. Poté se trefil Hlava, na další gól z ruky plzeňského Nejdla odpověděl dvěma zásahy výborně hrající Kastner a rázem bylo srovnáno, 22:22. Domácí se ale chtěli na play-off naladit výhrou a k ní měli po přesných trefách Tonara a Doudy opět blíž, 24:22. Hosté ale měli o motivaci také postaráno, nechtěli posledním kolem přijít o šestou příčku a bojovali až do posledních okamžiků. Odměnou jim byl gól z ruky kapitána Šulce, kterého chvíli poté napodobil další levoruký hráč Hlava a bylo znovu srovnáno, 24:24. Jičínští v závěru zápasu výborně bránili, hráče Talentu téměř k ničemu nepustili. V polovině sedmadvacáté minuty se z křídla trefil Kubík a hosté se tak ještě více přiblížili svému předzápasovému cíli, 24:25. V téže minutě ale přibrzdil euforii hostí výborně hrající pivot plzeňského celku Režnický, jenž srovnal na 25:25. V dalším útoku se Jičínští neprosadili, na vlastním brankovišti ale ukořistili míč adresovaný do pivota. Následně založili rychlý útok, v němž byl faulován křídelník Kubík a následovalo vyloučení jednoho z domácích házenkářů. Napoprvé se hostujícím házenkářům sehrát přesilovkovou kombinaci nepodařilo, při druhém pokusu na sebe vzal tíhu okamžiku Dolejší, jenž při signalizované pasivitě prostřelil domácího gólmana Šmída a zajistil Jičínu vedení 25:26. Domácí ještě mohli v posledním útoku alespoň vyrovnat, na střelu Škvařila si ale brankář Machalický počkal a důležitým zákrokem tak přispěl ke konečné nejtěsnější výhře házenkářů jičínského Ronalu.

Házenkáři Jičína si dvoubodovým ziskem zajistili konečnou šestou příčku po základní části, která jim do čtvrtfinále play-off přisoudila třetí pražskou Duklu. Navíc přerušili jednu velmi dlouhou a nepříznivou sérii, v Plzni vyhráli po dlouhých téměř třinácti letech, naposledy se jim to podařilo v květnu roku 2008. Hosté podali v utkání pozorný koncentrovaný výkon podpořený důležitými zákroky brankářů Veverky v prvním a Machalického ve druhém poločase. Velmi dobře pracovala jičínská defenzíva, kde odvedli hodně práce Rychna, Kovařík, Miľko a Hlava. V útoku byl nejvíce vidět sedmigólový Kastner, aktivně si počínali rovněž Dolejší a Šulc, ve druhé půli také Hlava. Velkou pochvalu ale zaslouží celý jičínský tým, hráči v průběhu celých šedesáti minut příkladně bojovali a odměnou je jim cenný skalp z palubovky druhého celku základní části.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Kastner 7/1; Šulc, Dolejší a Hlava po 3; Miľko, Kovařík, Freiberg a Thorovský po 2; Kubík a Drbohlav po 1; Rychna; Krahulec; Pich; Doškář

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Minulý týden mi bylo pětačtyřicet, takže děkuji klukům za dodatečný dárek. Pro nás je vítězství v Plzni veliký úspěch. Vyhrát a ještě takhle o gól, to je krásné. Chtěli jsme jít z šestého místa na Duklu, což se podařilo, potvrdili jsme, že do první šestky patříme. Byli jsme tam celou dobu a byla by škoda vypadnou posledním zápasem na osmé místo. Plzeň nás nepodcenila, využili jsme toho, že jsme chytili začátek utkání. Klíčové pak bylo, že jsme dokázali ve druhé půli zareagovat, když domácí otočili.“

Petr Štochl, trenér Talent tým Plzeňského kraje: „Z naší strany to byl zase jeden z těch horších výkonů, které jsem si myslel, že už máme za sebou. Musíme zapracovat zejména na nastavení na zápas. Přestože jsme na to hráče upozorňovali, vstoupili jsme do zápasu vlažně. Jsem z toho rozhozený, chtěli jsme se dobře naladit na play – off. Z tohoto pohledu jsem velmi nespokojený, chybělo mi tam nasazení, koncentrace. Hlavně v první půli jsme měli hodně přesilovek, ale dostávali jsme se do situací, ve kterých jsme vůbec neměli být. Proto se nám nedařilo zakončovat, to pramení z nedisciplinovanosti. Pevně doufám, že jsme si z toho vzali ponaučení, že nám nikdo nic nedá jen tak. Musíme hrát zodpovědně celých 60 minut.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  hráno bez diváků
Sedmičky:  3/2 – 2/1
Vyloučení:  5 7;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Valášek, Vychodil
Sled branek: 1-0; 1-4; 3-6; 6-6; 7-9; 9-12; 13-14; 16-14; 16-17; 18-19; 21-19; 22-22; 24-22; 24-25; 25-25; 25-26

 

Jak již bylo zmíněno, Jičínští postoupili mezi osm nejlepších celků České republiky a v boji o postup mezi čtveřici, která se bude prát o medailové příčky, jim stojí pražská Dukla. První dva duely série hrané na tři vítězná utkání budou sehrány již tuto sobotu a neděli 3. a 4. dubna v Praze, třetí a případně čtvrtý zápas bude sehrán v Jičíně o týden později. V případě, že by ani čtyři zápasy rozuzlení nepřinesly, rozhodovalo by se v pátém střetnutí na palubovce pražské Dukly. O přesných časech všech duelů budeme informovat.