Sobota 23. ledna 2021, Lovosice

Po středeční zbytečné porážce v Zubří čekal házenkáře jičínského Ronalu další výjezd na palubovku soupeře, tentokrát do Lovosic. Hosté chtěli navázat na poměrně solidně odehraný první poločas ze Zubří a kvalitním výkonem prolomit prokletí těsných porážek z lovosické palubovky z posledních let. V sestavě stále chyběli zranění Freiberg a Drbohlav, pouze s velkým sebezapřením nastoupil rovněž Miľko. Z tohoto důvodu trenéři narychlo povolali bývalého kapitána hostujícího celku, v současné době hráče prvoligové rezervy (prvoligová soutěž je z důvodu koronavirové pandemie pozastavena), Martina Bareše.

 

HK Město Lovosice – HBC Ronal Jičín  30:29 (17:17)

Přestože v úvodu se rychle ujali vedení 2:0 hráči domácích Lovosic, byli to hosté, kdo v první půli tahal za delší konec provazu. Jičínští se z dvougólového manka rychle otřepali a soustředěným výkonem vývoj duelu brankami Šulce, Rychny a Kastnera otočili, 2:3. Ještě jednou v průběhu prvního poločasu získali Lovosičtí nejtěsnější náskok, ovšem poté už převzali iniciativu hosté. Jičínští se snažili pokrývat nejnebezpečnějšího střelce domácích, švédského kanonýra Jonssona, což se jim až drobné výjimky také dařilo. Uklidnění do jičínských řad přinesl několika jistými zákroky gólman Machalický, čehož využili jeho spoluhráči v poli k zisku dvougólového vedení, 5:7. Na lovosické palubovce byla i v dalších minutách k vidění rychlá pohledná házená, hráči obou celků se snažili o ofenzivní nátlakovou hru, která se musela líbit. V polovině poločasu zvyšoval jičínský Šulc svým čtvrtým gólem již na 9:12, bohužel, jak se později ukázalo, byl to, vzhledem k jeho svalovému zranění, poslední zápis do střelecké listiny. Také ve zbývajících minutách pokračovali Jičínští v kvalitním představení, na konci druhé desetiminutovky zvyšoval Kovařík již na 10:14. Poslední třetinu úvodního dějství však zvládli lépe domácí. Ještě na konci 27. minuty byl stav z pohledu hostí velmi příznivý, 14:17. Následně ale hosté důsledně nepokryli lovosické spojky, přidali školáckou technickou chybu a domácí třígólovou šňůrou srovnali na 17:17. Na straně Jičína došlo navíc k dalšímu zranění, ze hry musel odstoupit zkušený křídelník Kastner.

Začátek druhé půle se velmi podobal úvodu střetnutí. Domácí si poměrně záhy vybudovali dvougólový náskok, ten je ale spíše ukolébal a hosté se chopili příležitosti. Za stavu 21:19 se postupně trefili Krahulec, Dolejší a Kubík a na ukazateli rázem svítil stav 21:22. Poté srovnal Jonsson na 22:22, o chvíli později navíc uviděl za třetí dvouminutový trest červenou kartu Kovařík a hosté tak přišli již o třetího hráče základní sestavy. Jičínští ale přesilovku Lovosic ustáli a opět se chopili režisérské taktovky. Na začátku poslední desetiminutovky upravoval Kubík na 25:27, následně Veverka zneškodnil sedmimetrový hod Jonssonovi a Dolejší trestal, 25:28. Drama vrcholilo, za stavu 26:28 uviděl přísnou přímou červenou kartu Bareš, nutno přiznat, že o chvíli dříve byl předčasně vykázán rovněž domácí Zourek. Domácí tentokrát přesilovku díky trefě kanonýra Motla využili, 27:28, ovšem v 55. minutě odpověděl Pich, jenž upravil na 27:29. Vzápětí Lovosičtí snížili na nejtěsnějších 28:29, čtyři minuty před koncem navíc neproměnili Motlem sedmimetrový hod. Přesto dokázali domácí srovnat na 29:29 a v předposlední minutě mohli vedení překlopit na svou stranu. Hostující obrana však zafungovala znamenitě a donutila házenkáře Lovosic chybovat. Hosté měli ideální příležitost dostat se do brejkové situace, bohužel, nedorozuměním při rozehrávce se o tuto možnost sami připravili a darovali míč Lovosickým. Ti po posledním oddechovém času skórovali a dostali se do vedení 30:29. Po time-outu Jičína šli hosté do posledního útoku v sedmi hráčích v poli. Po rozehrané kombinaci se do zakončení tlačil ve druhém dějství hodně aktivní Dolejší. Při pokusu o průnik do střelecké pozice byl však tvrdě atakován Kylíškem. Arbitři duelu udělili faulujícímu hráči v duchu předchozích trestů  červenou kartu a navíc nařídili sedmimetrový hod. Do konce utkání chybělo dvanáct vteřin. K exekuci “sedmičky” se postavil křídelník Kubík, jenž předchozí dva sedmimetrové hody bezpečně proměnil. Bohužel, Jičínští si vypili kalich hořkosti až do dna. Pokus hostujícího hráče vytlačil domácí gólman Gűnl mimo tři tyče a Lovosičtí se tak mohli radovat z nejtěsnějšího, nutno podotknout hodně šťastného, vítězství.

Házenkáři jičínského Ronalu odehráli v Lovosicích velmi solidní partii. Po většinu hrací doby byli v jedno až čtyřgólovém vedení, ovšem nezvládli závěr obou poločasů a to je stálo cenné body. Jičínští výkonem určitě nezklamali, naopak. Po zranění Šulce a Kastnera v první půli a vyloučení Kovaříka a Bareše ve druhé se ještě více semkli, bojovali, v rozhodujících momentech se od nich ale štěstí odvrátilo zády.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka – Dolejší 5; Šulc 4; Kubík 4/2; Miľko 3; Kovařík, Pich, Rychna, Hlava, Kastner a Krahulec po 2; Doškář 1; Naimann; Bareš; Thorovský

 

Jan Landa, trenér HK Město Lovosice: „Proti Jičínu jsme odehráli extrémně těžký zápas a jsem rád, že se nám takovýto zápas po dlouhé době povedl dotáhnout do vítězného konce. Jirka Bouček řekl, že tohle vítězství je možná lepší než nějaká suverénní výhra a já s ním souhlasím. Konečně jsme ukázali bojovného a kolektivního ducha. Ale je potřeba říci, že stejně houževnatě jako my, šel za vítězstvím i Jičín a my jsme spíš byli šťastnějším celkem. Zápas to byl pěkný, vyhecovaný tak, jak to s Jičínem bývá,“

Aleš Babák, asistent trenéra HBC Ronal Jičín „Bylo to naprosto vyrovnané utkání, kterému by asi v závěru slušela spíše remíza. Zápas mohl skončit na obě strany. Jsme zklamaní, protože pro nás to byl druhý dobře rozehraný zápas, který jsme ztratili. V dnešním utkání jsme měli na vítězství, bohužel se zranil Ondra Šulc i Kuba Kastner, takže jsme dohrávali v okleštěné sestavě, ale i tak jsme sahali po bodech. Bohužel se nám nepodařilo ustát tlak v závěru utkání, kdy jsme mohli jít do rychlého útoku a chyba v něm nás stála body.“

Statistika utkání:
Diváků:  hráno bez diváků
Sedmičky:  8/6 – 3/2
Vyloučení:  7 – 6;  ČK:  2 – 2
Rozhodčí:  Valášek, Vychodil
Sled branek: 2-0; 2-3; 5-5; 7-9; 9-12; 10-14; 17-17; 21-19; 23-23; 24-26; 25-28; 27-29; 30-29

 

V sobotu 30. ledna se jičínští házenkáři představí v novém kalendářním roce poprvé na domácí palubovce. V tradičním čase od 18:00 hodin přivítají třetí celek extraligové tabulky, tým SKP Frýdek-Místek.