Středa 3. března 2021, Jičín

Ve středu nastoupili házenkáři jičínského Ronalu k dohrávce 7. kola Strabag Rail extraligy, když na palubovce městské sportovní haly hostili celek Kopřivnice. Oba celky odehrály první vzájemný duel v polovině února a z výhry 27:22 na palubovce soupeře se radovali Jičínští. Bylo tedy zřejmé, že hosté budou chtít získat ztracené body zpět, naopak domácí chtěli vítězstvím udělat rázný krok směrem k postupu do play-off.

 

HBC Ronal Jičín – KH ISMM Kopřivnice  28:27 (13:10)

Začátek zápasu zvládli lépe domácí, kteří se po brankách Drbohlava a Hlavy ujali vedení 2:0. Také v dalších minutách drželi Jičínští i díky pozornému brankáři Veverkovi mírný náskok, ovšem hosté byli neustále na dostřel. Na konci první desetiminutovky předvedl několik skvělých zákroků španělský gólman ve službách kopřivnického klubu Ignasi a velkou měrou se zasloužil o srovnání stavu na 4:4. Poté bylo k vidění na obou stranách několik technických chyb, jakoby si hráči až příliš uvědomovali důležitost zápasu. Jako první se z této nervozity oklepali hosté, kteří se na konci dvacáté minuty dostali díky proměněné sedmičce z ruky Petříka poprvé do vedení, 6:7. Na vyrovnávací branku Hlavy odpověděl člen širšího kádru české reprezentace Fulnek, 7:8. V závěru prvního dějství se ale o slovo výrazněji přihlásili házenkáři Jičína. Nejprve srovnal z pivota Miľko, následně se dvakrát prosadil levoruký Krahulec a rázem byl stav 10:8. Hostující lavička celkem logicky reagovala oddechovým časem, ani ten ale nápor domácích nezastavil. Třetí přesný zásah v řadě přidal Krahulec a vzápětí zvyšoval již na 12:8 kapitán Jičína Šulc. Až po pětigólové šňůře domácích se dostali ke slovu hosté, po pěti minutách překonal Veverku Polcar. Další snížení ale Jičínští svému soupeři nedovolili a na poločasovou přestávku odcházeli za stavu 13:10 přeci jen spokojenější.

První minuty druhé půle přinesly vyrovnaný průběh, oba celky se střídaly ve skórování, na konci páté minuty zvyšoval Krahulec na 16:13. Následně se ale dvakrát po sobě trefili hosté a snížili na nejtěsnějších 16:15. Dalo se předpokládat, že tuhý boj o každou branku bude pokračovat až do úplného závěru. Jičínští i nadále drželi jedno až tříbrankový náskok, hosté ale stále “kousali”. Ve třinácté minutě korigoval na 20:18 Bukovský, ovšem poté se dvakrát v krátkém časovém sledu prosadil Kovařík. Nejprve vyslal na kopřivnickou branku tvrdý projektil ze země, o chvíli později jej vybídl ke skórování po krásném uvolnění Dolejší, když využil volnějšího prostoru na brankovišti soupeře při osobním bránění zkušeného Šulce, 22:18. Na začátku poslední čtvrtiny střetnutí se za stavu 22:19 trefil Dolejší, o chvíli později mohl být náskok Jičínských již pětigólový. Domácí sehráli pohlednou kombinaci do pivota, ovšem gólman Ignasi vyloženou šanci zneškodnil a naopak z následného kontru hosté snížili na 23:20. Jedenáct minut před koncem zvyšoval ve druhé půli velmi aktivní Dolejší na 24:21, Kopřivničtí ale neskládali zbraně. Naopak, stále častěji se dokázali prosazovat díky spolupráci spojek s pivotem Benítezem a třemi góly v řadě srovnali na 24:24. Na začátku 58. minuty duelu se individuálně prosadil Šulc, ovšem hosté ihned rozehráli útočnou akci, kterou zastavil nedovoleným zákrokem křídelník Kubík. Následovala červená karta a přesilová hra pro hosty. Kopřivničtí početní převahu zužitkovali, když svou akci opět dohráli na pivota Beníteze, jenž srovnal na 26:26. Drama vrcholilo. Jičínský kapitán Šulc prokázal chladné nervy, další individuální akci si vynutil faul hostujícího Hardta, jenž obdržel třetí dvouminutový trest a automaticky také červenou kartu. Šulc z následné přesilovky (domácí odvolali gólmana) nekompromisně zavěsil a Jičínští vedli 27:26. Na začátku poslední minuty se do velmi nadějné pozice dostal hostující Fulnek, Veverka ale vyčaroval důležitý zákrok večera a vyrovnání odmítl. Jičínská lavička si přibližně půl minutky před koncem vzala poslední oddechový čas. Po znovuzahájení hry byla Jičínským signalizována pasivita. Ke střeleckému pokusu se opět odhodlal nejzkušenější hráč na „place“ Šulc a hostujícího strážce svatyně propálil do stejného místa jako chvíli před tím, 28:26. Hosté sice vzápětí po rychlém rozehrání snížili na nejtěsnějších 28:27, v závěrečných vteřinách již ale domácí zůstali v držení míče a mohli se radovat z důležitého vítězství.

Házenkáři jičínského Ronalu si tedy připsali do extraligové tabulky cenné dva body a výrazně se přiblížili postupu do play-off. Utkání přineslo vyrovnanou házenkářskou bitvu, za delší konec tahali většinu hrací doby Jičínští, ovšem hosté krizové momenty ve druhém dějství ustáli a do posledních okamžiků duelu bojovali alespoň o bod. Ve výborném světle se ukázali oba brankáři, domácí Veverka i hostující Ignasi zneškodnili mnoho střel. V první půli se Jičínští opírali o dobrou defenzívu, kde odváděli mnoho práce Naimann, Hlava, Kovařík a Rychna. Po změně stran se již obraně tolik nevedlo, domácí si nevěděli rady především s pivotem Benítezem. V útoku byli nejvíce vidět Šulc a Dolejší, střelecky se dařilo rovněž Krahulcovi, důležité branky vsítili také Miľko a Kovařík. Svůj podíl na nejtěsnější výhře však mají všichni hráči.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Šulc 7/2; Krahulec a Dolejší po 6; Kovařík a Miľko po 3; Hlava 2; Drbohlav 1; Kubík; Rychna; Naimann; Kastner; Thorovský; Pich

 

Aleš Babák, asistent trenéra HBC Ronal Jičín „Potvrdilo se naše očekávání, že utkání s Kopřivnicí o postup do play-off bude velice těžké. Myslím si, že na herním projevu obou celků se projevila skutečnost významu toho utkání. Udělali jsme spoustu chyb, byly tam pasáže, kdy jsme si mohli vytvořit zajímavější náskok, ale potrestaly nás zbytečné technické chyby. Určitě jsme rádi za vítězství, protože jsme po většinu času utkání byli ve vedení o 3, chvíli dokonce o 4 branky. Jsem rád, že jsme byli o ten gól v samotném závěru lepší a zvítězili jsme.“

Jiří Gřes, asistent trenéra KH ISMM Kopřivnice „Dnes to byl bojovný zápas, dle mého názoru pěkná házená. My jsme věděli, že pokud se udržíme na dostřel do 50. minuty, tak poté se může skóre utkání otočit. Bohužel jsme dnes neproměnili vyložené šance, párkrát se balón odrazil domácím a myslím si, že právě tyto maličkosti rozhodly. Každopádně si myslím, že náš výkon stoupá, jde nahoru a pevně věřím, že to v dalším zápase potvrdíme.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  hráno bez diváků
Sedmičky:  2/2 – 7/7
Vyloučení:  4 – 5;  ČK:  1 – 1
Rozhodčí:  Novotný, Horáček
Sled branek: 2-0; 4-2; 6-6; 7-8; 12-8; 13-10; 15-13; 18-15; 23-19; 24-21; 24-24; 26-26; 28-26; 28-27

 

Již v sobotu 6. března přivítají házenkáři Jičína v rámci 21. kola nejvyšší soutěže v tradičních 18:00 hodin celek SKKP Handball Brno.