Středa 2. března 2022, Brno Maloměřice

Ve středu v podvečer byla ve sportovní hale brněnského “Majlontu” na programu dohrávka 18. kola házenkářské extraligy mezi domácím celkem SHC Maloměřice a jičínským Ronalem. Brněnští jsou v dosavadním průběhu se ziskem tří bodů na poslední příčce jediný bod za předposledními Hranicemi. Házenkáři Jičína stále bojují o postup do play-off, k udržení této šance do dalších zápasů museli středeční zápas bezpodmínečně zvládnout. V sestavě hostí došlo k jediné změně, zraněného Kastnera zastoupil dorostenec Matouš.

SHC Maloměřice – HBC Ronal Jičín  23:39 (12:21)

Jičínští vstoupili do utkání velmi dobře, z prvního útoku mířil přesně Thorovský, o chvíli později zvyšoval na 0:2 Freiberg. V následujících minutách dokázali domácí házenkáři nápor hostí přibrzdit, prosadili se i brankově a po šesti minutách byl stav 3:4. Poté ale přišel drtivý tlak jičínského celku. Hosté zpevnili obranu, za kterou chytal spolehlivě gólman Veverka. Domácí, kteří si před zápasem poměrně věřili, si nevěděli s pozornou agresivní obranou Jičína rady. Jejich útočná snaha mnohdy sklouzávala do individuálních pokusů prosadit se jeden na jednoho, když už se to přeci jen v ojedinělých případech podařilo, byl proti brankám v síti hostí pozorný Veverka. Naopak házenkáři jičínského Ronalu působili v útoku sebejistě, prakticky z každé akce si vytvářeli zajímavé střelecké příležitosti, se kterými nakládali znamenitě. Šestigólová smršť přinesla hostujícímu celku uklidňující vedení 3:10. Přes veškerou snahu domácích, kde si nejaktivněji počínal jičínským dobře známý Horut, se hráči “Majlontu” výrazněji prosadit nedokázali a skóre narostlo na 6:14. Až za tohoto stavu o sobě dali domácí přeci jen vědět a třemi góly v řadě upravili na nadějnějších 9:14. Hosté ale včas zastavili nebezpečí komplikace, zbystřili svoji pozornost a v poslední desetiminutovce nasměrovali vývoj utkání přesně tam, kam potřebovali. Po dvou přesných zásazích Freiberga a A. Dolejšího a jedné brance Kovaříka navýšili Jičínští již na 9:19. V úplném závěru poločasu domácí korigovali na 12:20, ovšem dvě vteřiny před závěrečným klaksonem napsal za úvodním dějstvím definitivní tečku střelou ze země Hlava, 12:21.

Do druhé půle vstupovali Jičínští s jediným cílem, hrát stále stejně pozorně v obraně, aktivně v útoku a neumožnit domácích nevydařenou herní pasáží vrátit se do hry o extraligové body. To se hostujícím hráčům od úvodního hvizdu dařilo. První gól sice vstřelil pěknou ranou domácí Hlipala, s odpovědí ale přispěchal výborně hrající Šulc. Na branku Horuta zareagovali Jičínští dvěma zásahy rovněž velmi aktivního Freiberga a rozdíl ve skóre byl opět deset branek, 14:24. Domácím určitě nešlo upřít snahu vývoj střetnutí alespoň zkorigovat, hosté ale nic neztratili na koncentraci a Maloměřickým toho příliš nedovolili. V prostřední desetiminutovce přišla další pasáž, ve které Jičínští zcela dominovali a po pětigólové šňůře byl stav již 16:31. O osudu utkání tak bylo rozhodnuto dávno před jeho koncem. Trenér hostí Mašát dal již v průběhu první půle příležitost všem nominovaným hráčům a stejně tomu bylo i v závěrečné fázi duelu. Hosté bez větších problémů drželi vysoké vedení a bylo pouze otázkou, zda se jim podaří vstřelit čtyřicet branek. Nestalo se, přesto panovala v jičínském táboře s výhrou 23:39 velká spokojenost.

Házenkáři HBC Ronal Jičín přistoupili k souboji s posledním týmem tabulky velmi zodpovědně. Ani na chvíli nedali “brněnskému “Majlontu” šanci byť jen pomýšlet na dramatický vývoj zápasu. Hosté drželi jeho otěže po celých šedesát minut pevně v rukou a odměnou jim bylo zasloužené vysoké vítězství. Na výkon v Plzni navázal gólman Veverka, jenž hned v úvodu utkání své spoluhráče podržel a zasloužil se o vybudování důležitého vícebrankového náskoku. V obraně byli vidět Naimann, Freiberg, Kovařík a Hlava. V útoku si velmi dobře počínal Šulc, jenž byl u většiny akcí hostujícího celku. Výborný zápas odehrál na pivotu Freiberg, jenž těžil ze spolupráce právě se Šulcem a J. Dolejším. V útoku se výrazně dařilo rovněž Hlavovi, který platil na soupeře svou rychlostí, prosadil se i střelbou ze střední vzdálenosti. Také ostatní hráči přistoupili k utkání příkladně, o výhře hostí tak nebylo pochyb.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Hlava a Freiberg po 7; Šulc 6/1; Krahulec 4/2; A. Dolejší a Thorovský po 3; Naimann, Rychna a Kovařík po 2; Doškář 2/1; Matouš 1; J. Dolejší; Pekař
Statistika utkání:
Diváků:  100
Sedmičky:  5/5 – 4/4
Vyloučení:  6 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hájek, Kozler
Sled branek: 0-2; 3-4; 3-10; 4-13; 9-14; 9-19; 12-21; 14-22; 15-24; 16-31; 19-32; 20-35; 23-39

 

V sobotu 5. března čeká házenkáře jičínského Ronalu důležitý zápas o udržení šance bojovat o postup do play-off. V souboji sousedících týmů v tabulce hostí v tradičních 18:00 hodin celek KH ISMM Kopřivnice. V případě výhry budou naši házenkáři stále ve hře o postupovou osmičku, naopak jakýkoliv bodový zisk hostujícího týmu bude pro Jičínské znamenat konec postupových nadějí.