Středa 20. ledna 2021, Zubří

Ve středu cestovali házenkáři jičínského Ronalu k dohrávce 6. kola nejvyšší soutěže na půdu silného celku Zubří. Domácí se sice v aktuálním ročníku zatím pohybují ve druhé polovině tabulky, disponují ale velmi mladým týmem a talentovanými hráči, kteří půjdou výkonnostně zcela určitě nahoru. Hosté chtěli v Zubří bodovat a opět se o nějaký kousíček přiblížit postupu do play-off. V kádru chyběl pivot Freiberg, jenž se zotavuje po operaci kolene, pro zranění s výpravou necestovali ani Š. Drbohlav a Pich. Naopak poprvé se v sestavě objevil Michal Naimann, jenž v Jičíně působil již v letech 2010 – 2014.

 

HC ROBE Zubří – HBC Ronal Jičín  32:27 (14:12)

Začátek utkání byl z pohledu Jičínských jako z říše snů. Hosté pozorně bránili, v útoku dobře kombinovali a se svými vypracovanými šancemi nakládali nejlepším možným způsobem. Skvělý výkon předváděl gólman Machalický, jenž v prvních minutách vychytal nejzkušenější hráče domácích, křídelníky Jurku a Mičkala. Na straně hostí mířili přesně Kubík, Šulc, Dolejší, Hlava a Kovařík a v sedmé minutě svítil na ukazateli stav 0:5. O chvíli později, za stavu 1:6 navíc kryl sedmičku Zuberských Machalický, házenkáři Ronalu tak měli duel rozehraný opravdu znamenitě. Bohužel, následně se hosté nechali zbytečně strhnout k ofenzivním manévrům. Na jedné straně se někdy příliš brzy pokoušeli o zakončení ze střední vzdálenosti, na straně druhé jim chybělo potřebné štěstí, dva projektily Šulce zastavila v krátkém sledu po sobě tyč domácí svatyně. V obraně poté přišly individuální chyby a mladý domácí celek se dostal do zápasu, 6:8. To se rázem projevilo na dění na palubovce, Zuberští se očividně uklidnili a jejich herní projev se rázem změnil. Na začátku poslední desetiminutovky domácí odskočili na dvougólových 10:8 a zdálo se, že definitivně přebírají otěže zápasu do svých rukou. Hosté ale zareagovali nejlepším možným způsobem, v průběhu jedné minuty se dvakrát prosadil kapitán celku Šulc, následnou pohlednou kombinaci zakončil Kubík a Jičínští znovu vedli, 10:11. Závěr první půle však vyšel lépe házenkářům Zubří. Ti využili dalších zaváhání hostí a kontrovali na 14:12. Hosté mohli po uplynutí hrací doby ze sedmičky snížit na jednogólový rozdíl, sedmičku Kubíka ovšem Malina zneškodnil.

Do druhé půle chtěli hosté vstoupit znovu aktivně, ovšem hned v prvních minutách vyprodukovali zbytečné technické chyby a nabídli domácím jednoduché góly. Zuberští následné brejkové situace proměnili a záhy odskočili na 17:13. Hosté i nadále bojovali, z náskoku domácích se oklepali a díky přesným zásahům Šulce, Rychny a Kastnera snížili na 17:16. Na přelomu první a druhé desetiminutovky byl rozdíl ve skóre dva góly, 20:18. Bohužel, v těchto fázích zápasu přišly další nešťastné okamžiky hostí. Druhá neproměněná sedmička, ztráty míčů při pokusu o realizaci rychlých útoků či kupící se individuální chyby v obraně opět posadily Zuberské na koně, 24:18. Tento náskok již domácí zkušeně hlídali a zápas dovedli do vítězného konce v poměru 32:27.

Házenkáři Jičína mohli v Zubří bezpochyby pomýšlet na bodový zisk. Utkání rozehráli na jedničku, byli lepším týmem, pozorně bránili, byli střelecky velmi produktivní. Bohužel, následně se nevyvarovali zbrklého zakončení, ztrát míče a chyb v obraně a sami tak umožnili domácím vrátit se poměrně rychle do zápasu. V momentě, když se dostali Zuberští do vedení, hráli logicky v mnohem větší pohodě a další obrat ve vývoji utkání již byl pro hosty složitější. Přesto se to Jičínským ve druhé půli povedlo, snížili na jednobrankový rozdíl, další laciné ztráty ale definitivně rozhodly o osudu utkání.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka – Šulc 6; Kovařík 5; Krahulec 4; Kastner 3/1; Miľko a Rychna po 2; Kubík 2/1; Hlava, Dolejší a Doškář po 1; Naimann; Thorovský; Knittl   

 

Michal Tonar, trenér HC ROBE Zubří: „Začátek byl hororový. Už při rozcvičce bylo vidět na klucích, že se jim zase něco honí hlavou. Čtvrt hodiny nám trvalo se z toho oklepat. Od 20. minuty to bylo od nás už dobré, začala fungovat obrana s brankářem. Sebevědomí našim hráčům začalo narůstat. Byl tam moment, kdy to mohl Jičín zlomit, ale jsem rád, že jsme to ustáli. Na konci jsme to už kontrolovali a oba týmy byly rády, že utkání skončilo.“

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín „Gratulace Zubří k zasloužené výhře. My jsme sem jeli s cílem bodovat a nechat Zubří v tabulce tam, kde se teď nachází. I ty cíle do začátku zápasu se povedly, v 6. minutě 0:5, ale házená se nehraje čtvrt hodiny a v dnešní házené vedení o pět branek není nic extra. Přesto si myslím, že jsme zde mohli hrát lépe. Zlom byl okolo 43. minuty, kdy jsme byli mínus jeden gól, házeli jsme sedmičku a měli jsme přesilovku. Z toho to skočilo na mínus čtyři branky. Dělali jsme technické chyby a Zubří dávalo jednoduché góly. Jsem zklamaný za ten druhý poločas.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  hráno bez diváků
Sedmičky:  5/3 – 4/2
Vyloučení:  3 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Blanár, Opava
Sled branek: 0-5; 1-6; 3-7; 6-8; 10-8; 10-11; 14-12; 17-13; 17-16; 20-18; 24-18; 28-21; 31-25; 32-27

 

Již v sobotu 23. ledna cestují Jičínští k dalšímu, z pohledu bojů o postup do play-off, nesmírně důležitému střetnutí do Lovosic, začátek utkání v 17:00 hodin.