Neděle 3. října 2021, Jičín

Třetí kolo 1. ligy bylo na pořadu minulý víkend. V jeho rámci přijel na palubovku Jičína celek TJ Chodov, celek, který pravidelně bojuje o přední umístění v soutěži. Oba celky nastoupily s omlazeným kádrem, utkání rozhodla větší zkušenost a bojovnost hostí.

 

HBC Ronal Jičín  „B“ – TJ JM Chodov Praha  25:26 (13:14)

První poločas byl vyrovnaný, domácí měli zpočátku více ze hry a dokázali si vytvořit až čtyřbrankový (13. min. 8:4) náskok. Hosté však hráli trpělivě, nikam nespěchali, dokonale Jičínské uspávali. Jejich hra však byla přímočará, dařila se jim i spolupráce s pivoty. Co však bylo důležité, nabídnuté šance hráči hostí proměňovali a měli minimálně ztrát míčů. Domácí se snažili o rychlou házenou, ale v útoku jim chyběla zásadní myšlenka a v obraně hráli příliš alibisticky, nechávali soupeře dojít až na osm, sedm metrů, odkud bylo pro Pražany snadné skórovat. Ve 13. minutě byl stav 8:4 pro Jičínské a vše vypadalo pro domácí nadějně. Poté však přišel nepochopitelný útlum domácích. Přišly technické chyby, neproměněné šance a soupeř začal mocně dotahovat. Domácí, místo aby začali více bojovat, předváděli jakousi profesorskou házenou, což bylo v příkrém kontrastu s věkovým průměrem týmu. Hosté se dostali zpět do zápasu, využívali nekvalitní obrany Jičína a ve 20. minutě srovnali na 9:9. Posledních deset minut se oba týmy střídaly ve skórování, remízový poločasový výsledek odmítli hosté po chybě Jičína v rozehrávce, 13:14.

Druhou půli nezačali Jičínští šťastně. Hosté si vybojovali sedmičkou, brejkem a hezkou kombinací na středu náskok 13:16, když každé jejich brance předcházela zahozená šance Jičína. Ten drželi prakticky až do poslední pětiminutovky. Byl i větší, to když domácí nedokázali proměnit i ty nejjasnější šance a přidávali i další ztráty míčů (16. min. 16:21). Velkou překážkou jičínským střelcům byl O. Pleva v brance hostí. Ten má jičínské hráče velmi dobře přečtené a bylo to také znát.  Jičínské pozdvihl k lepšímu výkonu Hůla, který kryl několik šancí soupeře, včetně sedmičky. Jičínští začali více bojovat, dokázali najednou svého soupeře přehrávat. Bylo však již pozdě. Za stavu 20:24 a 24:26 dokonce neproměnili hráči HBC sedmičky, poslední tlak již k zisku alespoň bodu nevedl.

Pochvalu tak lze vyslovit snad jen za prvních deset a posledních pět minut, za bojovnost a vůli něco s nepříznivým výsledkem udělat.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B“: Knittl, Hůla – A. Dolejší 5; P. Drbohlav 5; Masák 5/1; Doškář 4; Hájek 3; Ženatý 2; Pekař; Matula; Kolc; Vraný; Bareš; Schichor

 

Statistika utkání:
Diváků:   87
Sedmičky:   3/1 – 2/1
Vyloučení:   1 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kremláček, Procházka
Sled branek: 2-2, 4-2, 6-4, 8-4, 9-6, 9-9, 12-13, 13-14, 13-16, 14-18, 16-21, 18-24, 20-24, 22-26, 25-26

 

Čtvrté kolo 1. ligy zavede jičínskou rezervu do Strakonic, dlouholetého nejlepšího týmu soutěže.