Neděle 30. ledna 2022, Jičín

Letošní kalendářní rok zahájila jičínská rezerva dohrávkou posledního podzimního kola. Na jičínskou palubovku přijel tým Vsetína, který bojuje v popředí tabulky, v jeho středu působí řada zkušených hráčů, což v Jičíně plně ukázali. V případě bodového zisku by se Jičínští na soupeře dotáhli, ale zklamali v obraně a především předvedli řadu technických chyb, nedůrazu a zbrklosti.

 

HBC Ronal Jičín „B“ – KH Zbrojovka Vsetín  27:30 (13:16)

Již od počátku zápasu bylo zřejmé, že domácí mladíky nečeká jednoduchý zápas. Kovidová pauza v trénincích a zdravotní problémy několika hráčů určovaly sestavu. Hosté začali lépe, vedení domácích 1:0 brzy zlikvidovali a poté překlopili vývoj zápasu ve svůj prospěch, prakticky až do jeho samotného konce. V hostujícím celku byla vidět sehranost spojek s pivoty. Ale nejenom to. Vsetínští dokázali hrozit ze spojek a pivota, což se nedá říci o domácích. Zatímco hostující hráči na spojkách i v pivotu byli agresivní a dokázali se prosazovat, domácí spojkoví hráči kroužili kolem hostující obrany a nebyli schopni přímého tahu na branku. Také obrana domácích měla více okének než je zdrávo a přidáme-li k tomu řadu neproměněných šancí a technických chyb, dal se výsledek předem predikovat. Hosté hráli trpělivě, ale dostatečně rychle a překvapivě. Dokázali si udržovat neustále až pětibrankový náskok. Domácí se snažili, bojovali, ale výše zmíněné nedostatky je srážely. Teprve v závěru poločasu přidali Jičínští na důrazu v obraně, podařilo se pár útočných akcí. Výsledkem bylo snížení náskoku hostujícího celku na rozdíl tří branek.

Druhou půli se domácí mladíci zlepšili v útoku, dokázali přehrávat obranu hostí. Ale pravá strana jičínské defenzívy tentokrát měla den otevřených dveří. I přes děravou obranu se dařilo domácím postupně zvýšenou aktivitou a bojovností dotahovat náskok hostí. Pomohly k tomu i zákroky Knittla v brance, který několik chyb obrany vyřešil výbornými zákroky. Od 19. minuty se Jičínští nadechli k obrovskému náporu. Dokázali najednou spojit všechna plus – útok, obranu, zákroky brankáře a výsledek se dostavil. Během čtyř minut bylo srovnáno. Kdo však čekal obrat, zmýlil se. Domácí v přemíře chtění opět nakupili několik zásadních chyb – nepřipravená střelba, nepřesné nahrávky, nedůrazná obrana. To vše nabídli hostím a ty těmito atributy nepohrdli. Opět dokázali všech těchto nedostatků domácích využít a dostali se znovu do vedení, které již nepustili. Hráči Ronalu se sice snažili až do konce, nedokázali však výsledek otočit.

Ztráta bodů mrzí, při troše klidu a při dodržování pokynů trenérů mohl výsledek vypadat jinak. Jičínská mládež doplatila na nedostatek zkušeností, naopak kvalitní soupeř, řízený bývalým hráčem Jičína Weintrittem, dokráčel zaslouženě k zisku bodů. I přes porážku však lze najít na hře domácích pozitiva. Rychlý útok, výkon Knittla v brance, střelba křídel (Matouš, Dolejší), či nebojácný výkon Ženatého. Chyb ale bylo také příliš a to rozhodlo (např. tři neproměněné sedmičky). Ale jak se říká, chybami se člověk učí. Věřme, že to platí i u jičínských mladíků.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín “B”:  Coufal, Petr, J. Knittl – Ženatý 9/1; F. Matouš 6; A. Dolejší a Doškář po 4; Dědeček 2/1; Bareš a Thorovský po 1; Masák; Matula; J. Drbohlav; Frýba
Statistika utkání:  
Diváků:  102
Sedmičky:  5/2 – 3/3
Vyloučení:  0 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Tůma, Ledvinka
Sled branek: 1-0, 2-4, 8-10, 9-13, 10-16, 13-16, 14-18, 16-18, 18-20, 20-24, 24-24, 24-28, 25-30, 27-30

Rezerva HBC zahájí jarní odvety 13. února s adeptem postupu do extraligy HC Zlín.