Sobota 14. prosince 2019, Jičín

Sobotní podvečer patřil v městské sportovní hale opět extraligové házené. Jičínský celek přivítal v posledním domácím duelu kalendářního roku 2019 velmi silný tým Sokola Nové Veselí, kterému aktuálně patří pátá příčka Straba Rail extraligy. Hosté disponují velmi kvalitním hráčským kádrem, ve svém středu mají pět zahraničních hráčů a v letošní sezóně potvrzují vzestupnou formu. Domácí měli před utkáním jediný cíl, naplno bodovat a kvalitním výkonem poděkovat svým příznivcům za celoroční přízeň a podporu. Jičínští nastoupili prakticky v totožné sestavě jako v minulých utkáních, změnou bylo zařazení bývalého kapitána celku, zkušeného Martina Bareše.

HBC Ronal Jičín – Sokol Nové Veselí  26:25 (14:16)

Od prvních minut střetnutí se na jičínské palubovce rozhořela pravá házenkářská bitva, která se musela přítomným divákům líbit. Jako první se do černého trefil domácí Pich, na druhé straně odpověděl ze sedmičky Voika. Házenkáři Jičína se pokoušeli o nátlakovou hru, chtěli hrát rychle a soupeři nedat vydechnout. V krátkém sledu se dvakrát prosadil Dolejší a postaral se o jičínské vedení 3:1. Hosté ale záhy ukázali, že nepřijeli do Jičína odevzdat body. Po krásných akcí a skvělém uvolnění jednoho z nejlepších pivotů extraligy, Sekuliče, bleskurychle otočili na 3:4. V brance domácích podržel své spoluhráče gólman Machalický, jenž v první půli zneškodnil dva sedmimetrové hody hostí a přidal i některé další důležité zákroky. Toho domácí využili k následnému náporu, z něhož resultovala opětovná změna stavu. Jičínští po gólech Krahulce a velmi aktivního Kovaříka vedli v jedenácté minutě 7:5, v polovině prvního dějství potom 9:7. Poté ale přišel výpadek domácích, ze kterého profitovali bojovně naladění hosté. Ti i nadále doslova trhali jičínskou obranu součinností s neomylným pivotem Sekuličem, dokázali se ovšem prosadit i střelbou z větší vzdálenosti, kde hrozili zejména Ptáčník a Bassomben. Úsek hry mezi 16. a 23. minutou ovládli hosté v poměru 6:0 a na světelné tabuli tak svítilo nepříznivé skóre z pohledu domácích 9:13. V závěru poločasu se naštěstí domácí z tlaku Novoveselských vymanili a z čtyřgólového náskoku alespoň malinko umazali. Za stavu 10:14 se trefili Kovařík a Krahulec, na další dva přesné zásahy hostí potom dokázali v závěru úvodní třicetiminutovky odpovědět opět Kovařík a následně po nebojácném průniku Groh, do šaten se tak odcházelo za stavu 14:16.

Do druhé půle vstupovali Jičínští s obrovským odhodláním vývoj zápasu naklonit na svou stranu. Hráčům bylo jasné, že klíč k úspěchu povede přes ubránění spolupráce hostujících spojek s pivotem Sekuličem, jenž zaznamenal v první části hry osm gólů. Po oboustranně nervózním začátku sešlápli plyn jako první domácí. Dvěma góly se hostující defenzívě připomněl velmi aktivní Kovařík, na 17:16 potom upravoval Krahulec. Házenkáři Nového Veselí sice následně srovnali, ovšem vedení vrátil Jičínu svým druhým přesným zásahem v utkání Groh. Přestože hosté dvěma góly opět naklonili misku vah na svou stranu, bylo zřejmé, že jejich útočná hra již není v takovém “laufu” jako v úvodním dějství. Skutečně, jičínská obrana začala pracovat o poznání lépe, o čemž svědčí pouze dvě inkasované branky v úvodní desetiminutovce. Hodně práce odváděli na vlastním brankovišti především Kovařík, Groh, Miľko, Hlava a Bareš, v brance byl pozorný Veverka. Důležitý moment přišel na začátku dvanácté minuty, kdy uviděl za faul na pronikajícího Kocicha přímou červenou kartu Groh a domácím tak vypadl jeden z pilířů obrany. Do zápasu tak naskočil Rychna, jenž se ihned zapojil do pokračující výborné práce defenzívy, v 16. minutě navíc proměnil svou příležitost a upravil na 20:19. Vzápětí ale hosté srovnali, počtvrté v utkání se prosadila zahraniční novoveselská posila, levoruká spojka Pamphile Bassomben, stav 20:20. Na konci prostřední části druhé půle si připravili lepší výchozí pozici do závěrečných deseti minut domácí. Nejprve se v početní výhodě trefil z levého křídla Kostelecký, následně lapil na druhé straně Veverka střelu křídelníka hostí a vyslal do brejkové situace Krahulce. Ten nezaváhal a zajistil Jičínu vedení 22:20, drama vrcholilo. Hosté z dalšího útoku po několikaminutové odmlce přehráli jičínskou obranu souhrou s pivotem Sekuličem. Ten byl při svém pokusu faulován a arbitři utkání nařídili sedmimetrový hod. Do branky domácích se postavil Machalický, jenž bravurním zákrokem zneškodnil již třetí sedmičku hostí!! Jičínští mohli odskočil na rozdíl tří branek, to se jim ale nepodařilo a hosté se tak stále drželi ve hře o extraligové body. Ve 23. minutě zvyšoval pěknou střelou Hlava na 24:22, poté ale přišel střelecký výpadek házenkářů Jičína. Novoveselští toho využili a ve 27. minutě bylo opět srovnáno, 24:24. Naštěstí pro Jičínské o chvíli později sehráli domácí pohlednou kombinaci, na jejímž konci byl Hlava, 25:24. Domácí poté donutili hráče hostí k technické chybě, Hlava vyslal do brejku Dolejšího a ten důležitý moment zvládl na jedničku, vedení Jičína 26:24. V poslední minutě hostující Ptáčník upravil na nejtěsnějších 26:25, více už ale soupeř nestihl a velká házenkářská bitva skončila nejtěsnějším vítězstvím domácích barev.

Jičínští tak nesmírně těžké střetnutí nakonec zvládli a získali důležité dva body, které se jim do bojů o play-off určitě náramně hodí. Utkání se musel přítomným fanouškům obou táborů líbit. K vidění byla celá řada nádherných házenkářských momentů, ať již zákroků gólmanů, okulahodících kombinací, součinnost hostí s pivotem, tvrdých projektilů ze střední vzdálenosti či brejkových situací v podání domácích. Na straně Jičína si odchytali své oba gólmani, Machalický v první půli a především zneškodněním tří sedmiček, Veverka potom ve druhém dějství. Po změně stran nastalo velké zlepšení Jičína v obraně, domácí si již mnohem lépe pohlídali přihrávky do pivota a umožnili Novému Veselí skórovat pouze v devíti případech. Velkou práci v defenzívě odvedli Kovařík, Hlava, do svého vyloučení Groh, Miľko, Bareš a později nastoupivší Rychan. V útoku si velmi aktivně počínal Kovařík, střeleckou stálost formy prokázal Krahulec. Ve druhé půli byl vidět Hlava, autor tří branek, o rozehrávku se staral Dolejší. Důležité branky vstřelili rovněž Pich, Groh, Kostelecký a Rychna. Všichni hráči ovšem zaslouží za předvedený výkon absolutorium, Jičínští udolali velmi těžkého protivníka, který ještě v letošní sezóně neřekl poslední slovo.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Krahulec a Kovařík po 7; Dolejší a Hlava po 3; Groh a Pich po 2; Rychna a Kostelecký po 1; Miľko; Bareš; Škalda; Sedlák, M. Knittl, Š. Drbohlav

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Děkuji za gratulaci. Samozřejmě jsme věděli, jaký náročný program má tým Veselí. Sázeli jsme na to a jsem moc rád, že jsme Veselí nedali další dárek k Vánocům. Řekli jsme si, že dnes urveme body za každou cenu. A jsem moc rád, že jsme to dokázali, protože jsme si uvědomovali kvality spojek Nového Veselí a jejich skvělé spolupráce s pivotem. Na to jsme museli najít odpověď, což se nám podařilo. Lépe jsme zvládli vstup do druhého poločasu, kde jsme stáhli technické chyby, což je velké plus oproti minulým utkáním. Jsem rád za celý klub, za fanoušky, za hráče, že jsme toto utkání zvládli. Tabulka je rozdělená, Veselí je v jiných vodách, my jsme v jiných vodách a pro nás jsou tyto dva body strašně důležité. Doufám, že nám nalejí sebevědomí do dalšího utkání v Kopřivnici, kde samozřejmě máme zkušenost s vítězstvím. Věřím, že kluci dnes načerpali sebevědomí a že tam vyhrajeme.” 

Pavel Hladík, trenér TJ Sokol Nové Veselí:  „Blahopřeji domácím k vítězství. Musím říct, že je to zasloužené, jelikož my jsme na konci udělali hodně chyb. Nechci se na to vymlouvat, ale zápas s Plzní nás v pohárovém utkání stál mnoho sil. Věděli jsme, že dnes to bude velmi těžké utkání. Jičín držel dobré tempo hry, aby nás to stálo hodně sil a my už jsme na konci došli. Ani přes morální snahu jsme utkání ke konci nedokázali korigovat. Nejtěžší moment byl v prvních patnácti minutách druhé půlky, kde jsme dali pouze tři góly a úplně jsme odešli. Je to pro nás ztráta, chtěli jsme tady vyhrát a mysleli jsme, že na to máme, ale bohužel jsme udělali hodně chyb, a proto po zásluze vyhrál Jičín. Jedeme dál, ještě je spoustu kol do konce. Musíme se dát dohromady, příští týden jedeme do Hranic a tam ty body už ztratit nemůžeme.“

Statistika utkání:
Diváků: 450
Sedmičky: 0 – 4/1
Vyloučení: 1 – 4; ČK: 1 – 0
Rozhodčí: Opava, Válek
Sled branek: 1-1; 3-1; 3-4; 7-5; 9-7; 9-13; 12-14; 14-16; 17-16; 18-19; 20-20; 22-20; 24-22; 24-24; 26-24; 26-25

Poslední mistrovský duel roku čeká házenkáře jičínského Ronalu v sobotu 21. prosince, kdy se představí v dalším nesmírně těžkém utkání v Kopřivnici.