Středa 17. dubna 2024, Jičín

Středeční podvečer patřil v jičínské sportovní hale extraligové házené. Domácí borci O2xyworld HBC Jičín přivítali celek Sokola Nové Veselí, se kterým svádí přímý souboj o konečnou devátou příčku. Oproti sobotnímu, vzhledem k výrazně oslabené sestavě nečekanému vítězství v Maloměřicích, scházeli další dva hráči. Zranění nepustila do hry Thorovského a M. Hájka. Naopak do utkání naskočili J. Dolejší, Doškář, Ženatý, M. Knittl a brzy čtyřicetiletý Bareš. Domácí chtěli přidat sedmý zápas bez porážky v řadě, což by znamenalo jistotu devátého místa.

 

O2xyworld HBC Jičín – TJ Sokol Nové Veselí  29:28 (15:14)

Od úvodního hvizdu arbitrů byla k viděná naprosto vyrovnaná házenkářská bitva. V prvních minutách tahali za delší konec provazu hosté, kteří se na rozdíl od domácích vyvarovali laciných ztrát míče a brzy se ujali vedení 1:3. Jičínští se rozjížděli pomaleji, především obrana zpočátku nefungovala dle představ. Přesto dokázali domácí nápor Novoveselských přibrzdit a skóre srovnat. Na straně Jičína si velmi aktivně počínali především Doškář a A. Dolejší, prvně jmenovaný svou čtvrtou trefou zajistil svým barvám první vedení v zápase, třináctá minuta 8:7. Svůj podíl na tom měl také brankář Poláček, jenž pokryl několik ošemetných příležitostí soupeře. Rovněž v dalším průběhu prvního dějství nedokázal ani jeden z týmů brankově výrazněji svému soupeři odskočit, skóre se přelévalo z jedné strany na druhou. Pět minut před poločasovou pauzou vedli hosté 11:12, závěr ale zvládli o něco lépe domácí, kteří i díky trefě Ježka šest sekund před klaksonem otočili na 15:14.

Prakticky totožný byl i scénář druhého poločasu. Domácí drželi nejtěsnější náskok, hosté však byli neustále na dostřel. Na začátku jedenácté minuty házenkáři Jičína odskočili na rozdíl dvou gólů, 20:18, ovšem hosté především zásluhou aktivního D. Flajsara srovnali na 20:20. Domácí si ale vzali dvougólový náskok brzy zpět. V prostřední části druhého dějství dokázali Jičínští zagresivnit obranu, úspěšnými zákroky je podpořil rovněž nastoupivší brankář Grabemann. Toho domácí využili k navýšení náskoku, na 26:23 upravil na začátku poslední desetiminutovky Pekař. Následovala ale méně povedená pasáž domácích, kteří se netakticky hnali do zakončení, přidali technické chyby a výsledkem byl opětovně vyrovnaný stav, 26:26. Do závěru utkání scházelo pět minut a bylo zřejmé, že rozhodnutí padne až v úplné koncovce. Vedení přinesl jičínským barvám Doškář, na 28:26 zvyšoval po individuálním průniku J. Dolejší. Hosté následně Flajsarem snížili, ovšem J. Dolejší si souboj jeden na jednoho zopakoval i s úspěšným zakončením, 29:27. Ihned po rozehrání se hosté dostali do zakončení z pivota, který byl faulován a logicky následoval sedmimetrový hod. Ten Flajsar bezpečně proměnil, 29:28. Oba celky se ještě jednou dostaly ke střeleckému pokusu ze spojky, gólmani ale byli připraveni, utkání tak skončilo nejtěsnější výhrou domácích.

Celých šedesát minut duelu bylo naprosto vyrovnaných, hosté z Nového Veselí sympaticky bojovali, tentokrát však odešli poraženi. Na straně Jičína si aktivně počínali A. Dolejší a Doškář, v důležitých momentech na sebe vzal odpovědnost J. Dolejší, z pivota se dokázal prosadit Ježek, vidět byl i dorostenec Brádler. V obraně, která se ale neobešla bez zaváhání, odvedli kus práce Pekař, Ženatý, Bareš a Rychna, důležitými zákroky se prezentovali brankáři Poláček a Grabemann. Pochvalu za prodloužení série bez porážky zaslouží všichni hráči.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Poláček, Grabemann, Machalický – A. Dolejší 7/4; Doškář 6; J. Dolejší a Ježek po 3; Rychna, Brádler, Ženatý a Matouš po 2; M. Knittl a Pekař po 1; Bareš

 

Statistika utkání:
Diváků:  150
Sedmičky:  4/4 – 3/3
Vyloučení:  3 – 2;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kichner, Vacula
Sled branek: 1-3, 4-4, 7-7; 10-10, 13-12, 15-14, 17-15; 20-18; 24-22; 26-23; 26-26; 29-27; 29-28

 

O víkendu mají házenkáři Jičína volno. K předposlednímu duelu letošního ročníku Chance Extraligy cestují v sobotu 27. dubna na palubovky již zachráněných Strakonic, sezónu zakončí na domácí půdě v sobotu 4. května, kdy přivítají v tradičních 18:00 hodin aktuálně poslední Hranice.