Sobota 7. září 2019, Praha

O víkendu byl zahájen nový ročník nejvyšší soutěže házenkářů, STRABAG Rail Extraligy. Jičínští cestovali v úvodním kole v sobotu na palubovku pražské Slávie, kde nalezla útočiště při rekonstrukci své domovské haly Dukla Praha. Naši házenkáři měli v živé paměti nedávné souboje v sérii o třetí místo loňského ročníku, do zápasu nastupovali s cílem poprat se o příznivý výsledek. V sestavě hostí chyběl dlouhodobě zraněný Miľko, naopak v se objevili Sedlák a Pich, tedy letní posily našeho celku.

 

HC Dukla Praha – HBC Ronal Jičín  29:16 (13:9)

Začátek utkání přinesl všechny znaky úvodu sezóny. S nimi se ale přeci jen lépe vyrovnali házenkáři Dukly, kteří se zásluhou úvodních dvou tref novice Grištšuka ujali vedení 2:0. Hosté si museli na první přesný zásah počkat až do páté minuty, kdy korigoval Šulc. Pražané však diktovali tempo hry, do zakončení se dostávali o poznání snadněji a i přes několik skvělých zákroků gólmana Veverky odskočili na 4:1. Poté se dostavil nápor hostí. Jičínští zpřesnili hru, zagresivnili obranu a donutili Pražany k technickým chybám. To se projevilo i na průběžném výsledku. Sedmimetrový hod nejprve proměnil Krahulec, následně se dvakrát nemýlil Kostelecký a rázem bylo srovnáno, 4:4. Ve skvělém představení pokračoval Veverka v hostující svatyni, pozadu ale nezůstával ani strážce branky Dukly Petržala. Právě v těchto fázích střetnutí se dostali Jičínští k několika nadějným střelám, ovšem proti Petržalovi neuspěli a umožnili Dukle znovu navýšit na 7:4. Tyto okamžiky nahlodaly sebevědomí jičínských házenkářů, kteří působili v útoku poměrně nervózně, nevěřili si v soubojích jeden na jednoho a to byla voda na mlýn pražské Dukly. Domácí házenkáři využili jičínských ztrát míče a v závěru poločasu zvýraznili svůj náskok až na rozdíl šesti gólů, 13:7. Naštěstí hosté alespoň zkorigovali, nejprve se prosadil Hlava a na konečných 13:9 upravil ze sedmimetrového hodu nařízeného za faul na unikajícího Škaldu Krahulec.

Do druhého dějství nastoupili házenkáři Jičína s cílem zdramatizovat průběh zápasu a zejména zlepšit herní projev v útočné fázi. To se hostím v úvodu dařilo. Hned v první minutě se z levého křídla nemýlil Kostelecký, 13:10. Poté sice proměnil na druhé straně sedmičku Patzel, ovšem Jičínští odpověděli dvěma přesnými zásahy. Dvakrát se v krátkém sledu prosadil Šulc a v páté minutě druhé půle již byl rozdíl ve skóre pouhé dvě branky, 14:12. Hosté působili v těchto fázích zápasu hodně “živě”, zdálo se, že nahlodali domácí házenkáře a budou kousat. Bohužel, za tohoto poměrně nadějného stavu Jičínští nepotrestali další chyby Pražanů. Hosté se netrefili střelou do opuštěné branky přes celé hřiště, chybovali při založení rychlé brejkové situace a o chvíli později neproměnili vyloženou šanci z dalšího rychlého útoku. Místo toho, aby bylo skóre stále na vážkách, odskočili hráči Dukly na 16:12. Následnou fázi zápasu hosté vůbec nezvládli, neproměněné možnosti jim doslova a do písmene vzali vítr z plachet a dostali se do hlubokého útlumu. V útoku se nenašel ani jeden hráč, který by se dokázal prosadit individuálně, z hráčů hostujícího celku byl až příliš znát respekt z dukelské defenzívy, která pracovala velmi spolehlivě. Trenéři Jičína se snažili sestavu protočit, kýžený efekt to ale nepřineslo. Během několika málo minut hosté ztratili to, co téměř dvě třetiny zápasu budovali. Domácí se dostali do potřebné herní pohody, vytvořili si dostatečný brankový náskok a zápas bez větších potíží dotáhli do vítězného konce v poměru 29:16.

Házenkáři jičínského Ronalu tedy první duel nové sezóny nezvládli. Proti jednomu z velkých favoritů na medailové příčky drželi krok přibližně čtyřicet minut, poté se zcela vytratili a Pražanům jejich úlohu favorita výrazně usnadnili. Jediným, kdo snesl přísnější měřítko, byl gólman Veverka, jenž odchytal, zejména v první půli, skvělý zápas. Ostatní hráči zůstali za očekáváním. Aktivita spojek byla nedostatečná, chyběla větší odvaha, tlak na soupeřovu obranu. Nedařilo se ani křídlům, o čemž svědčí nízké procento úspěšnosti při zakončení. Nezbývá, než hodit nepovedené utkání na Dukle za hlavu a soustředit se na domácí utkání s Karvinou.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Šulc, Hlava a Kostelecký po 3; Krahulec 3/3; Dolejší, Sedlák, Kovařík a Pich po 1; Rychna; J. Drbohlav; Groh; Škalda; Šebek; Š. Drbohlav   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: “I podle výsledku jde o zasloužené vítězství domácích. A to přesto, že jsme samozřejmě i zásluhou brankáře Veverky a obrany dokázali eliminovat postupný útok Dukly. Ale svojí sterilitou v postupném útoku jsme vítězství Dukle darovali. S poločasovým rozdílem o 4 branky se ještě dalo něco dělat, v první desetiminutovce druhé půle jsme měli šance, trháky, ale nedali jsme a Dukla nám odskočila. Pak už narůstající počet technických chyb zapříčinil to, že Dukla zaslouženě vyhrála.”

Daniel Čurda, trenér HC Dukla Praha: “Pro nás to byl důležitý zápas. Potřebovali jsme vítězně vstoupit do nového ročníku Extraligy a přetáhnout do něj pohodu, kterou jsme včetně dobrých výsledků měli v letní přípravě. To je vždy zrádné, ale nám se to povedlo. Myslím si, že jsme mohli odskočit už v první půli, ale hodně šancí jsme neproměnili. V tom okamžiku nás podržel Tomáš Petržala, který měl velmi důležité zákroky. Vedení jsme si budovali hodně těžkopádně, ale ve druhé půli jsme ukázali, že jsme lepším týmem a zaslouženě jsme vyhráli velkým rozdílem.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  120
Sedmičky:  6/5 – 3/3
Vyloučení:  4 – 8;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hájek, Nezbeda
Sled branek: 2-0; 4-1; 4-4; 7-4; 7-5; 9-6; 11-6; 13-7; 13-9; 14-10; 14-12; 23-12; 27-15; 29-16

 

Na domácí palubovce se házenkáři jičínského Ronalu představí poprvé ve středu 18. září, kdy od 18:00 hodin přivítají v dohrávce druhého kola vícemistra České republiky, celek HCB Karviná. Utkání vysílá přímým přenosem televizní stanice ČT Sport.