Sobota 1. dubna 2023, Jičín

V sobotu přivítali házenkáři jičínského O2xyworldu ve třetím utkání čtvrtfinále play-off obhájce mistrovského titulu, Baník Karviná. Hosté zvládli úvodní duely série vítězně, ve druhém utkání ale Jičínští mohutně dotahovali a svému soupeři se přiblížili v závěru utkání na jediný gól. Domácí vstupovali do zápasu, který přenášela přímým přenosem televizní stanice ČT Sport, s cílem soupeři úlohu favorita co nejvíce znepříjemnit a pokusit se vynutit čtvrtý duel.

 

O2xyworld HBC Jičín – HC Baník Karviná  22:29 (9:17)

Jako první se ve čtvrté minutě trefil domácí Kovařík, hosté ale vzápětí srovnali. První desetiminutovka přinesla z celkového pohledu vyrovnaný zápas, hosté potvrzovali svou herní kvalitu a poměrně snadno se dostávali do zakončení. Také házenkáři Jičína ale dokázali přečíslovat defenzívu hostí, na rozdíl od Karviné ale neproměnili všechny vyložené šance, gólman Mokroš potvrzoval svůj vysoký standard. Neproměněné šance a zbytečné technické chyby zapříčinily šestigólovou šňůru hostí, kteří ze stavu 4:4 odskočili na 4:10. Domácí následně brankostroj baníkovců zastavili, předvedli několik pěkných kombinací a na začátku třetí desetiminutovky brankou A. Dolejšího upravili na hratelnějších 8:12. Na dva přesné zásahy hostí znovu odpověděl křídelník Jičína. Domácí poté opět neproměnili dvě vyložené šance a Karviná trestala. Do konce poločasu přidala další tři branky a odskočila na 9:17.

Do druhého dějství vstupovali naši házenkáři s cílem vývoj utkání alespoň zdramatizovat. Zkušení hosté ale drželi otěže zápasu pevně ve svých rukách. I nadále pokračovali v rychlé nátlakové hře, i za vysokého vedení nakládali se svými šancemi nekompromisně a náskok navyšovali až na rozdíl dvanácti branek. Domácí házenkáři neskládali zbraně, před slušně zaplněnou sportovní halou bojovali o příznivější výsledek, kvalita ale byla na straně hostí. A není se čemu divit, v kádru Karviné je v současné době šest sedm hráčů širšího kádru české reprezentace, někteří z nich naskočili do nedávného dvojutkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 proti Islandu. Krátce po polovině druhého poločasu zvyšoval hostující Fulnek na 16:28. Jičínští se ale nechtěli smířit s tak vysokou porážkou a poslední část střetnutí zvládli výborně. Úsek hry mezi 19. – 29. minutou vyhráli 6:0 a zkorigovali tak na 22:28. Střelecky se v těchto momentech třikrát prosadil mladičký Matouš, po jedné brance přidali Ženatý, Kovařík a Thorovský. Symbolicky definitivní tečku za celou sérií napsal hostující Užek, jenž stanovil na konečných 22:29.

Házenkáři O2xyworld HBC Jičín tak podlehli favorizované Karviné ve čtvrtfinálové sérii play-off 0:3 a budou je tedy čekat dvě série o konečné 5. – 8. místo hrané pohárovým způsobem doma venku. Nejprve poměří síly s Frýdkem-Místkem, dle výsledku potom budou bojovat o konečné páté nebo sedmé místo s Brnem případně pražskou Duklou. V domácím duelu s Karvinou Jičínští znovu doplatili na nízkou produktivitu střelby a laciné ztráty míčů. Obrana se zvedla ve druhé půli, solidní zápas odchytal Pleva. V útoku držel tradičně střelecký prapor jičínských házenkářů Kovařík, po změně stran se k němu přidali rovněž Š. Drbohlav a Matouš.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Pleva – Kovařík 6/1; Š. Drbohlav 4; Matouš 3; A. Dolejší, Hlava a Miľko po 2; Rychna, Thorovský a Ženatý po 1; Kastner; J. Dolejší; Pekař; M. Hájek; J. Hájek

 

Petr Mašát, trenér O2xyworld HBC Jičín: „Gratuluji Karviné k jednoznačné výhře 3:0 v sérii. Byla jasně lepší, dominantnější. My jsme měli šance a možnosti na to, se zase na Baník dotáhnout, ale bohužel jsme spoustu šancí nedokázali proměnit. Karviná potvrdila svoje kvality, my jsme po většinu zápasu prohrávali, ale jsem rád, že kluci ten zápas nevzdali a že jsme hráli až do konce. Ta kvalita je rozhodně na straně Karviné úplně jiná, my máme na čem pracovat, abychom byli schopni takové soupeře potrápit více.“

Michal Brůna, trenér HCB Karviná: „Moje hodnocení bude pozitivní, protože jsme postoupili do semifinále, ale dva poločasy z těch tří zápasů hráli velmi slabě. Sobotní duel měl podobný průběh jako ten poslední na naší palubovce, ale naštěstí jsme měli dost nahráno.“ 

 

Statistika utkání:
Diváků:  435
Sedmičky:  1/1 – 5/4
Vyloučení:  1 – 1;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Šlezingr, Špunar
Sled branek: 1-1; 3-2; 4-4; 4-10; 6-11; 8-12; 9-14; 9-17; 10-20; 13-25; 16-28; 22-28; 22-29

 

Následující víkend mají ligové soutěže volno, o přesných termínech zápasů s Frýdkem-Místkem budeme příznivce jičínských házenkářů informovat.