Pátek 25. ledna 2019, Hranice

Po více než měsíční pauze se o uplynulém víkendu rozeběhla Strabag Rail Extraliga házenkářů a to 15. kolem základní části. Jičínští cestovali již v pátek k podvečernímu duelu do Hranic. Domácí se po výborném vstupu do soutěže v posledních kolech výsledkově trápili a propadli se až na desáté místo tabulky. Hosté chtěli navázat na předvánoční kola, kdy vysoko přehráli Lovosice a v posledním střetnutí šťastně zvítězili na palubovce pražské Dukly. Hraničtí nenastoupili kompletní, to samé ale platilo o celku Jičína. Pro disciplinární trest ze zmiňovaného duelu na Dukle chyběl střelec Kovařík, dále absentovali zranění či nemocní Groh, J. Drbohlav, Bíšek, Škalda, Š. Drbohlav, do utkání nakonec vůbec nezasáhl ani Kolc. Naopak poprvé v sezóně mohli trenéři Jičína využít služeb ze zahraničí se navrátivšího Lukáše Rychny. Samotnému duelu předcházely dohady o tom, zda se vůbec bude hrát. V hale bylo okolo dvanácti třinácti stupňů, tedy o několik méně, než povolují regule soutěže. Rozhodčí ve spolupráci s delegátkou utkání a na základě vyjádření zástupců obou klubů (Jičínští hrát chtěli) rozhodli o tom, že zápas se odehraje.

 

Cement Hranice – HBC Ronal Jičín  25:27 (15:15)

Úvod zápasu patřil domácím, kteří využili solidních zákroků gólmana Kučerky, ale i neurovnaného herního projevu hostí a získali snadno vedení 2:0. V osmé minutě svítil na ukazateli stav 4:1. Jičínští se skutečně dostávali do provozní teploty pomaleji, chyběl potřebný důraz, aktivita v útoku. Až na přelomu první a druhé desetiminutovky se hosté přeci jen trochu uvolnili, zlepšili pohyb a kombinaci a do střeleckých pozic se dostávali o poznání jednodušeji než v úvodu zápasu. Mezi úspěšné střelce se nejčastěji zapisovali Krahulec, Šulc a Horut. Protože ale i domácí nacházeli skulinky v jičínské defenzívě a brankář Veverka dostal některé lacinější branky, vedli v polovině poločasu stále rozdílem tří gólů, 8:5. Přesto bylo patrné, že Jičínští pomalu získávají na jistotě. To nakonec dokreslily i branky Horuta a Šulce, které znamenaly snížení na 8:7. Na začátku poslední desetiminutovky však domácí znovu odskočili na rozdíl dvou gólů, 10:8. V těchto momentech se do hostující svatyně postavil brankář Machalický a ihned se blýskl některými důležitými zákroky. Následně dal o sobě poprvé vědět navrátilec Rychna, jenž se dokázal prosadit individuálně na brankovišti domácích a poté v rychlém útoku. Jičínští však stále stahovali mírné manko, vždy, když mohli srovnat krok, neuspěli. V poslední minutě úvodního dějství domácí pivot Brož navýšil na 15:13, závěrečné vteřiny ale patřily Jičínu. Nejprve se prosadil Šulc, o chvíli později Hraničtí chybovali, míč putoval po ose Hlava Rychna na osamoceného Krahulce a ten těsně před klaksonem nekompromisně zavěsil, stav 15:15. Hosté tak poprvé v utkání srovnali skóre.

Bohužel, také úvod druhé půle se Jičínským příliš nevydařil. Hosté jakoby potřebovali více času, než se v chladném prostředí hranické haly zahřejí. Domácí rychle vstřelili dva góly a šli do vedení 17:15. Házenkáři jičínského Ronalu se dočkali až v sedmé minutě, kdy se krásnou střelou při signalizované pasivitě prosadil Šulc. O minutu později se podobně prezentoval Horut a v minutě deváté přinesl jičínským barvám premiérové vedení Kubík, 17:18. Domácí dokázali dvakrát vyrovnat, v jejich hře již však byla patrná určitá křečovitost. Za stavu 19:19 podtrhl svůj výborný výkon gólem přes celé hřiště do opuštěné branky domácích gólman Machalický. Na dvougólových 19:21 upravoval opět Šulc. Cementáři sice dokázali korigovat, ovšem odpověď hostí byla ještě důraznější. Nejprve se ze sedmičky nemýlil Krahulec a další chybu v rozehrávce domácích potrestal druhým gólem do prázdné branky kapitán hostí Bareš, 20:23. Drama vrcholilo v poslední desetiminutovce. Oba gólmani předvedli několik úspěšných zákroků, přesto domácí snížili na nejtěsnějších 23:24. Za tohoto stavu vzal na sebe odpovědnost nejdříve Šulc a čtyři minuty před koncem zvyšoval na 23:26 ve druhé půli neomylný Kubík. Následně domácí dvakrát udeřili a v poslední minutě dokonce mohli srovnat. Sedmimetrový hod ale Mičkal nasměroval pouze do tyče, odraženého míče se chopili domácí, ovšem podobně jako v první půli i tentokrát vyrobili technickou chybu. Jičínští tak šli do posledních vteřin zápasu v držení míče. Domácí logicky nenapadali a uvolnili prostor hostujícímu Kubíkovi. Ten prostřelil matadora Kučerku a zajistil házenkářům Jičína důležité dva body, 25:27.

Utkání přineslo dramatickou podívanou. Domácí byli aktivnější v první půli a na začátku druhých třiceti minut, hosté se ale trpělivou hrou drželi na dostřel a závěrečnou třetinu utkání zvládli lépe nejen herně, ale i takticky. Velmi podařený zápas odchytal gólman Machalický, jenž vstřelil i důležitou branku. Ve druhé půli pracovala velmi slušně hostující defenzíva, kde odvedli velký kus práce Bareš, Miľko a později Rychna. V útoku se střelecky dařilo Krahulcovi, nejlepšímu střelci střetnutí se sedmi přesnými zásahy. Zdatně mu sekundoval Šulc, stejně tak Horut a ve druhém dějství Kubík. Všichni hráči zápas příkladně odbojovali a odměnou jim byl cenný dvoubodový zisk.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický 1 – Krahulec 7/3; Šulc 6; Horut a Kubík po 4; Rychna 2; Bareš, Miľko a Dolejší po 1; Hlava; Kostelecký; Kolc

 

Statistika utkání:
Diváků:  146
Sedmičky:  4/2 – 2/2
Vyloučení:  6 – 3;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Baader, Novotný
Sled branek: 2-0; 4-1; 5-4; 8-5; 12-10; 14-12; 15-15; 17-15; 17-18; 19-21; 21-24; 23-26; 25-26

 

V sobotu 2. února se Jičínští představí poprvé v kalendářním roce 2019 svým domácím příznivcům. Na palubovce městské sportovní haly přivítají od 18:00 hodin poslední celek tabulky, tým Tatranu Litovel. Domácí ale nemohou svého soupeře v žádném případě podcenit, Litovelští přes zimu posílili a v minulém kole získali první dva extraligové body, když překvapivě porazili celek Lovosic.