Čtvrtek 27. ledna 2022, Jičín

První duel nejvyšší soutěže kalendářního roku 2022 obstarali netradičně ve čtvrtek házenkáři jičínského Ronalu a Cementu Hranice. Jednalo se o dohrávaný zápas 13. kola, který byl kvůli karanténním opatřením v hostujícím celku odložen. Hraničtí využili zimní přestávku k posílení kádru, z Karviné přestoupili pivot Noworyta a levoruký Urbánski. Po téměř roční pauze se navíc mezi tři tyče vrátil nestárnoucí velezkušený gólman Josef Kučerka. Hosté tak přijeli do Jičína s jednoznačným cílem, oplatit našemu týmu porážku z úvodního vzájemného měření sil a bodově tak Jičínské dorovnat. Naši házenkáři měli úmysly samozřejmě zcela odlišné, byli si vědomi, že pokud chtějí ještě živit šance na boje o play-off, musí bezpodmínečně zvítězit. V kádru domácích chyběli dlouhodobě zranění Miľko, Knittl a Drbohlav, kteří podstoupili v posledních týdnech operace a v probíhající sezóně se již na palubovce neobjeví. Nastoupit nemohl ani nemocný Krahulec.

 

HBC Ronal Jičín – TJ Cement Hranice  30:17 (15:8)

Začátek utkání byl z jičínské strany poněkud opatrný, čehož hosté využili k zisku dvoubrankového vedení, 0:2. První branku domácích vsítil až ve čtvrté minutě ze sedmičky J. Dolejší. Za další tři minuty srovnal Kastner a o chvíli později poslal Jičín do vedení Freiberg, 3:2. V dalším průběhu první půle byl k vidění poměrně vyrovnaný zápas, své umění několikrát ukázal Kučerka v brance hostí, pozadu nezůstal ani domácí Veverka. Na přelomu druhé a třetí desetiminutovky proměnili hostí Piwkem druhou sedmičky a snížili na nejtěsnějších 8:7. Závěr prvního poločasu ale patřil házenkářům jičínského Ronalu. Ti zlepšili obranu, také v postupném útoku dokázali kombinačními akcemi rozkládat defenzívu soupeře a výsledkem byla šestigólová smršť v rozmezí pěti minut. Domácí se dostali do sedmigólového náskoku, 14:7. Velkou měrou se na průběžném stavu podíleli A. Dolejší, Kastner a Kovařík, kteří dohromady zaznamenali v první půli deset branek. Poté ještě přišly velké chvíle brankáře Machalického, jenž v krátkém časovém úseku zneškodnil dva sedmimetrové hody hostí a lapil také vyloženou šanci z pivota. Naopak na druhé straně využil sedmičku J. Dolejší, Hranice stihli upravit na poločasových 15:8.

Úvod druhého dějství se velmi podobal začátku utkání. Hosté opět začali aktivně a během sedmi minut snížili na 16:11. Naštěstí domácí házenkáři včas vycítili hrozící nebezpečí, nápor hostí zastavili a pomalu přebírali otěže zápasu do svých rukou. V solidním výkonu pokračoval gólman Veverka, také obrana fungovala patřičně důrazně. Jičínští třikrát v řadě skórovali, trefil se Kastner a dvakrát výborně hrající pivot Freiberg, 19:11. Házenkáři Jičína se definitivně uklidnili a s přehledem hlídali vývoj utkání. V polovině druhé půle chytře vystihl rozehrávku Hranických Thorovský a samostatný brejk zakončil nekompromisně, rozdíl deseti gólů a stav 23:13. Poté o sobě dali přeci jen vědět Cementáři, to ale stačilo pouze na korekci stavu na 24:17. V závěrečných minutách dostali větší prostor další hráči Jičína a svou úlohu zvládli znamenitě. Hosté již neskórovali, několik dechberoucích zákroků si připsal nastoupivší brankář Machalický. Naopak před brankou Hranic bylo, co do pohledu gólů, poměrně živo. Posledních šest přesných zásahů si mezi sebe rozdělili Hlava, Matouš a Doškář, přičemž posledně jmenovaný stanovil v předposlední minutě výsledek po krásné kombinaci a nechytatelnému projektilu na konečných 30:17.

Házenkáři HBC Ronal Jičín si po zásluze připsali důležité dva body, s výjimkou začátku poločasů byli jednoznačně lepším týmem. Základem úspěchu byl spolehlivý Veverka v brance a doslova famózní Machalický, jenž svého kolegu v obou poločasech vystřídal. Machalický kryl mimo jiné tři sedmimetrové hody, celkem inkasoval pouze tři branky a mohl se pyšnit téměř osmdesátiprocentní úspěšností. Samozřejmě velkou zásluhu na malém počtu obdržených branek měla také jičínská defenzíva, kde byli nejvíce vidět Naimann, Freiberg, Hlava a Kovařík. V útoku se dařilo pivotu Freibergovi, jenž těžil ze spolupráce s J. Dolejším a Šulcem. V první půli odehrál vynikající part A. Dolejší, střelecky se dařilo rovněž Kastnerovi a Kovaříkovi. Také další hráči se podíleli na vysoké výhře Jičína.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický, Pleva – Freiberg 5; Hlava, A. Dolejší a Kastner po 4; J. Dolejší 4/3; Kovařík 3; Doškář a Matouš po 2; Šulc a Thorovský po 1; Rychna; Naimann; Pekař

 

Statistika utkání:
Diváků:  150
Sedmičky:  3/3 – 6/3
Vyloučení:  5 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Šlezingr, Špunar
Sled branek: 0-2; 3-2; 4-4; 7-5; 8-7; 14-7; 15-8; 16-11; 19-11; 21-13; 23-13; 24-17; 30-17

 

Příští týden může hodně napovědět o tom, zda ještě Jičínští mohou pomýšlet na play-off nebo je budou čekat boje ve skupině o 9. – 12. místo. Ve středu 2. února cestují na horkou půdu do Nového Veselí, v sobotu 5. února hostí v tradičních 18:00 hodin SKP Frýdek-Místek.