Sobota 8. února 2020, Zubří

V sobotu cestovali házenkáři jičínského Ronalu k velmi těžkému utkání Strabag Rail extraligy na horkou půdu do Zubří. V zápase, který přenášela přímým televizním přenosem stanice ČT Sport, byli domácí jednoznačným favoritem. Zuberští mají ve svém středu několik současných či bývalých seniorských, ale i dorosteneckých reprezentantů, stejně tak nespočet hráčů, kteří působí v nejvyšší soutěži mnoho let. Naproti tomu v sestavě Jičína (mimo dlouhodobě zraněných Dolejšímu, Pichovi a Drbohlavovi) chyběli ve srovnání s předchozím domácím duelem s Hranicemi Groh, Bareš a Rychna, tedy všechno hráči, kteří se v sestavě objevují především při plnění defenzivních úkolů. Příležitost tak dostali dorostenci Vaněk, Knittl a poprvé ve své kariéře rovněž sedmnáctiletý Doškář. I přes výrazně oslabenou sestavu chtěli hosté sehrát před televizními kamerami co nejvyrovnanější duel, což se jim také podařilo.

 

HC ROBE Zubří – HBC Ronal Jičín  30:24 (11:15)

Úvodní minuty se odehrály v režii favorizovaného domácího Zubří. Valaši se poměrně záhy ujali vedení 3:0, byť Jičínští měli rovněž některé střelecké pokusy, ze kterých mohli skórovat. Zdálo se tedy, že střetnutí bude mít prakticky od začátku jasný scénář, v němž budou dominovat Zuberští. To ale házenkáři hostujícího Ronalu nechtěli připustit a na úvodní tlak odpověděli nejlepším možným způsobem. Hosté začali pozorně bránit, kromě toho měli za zády ve velké formě chytajícího gólmana Machalického, jenž svým výkonem navázal na předchozí galapředstavení s Hranicemi. Také v útočné fázi si hráči Jičína počínali na jedničku. Dobře kombinovali, hráli v pohybu a až nečekaně lehce přehrávali obranu hostí. Jako první se do střelecké listiny z pohledu hostí zapsal Kovařík, kterého z rychlých brejkových situací doplnili v páté minutě Krahulec a Hlava, srovnáno na 3:3. Povzbuzení hosté i nadále hráli s velkou chutí, agresivní obrana na Zubří platila. Když svými dalšími zásahy přispěl svou troškou do mlýna brankář Machalický, děly se na zuberské palubovce věci. První vedení přinesl jičínským barvám Šulc, na 3:5 zvyšoval Kovařík. Domácí byli pětigólovou šňůrou hostí očividně zaskočeni a nemohli se dostat do potřebného tempa. To hosté hráli skvělou pasáž, téměř každý jejich útok končil brankou, tahounem většiny akcí byl výborně hrající Šulc, jenž branky sám střílel, stejně tak ale dokázal uvolňovat své spoluhráče a vybízel je k dalším přesným trefám. V polovině úvodní třicetiminutovky zvyšoval z prostoru pivota Miľko již na 4:8 a přítomní fanoušci Zubří se nestačili divit. Kdo čekal, že se jičínský stroj brzy zasekne a Zuberští snadno průběh zápasu otočí, zle se mýlil. Jičínští pokračovali ve velké euforii, každý hráč nechával na hřišti maximum. Výsledkem byl neustálý náskok tří až čtyř gólů. Ve 27. minutě zvyšoval aktivní Šulc dokonce na 9:14, do konce poločasu stihli domácí kosmeticky upravit na 11:15.

O přestávce vládla v kabině hostí bojová nálada, hráči byli odhodláni pokračovat ve výkonu z úvodního dějství, moc dobře si ale byli vědomi síly zuberského celku. Očekávalo se, že do druhé půle vlétnou házenkáři Zubří jako uragán, ovšem nestalo se. Výborný výkon hostí zanechal na domácích své patrné stopy, Zuberští pokračovali v nervózním představení. Dopouštěli se mnoha technických chyb, s jejich střeleckými pokusy si navíc věděl rady Machalický. Velká škoda, že také Jičínští vyprodukovali hned v úvodu řadu ztrát míče. V několika případech měli nadějnou příležitost vytvořit si vyloženou střeleckou pozici, ovšem díky nepřesným finálním přihrávkám se o tuto možnost sami připravili. Jak se později ukázalo, v těchto momentech se začal lámat chléb celého utkání. Hosté mohli využít zaváhání domácích hráčů a odskočit na pěti šestibrankový rozdíl, který by ještě více zamával se sebevědomím Valachů. Nestalo se a domácí pomalu přebírali iniciativu. Ještě v deváté minutě zvyšoval hostující Šulc na 13:17, následná třígólová šňůra domácích ale vlila Zuberským novou krev do žil, 16:17. Hosté i nadále bojovali, snažili se opět odskočit, v patnácté minutě upravoval na 17:19 znovu Šulc, ovšem bylo znát, že úzkému jičínskému kádru pomalu, ale jistě, dochází síly. Zatímco hosté táhli většinu duelu v šesti sedmi lidech, domácí trenéři mohli herní zátěž rozložit mezi více hráčů. To se ukázalo jako jeden z důležitých faktorů, které ovlivnily závěrečnou čtvrtinu zápasu. V rozmezí mezi 16. – 18. minutou vstřelili hráči Zubří čtyři rychlé góly a otočili na 21:19. Jičínští se již nedokázali prosazovat v útoku, chybějící síly se projevily na pomalejším tempu hry, stejně tak ve snaze prosadit se jeden na jednoho. Přesto se hráčům hostujícího Ronalu podařilo dvakrát zkorigovat na nejtěsnější brankový rozdíl, 21:20 a 22:21, do konce zápasu chybělo něco málo přes devět minut. Házenkáři Zubří již ale v té době hráli ve větší pohodě, probudili se rovněž fanoušci, kteří působili více než polovinu zápasu hodně zaraženě. Domácí poté přidali další třígólovou šňůru a odskočili na nejvýraznějších 25:21. V pětadvacáté minutě se poprvé při svém preimérovém startu v mužské extralize zapsal mezi střelce benjamínek týmu hostí Doškář, na jeho přesný zásah ale odpověděli domácí dvěma trefami do černého, 27:22. Zuberští nakonec zvítězili 30:24, na povinné vítězství se ale nadřeli mnohem více, než určitě sami předpokládali.

Házenkáři HBC Ronal Jičín sehráli před televizními kamerami na půdě jednoho z horkých kandidátů na medailové příčky výborný zápas, zejména v prvních třech čtvrtinách duelu byli favorizovanému Zubří více než vyrovnaným soupeřem. Skvělý zápas odchytal brankář Machalický, rovněž obrana v čele s Kovaříkem, Miľkem, Hlavou a Škaldou snesla ve zmiňovaném úseku přísné měřítko. V první půli se prezentovali Jičínští velmi kvalitním postupným útokem, po nápaditých kombinacích přehrávali obranu Zubří a především procentuální úspěšnost střelby byla na vynikající úrovni. Nejlepším hráčem hostí byl bezesporu Šulc, jenž byl u většiny akcí. Aktivně si počínal rovněž Kovařík, zlepšení prokázal na pivotu Miľko, důležité branky stříleli křídelníci Kostelecký, Krahulec a Sedlák. Bohužel, s přibývajícím časem se projevil úzký jičínský kádr sužovaný mnoha absencemi důležitých hráčů. Rovněž škoda, že na začátku druhého poločasu nevyužili naši házenkáři dalších zaváhání domácích, v opačném případě mohl být závěr duelu ještě dramatičtější.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka – Šulc 7; Kovařík, Miľko a Kostelecký po 3; Krahulec 3/1; Sedlák 2; Hlava, Škalda a Doškář po 1; Š. Drbohlav; Vaněk; M. Knittl

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Gratulace domácím. My jsme sem dnes jeli v roli outsidera, protože je naše marodka opravdu veliká, s tím se nedá hrát extraliga. Ale řekli jsme si, že se tady o body porveme, nechytli jsme začátek, kdy nám Zubří odskočilo na 3:0. Od té doby jsme byli ale lepší. Škoda jen toho gólu v závěru poločasu, kdy jsme ho dostali v poslední vteřině. Možnost náskoku jsme nevyužili, docházely nám síly, rozhodly zkušenosti, my jsme přijeli z 5 dorostenci. Začali jsme se hroutit a posledních 5 minut jsme dali Zubří na podnose. Pro můj manšaft pochovala za 40 minut. Pozitivní zkušenosti zúročíme v dalších zápasech.“

Dušan Poloz, trenér HC ROBE Zubří: „Průběh zápasu byl zhodnocen, dá se skoro se vším souhlasit. My jsme vstoupili do zápasu lehce, vytvořili jsme si vedení, ale známe spoustu příkladů, kdy nás to ukolíbá a dnes se to potvrdilo. Dostávali jsme góly z rychlých útoků. Velice špatná střelecká potence, pouze 44 %. Vstup do druhého poločasu byl z obou stran nervózní, pokud se nepletu, nepadla ani jedna branka. Postupem času se psychika hráčů zlepšila i díky zlepšené střelecké potenci, protože byla 75 %. Plus, když jsme otáčeli zápas, byl na hřišti Dušan Palát, který je taky do budoucna příslibem klubu.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  748
Sedmičky:  5/1 – 1/1
Vyloučení:  4 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 3-0; 3-5; 4-8; 6-10; 8-12; 9-14; 11-15; 13-17; 16-18; 17-19; 21-19; 22-21; 27-22; 30-24

 

V utkání 18. kola Strabag Rail extraligy přivítají házenkáři jičínského Ronalu soupeře z nejtěžších, úřadujícího mistra a aktuálně suverénní celek nejvyšší soutěže, Talent M.A.T. Plzeň, který bude jednoznačným favoritem duelu. Plzeňští se v zimní přestávce posílili o navrátilce ze zahraniční, Milana Škvařila a Michala Tonara ml., nedávno navíc na západ Čech zamířil levoruký srbský házenkář Stefan Terzič, jenž v roce 2013 vyhrál v barvách německého Hamburgu házenkářskou Ligu mistrů. Naopak Jičínští se potýkají s výraznou marodkou, i přesto se ale pokusí s jedním z největších aspirantů na titul odehrát co nejlepší partii a svého protivníka překvapit. Střetnutí má výhoz v tradičních 18:00 hodin. Přijďte povzbudit naše házenkáře, Vaši pomoc budou potřebovat.