Pátek 22. března 2024, Nové Veselí

Pouhé dva dny po ne příliš vydařeném úvodním utkání skupiny play out, v němž remízovali jičínští házenkáři doma s Maloměřicemi, cestovali k dalšímu střetnutí na půdu devátého Nového Veselí. Hosté chtěli odčinit nejen zmiňovanou středeční ztrátu, ale také vysokou porážku, kterou jim uštědřili Novoveselští v závěru základní části a která znamenala stop nadějím na postup do play-off. Jičínští cestovali pouze s jedenácti hráči v poli a třemi brankáři, oproti duelu s Maloměřicemi chyběli Thorovský a Brádler.

Sokol Nové Veselí – O2xyworld HBC Jičín  30:36 (19:16)

V prvních pěti minutách se hráči obou celků pravidelně střídali ve skórování, na nejtěsnější vedení domácích postupně odpověděli Doškář, Ježek a Hlava, stav 3:3. Poté ale Jičínští neproměnili několik nadějných šancí, naopak sokolové mířili přesně a odskočili na 6:3. Také v dalším průběhu prvního dějství pokračovaly velké ofenzívní manévry, obrany působily velmi rozpačitě, brankáři to na obou stranách měli hodně těžké. Hosté dokázali nápor domácích přibrzdit a zkorigovali na jednogólový rozdíl. První branku poslední desetiminutovky vstřelil A. Dolejší, jenž svým třetím přesným zásahem upravoval na 12:11. Poté ale přišly zbytečné ztráty míče, další neproměněné šance a Novoveselští trestali, 18:13. Házenkáři Jičína dokázali alespoň korigovat, na 19:16 snížil Knittl.

Vstup do druhé půle vyšel Jičínským znamenitě, z prvního útoku se trefil Matouš, o chvíli později mířil přesně Doškář, 19:18. Za stavu 20:18 dostali Jičínští příležitost přesilové hry s převahou dvou hráčů. Hosté si vypracovali dvě stoprocentní šance, které ale nevyužili, naopak udeřili domácí, 21:18. Mohlo se zdát, že tyto okamžiky zanechají na hráčích Jičína stopy, nestalo se. Hosté se naopak semkli, zlepšili obranu, k výbornému výkonu se rozchytal Grabemann, jenž zneškodnil řadu skvělých příležitostí domácích. Tahounem hostí se v útoku stal Doškář, který bral i střely z větší vzdálenosti a v drtivé většině případů mířil přesně. Hosté postupně přebírali otěže zápasu do svých rukou, první vedení v utkání zajistil jičínským barvám Matouš, domácí stihli srovnat na 24:24. Poslední čtvrtina střetnutí ale patřila výhradně našemu týmu. Grabemann pokračoval ve skvělém představení, v obraně tvrdili muziku Pekař, Hlava, Ženatý a Rychna, domácí nacházeli cestu k překonání jičínské defenzívy stále složitěji. Rovněž na útočné polovině se hráčům Jičína vedlo náramně, prakticky z každého útoku se dostali do vážného ohrožení novoveselské branky a protože se svými šancemi nakládali po změně stran téměř neomylně, vedení Jičína postupně narůstalo. Nabito ostrými měla zejména dvojice Doškář Matouš, prosadili se také Ježek, M. Hájek a Ženatý, důležitý gól vstřelil zkušený Rychna. Posledně jmenovaný se trefil z křídelního prostoru a zvyšoval na 28:33. Domácí se pokoušeli závěr duelu ještě zdramatizovat, to se jim ale nepodařilo a střetnutí nakonec skončilo výsledkem 30:36.

Házenkáři O2xyworld HBC Jičín tedy vybojovali ve třech dnech tři body a svého pátečního soupeře vystřídali na deváté příčce tabulky skupiny o 9. – 13. místo. Základ k úspěchu položili Jičínští na přelomu poločasů, kdy nejprve snížili z pětigólového vedení domácích na rozdíl tří branek a později na nejtěsnějších 19:18. Ve druhé půli hosté výrazně zlepšili důraz a komunikaci v obraně, k obratu přispěl rovněž gólman Grabemann jenž v důležitých momentech své spoluhráče podržel. V obraně byli nejvíce vidět Hlava, Pekař, Ženatý a Rychna. Střelecký prapor drželi Doškář, Matouš, M. Hájek, Ježek a Ženatý, v první půli byl stoprocentní A. Dolejší. Za obrat ve vývoji duelu zaslouží pochvalu všichni hráči.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Poláček, Grabemann, Dohnal – Doškář 7; Matouš 6; M. Hájek 6/1; Ježek 5; A. Dolejší 4; Ženatý 4/1; Rychna, Hlava, M. Knittl a Pekař po 1; J. Dolejší

 

Statistika utkání:
Diváků:  140
Sedmičky:  1/1 – 4/2
Vyloučení:  4 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Fialová, Sovová
Sled branek: 1-0; 2-2; 6-3; 7-6; 10-9; 14-11; 18-13; 19-16; 21-18; 22-22; 24-25; 26-27; 26-32; 28-32; 28-34; 30-36

 

Třetí duel skupiny o 9. – 13. místo Chance Extraligy sehrají házenkáři Jičína ve sváteční pátek, 29. března, kdy na domácí palubovce přivítají od 18:00 hodin celek HBC Strakonice.