Neděle 26. března 2023, Jičín

Po celkem zbytečné ztrátě bodů ve Dvoře hostili jičínští mladíci kvalitního soupeře z Prahy. Celek Chodova patří dlouhodobě k tomu lepšímu, co může 1. liga nabídnout, čekal se tudíž zajímavý zápas. Pražané chtěli domácím oplatit překvapivou podzimní porážku z domácí palubovky, Jičínští chtěli dát zapomenout na ztrátu bodů ve Dvoře.

 

O2xyworld HBC Jičín „B“ – TJ JM Chodov  33:29 (18:16) 

Velmi zajímavé utkání bylo k vidění v neděli v Jičíně. Padalo hodně branek, hrála se házená nahoru dolů, oba celky předvedly řadu velmi zajímavých, líbivých házenkářských akcí. První poločas byl soubojem jičínské obrany s kanonýrem Bolehovským, jinak hráčem Dukly Praha a pivotem Turkem. Nutno dodat, že ve většině případů tahala jičínská obrana za kratší konec provázku, chodovský kanonýr prakticky skóroval z každé rány, kterou vyslal na branku, stejně jako chodovský pivot. Štěstím bylo, že ani jičínská ofenziva nehrála špatně a domácí hráči dokázali vždy na soupeřovy branky odpovídat. Ovšem dvojice Pražanů Bolehovský Turek řádně jičínskou obranu prověřovala celý poločas. Ve 20. minutě došlo na výměnu jičínských brankářů, Coufal dvakrát vychytal hostujícího pivota a pomohl ke konsolidaci výsledku ve prospěch Jičínských.

Také druhou půli začala jičínská obrana lépe než v první části hry. Obrovským přínosem byl výkon Bareše, který přišel na hřiště v poslední desetiminutovce první půle, a to jak v obraně, tak v útoku Prvních pět minut stříleli branky pouze domácí, Coufal v brance pak pokryl pět ložených šancí soupeře. Nadějné vedení domácích se však začalo rozplývat, hosté dokázali snížit během tří minuty na rozdíl dvou branek. (21:19). V této fázi hráli domácí oslabeni a opět neproměnili čtyři jasné šance za sebou. Chodovští pokračovali v tlaku a v polovině poločasu byl stav24:24. Jičínským totiž příliš nevoněla hra soupeře sedm na šest, kterou celek z Prahy praktikoval již od 22. minuty prvního poločasu a neustal s ní až do konce zápasu. Jičínští dokázali hosty překvapit pouze dvakrát střelou do prázdné branky, ale zároveň se zlepšili v obraně pivota a daleko lépe dokázali bránit hostujícího kanonýra Bolehovského. Ten se v závěrečných, rozhodujících minutách zápasu již nedokázal prosadit, což bylo zásadní pro celkový výsledek. Naopak jičínští mladíci dokázali několikrát uvolnit Bareše na pivotu a ten svými brankami dopomohl k vytvoření si náskoku HBC. Do poslední pětiminutovky vstupovali domácí s vedením 31:28, ale museli čelit obrovskému tlaku soupeře. Ten se však v přemíře snahy dopustil technické chyby, neproměnil sedmičku a konec zápasu dohrával v oslabení. Ani vyloučení domácího hráče již na výsledku nic nezměnilo, domácí vybojovali oba body.

Jičínští sehráli povedené utkání. Dařilo se jim v útoku. Dokázali svého soupeře přehrávat rychlou, chytrou hrou. V obraně se již tolik nedařilo, naštěstí střídající brankáři vždy dokázali branku zavřít. Oporou hry domácích byl Bareš v obraně i v útoku, střelecky se blýskl Krahulec a M.Knittl, hru tvořil Ženatý, sekundovali mu zdatně oba bratři Hájkové. Oba brankáři též předvedli výborné zákroky v těch nejdůležitějších momentech. Mementem však je opět neproměňování, zvláště v okamžicích, kdy lze zápas rozhodnout.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: Knittl, Coufal – Bareš a M. Knittl po 7; Krahulec 6/3; Ženatý 5; J. Hájek a A. Dolejší po 3; P. Drbohlav a Frýba po 1; Tůma; M. Hájek; Dom. Doškář; Hejtmánek; Jandera

 

Statistika utkání:
Diváků:  116
Sedmičky:  4/3 – 1/0
Vyloučení:  5 – 6;  ČK:  0 – 1
Rozhodčí:  Klossová, Šimková
Sled branek: 0-1, 4-3, 6-7, 9-10, 14-11, 17-14, 18-16, 21-16, 21-19, 24-24, 27-27, 30-27, 31-29, 33-29

 

V sobotu zajíždějí jičínští hráči do Bohunic. Ten má na 5. příčce tabulky 19 bodů, Jičín má o jeden méně. Ne třetí příčku mají naši házenkáři ztrátu tří bodů.