Sobota 8. prosince 2018, Jičín

V sobotu přivítali házenkáři jičínského Ronalu na domácí palubovce ve velmi důležitém souboji 13. kola Strabag Rail Extraligy celek Lovosic. Domácí chtěli odčinit týden starou porážku v Karviné, v posledním domácím utkání kalendářního roku 2018 se prezentovat kvalitním výkonem a především dvoubodovým ziskem. Do střetnutí nemohl pro zranění zasáhnout nejlepší střelec Jičínských, David Krahulec, stejně tak zranění znemožnilo start i Jiřímu Grohovi. Naopak poprvé v letošní sezóně se domácím příznivcům představil Zdeněk Kubík, premiérově se na palubovce objevil také pravoruký dorostenec Martin Knittl.

Fotografie z utkání naleznete v galerii.

 

HBC Ronal Jičín – HK Město Lovosice  31:23 (14:11)

První branku očekávaného střetnutí vsítil domácí kanonýr Šulc, o chvíli později srovnal nejlepší střelec nejvyšší soutěže Klimt. Domácím se v útoku dařilo, překonávali hostující obranu pohybem a rychlými kombinacemi, které také dokázali úspěšně zakončovat. V osmé minutě zvyšoval na 4:2 svou první trefou Kovařík. Na straně domácích podával solidní výkon gólman Veverka, jenž dokázal své spolubojovníky v mnoha případech podržet. Ovšem také hostující Hrdlička nezůstával pozadu, v první půli kryl mimo jiné sedmičku Šulcovi a Kovaříkův samostatný únik. Na přelomu první a druhé desetiminutovky se prosadil domácí Horut, na 6:4 následně zvyšoval Kovařík. Hosté ovšem bleskurychle odpověděli a z dalšího útoku Klimtem ze sedmičky srovnali na 6:6. Poté ale převzali iniciativu házenkáři jičínského Ronalu. Základem náporu bylo zlepšení obranné činnosti, kde byli nejvíce vidět Hlava, Bareš a Kovařík. V útoku pokračovali domácí v pohledných kombinacích, dařilo se jim zužitkovat rovněž přesilové hry. Na konci druhé desetiminutovky domácí odskočili na rozdíl tří branek, 9:6. Hosté ale nepanikařili, i nadále spoléhali na góly svého nejlepšího střelce Klimta, jenž již svým pátým přesným zásahem korigoval ve 21. minutě na 10:8. To ale Jičínské ještě více nabudilo a následující pětiminutovku odehráli znamenitě. Nejprve se v letošní sezóně premiérově trefil z těžkého úhlu křídelník Kubík, poté proměnil brejkovou situaci Kolc. O chvíli později se prosadil individuálně Dolejší a již na 14:8 zvyšoval svým čtvrtým gólem pivot Drbohlav. Přestože se hostům v letošní sezóně na palubovkách soupeřů vůbec nedaří (v šesti duelech nezískali ani bod), dokázali v závěru poločasu třemi góly v řadě snížit na hratelnějších 14:11.

Na začátku druhé půle měli hosté ještě téměř dvě minuty přesilou hru, ovšem domácí z prvního útoku Kubíkem efektně zvýšili na 15:11. Následný ofenzívní manévr hosté v přesilové hře nezvládli, naopak se trefil Hlava a stav byl rázem 16:11. Lovosičtí poté euforii domácích alespoň přibrzdili, oba týmy se pravidelně střídaly ve skórování a to až do stavu 18:14. V těchto okamžicích přišla s největší pravděpodobností rozhodující pasáž celého utkání. Domácí obrana pracovala naprosto spolehlivě, nechyběla patřičná agresivita a odvaha v soubojích jeden na jednoho, vše jistil také pozorný Veverka, jenž se mimo jiné již v první půli zapsal zásahem přes celé hřiště do střelecké listiny. V útoku se Jičínským i nadále dařilo a přestože některé šance dokázal zlikvidovat nadějný gólman hostí Hrdlička, svůj náskok navýšili až na 23:14. Hosté sice bojovali, rvali se o příznivější výsledek, morální síly již ale na výraznější změnu ve vývoji duelu nenašli. Domácí působili i nadále velmi pozorně, věděli, že nehrají pouze o dva body, ale také i lepší poměr skóre ze vzájemných zápasů, který by mohl hrát důležitou roli v případě rovnosti bodů po skončení základní části. V Lovosicích prohráli naši házenkáři na podzim 21:19, takže duel pro splnění cíle měli rozehraný velmi dobře. Na začátku závěrečných deseti minut se podruhé v utkání prosadil se sebezapřením hrající Kolc, jenž upravoval již na dvouciferný brankový rozdíl, 27:17. Hosté si tedy vypíjeli svůj kalich hořkosti až do dna. Ústřední postavou poslední čtvrtiny zápasu se stal domácí pivot Miľko. Ten se ihned po svém nástupu na palubovku městské sportovní haly uvedl pěkným gólem a ve výborném představení pokračoval i nadále. Pět minut před koncem zvyšoval svým čtvrtým přesným zásahem na 29:19, o chvíli později zaznamenal třicátou branku Jičínských technickou střelou Kostelecký, 30:20. V úplném závěru dali domácí trenéři příležitost všem hráčům, kteří do té doby čekali na svou šanci. Na palubovce se tak objevili Bíšek, Škalda či mladíček M. Knittl. Do branky se postavil rovněž Machalický, jenž si chvíli po svém příchodu připsal úspěšný zákrok. Domácí dotáhli zápas za aplausu velmi slušně zaplněné sportovní haly do úspěšného konce a po výhře 31:23 se posunuli na čtvrtou příčku extraligové tabulky.

Házenkáři jičínského Ronalu zvítězili naprosto zaslouženě a věnovali tak svým příznivcům krásný předvánoční dárek jako poděkování za celoroční přízeň. Domácí ani jednou v utkání neprohrávali, od čtvrtiny zápasu byli lepším týmem a co bylo nejdůležitější, prokázali daleko větší bojovnost a touhu poprat se o dva body. Solidní zápas odchytal brankář Veverka, na obraně dominovali zejména Hlava, Bareš a Kovařík, defenzívní úkoly ale poctivě plnili i všichni ostatní. Tahouny většiny útočných akcí byli Šulc, Horut, Dolejší a Kovařík, v závěru zápasu se střelecky blýskl Miľko. V první půli odvedl hodně práce na brankovišti Lovosic Drbohlav, důležité branky dávali všichni křídelní hráči, Kubík a Kostelecký nalevo, Kolc a Hlava na straně pravé. Celkově lze hodnotit jičínské vystoupení jako velmi zdařilé, všichni hráči zaslouží pochvalu za přístup k utkání, bojovnost a koncentrovanost po celých šedesát minut.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka 1, Machalický – Miľko 5; Šulc a J. Drbohlav po 4; Dolejší a Kubík po 3; Horut 3/1; Hlava, Kovařík, Kolc a Kostelecký po 2; Bareš; Bíšek; Škalda; M. Knittl

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Jsme strašně rádi, že jsme těžké utkání proti zkušenému týmu z Lovosic zvládli. Po dvou zbytečných porážkách jsme se museli dostat na nohy a samozřejmě jsme rádi, že to se povedlo. Pochvala pro každého hráče, který byl dnes na hřišti, co jsme si řekli, to kluci plnili. Jakmile se nám dařilo, tak nám rostlo i sebevědomí a společně s diváky a srdíčkem, které se tomu přidalo, to bylo krásné utkání. Pro nás jsou to strašně důležité body před zápasem s Duklou a před vánoční přestávkou. Veliká spokojenost.“

Jiří Drbohlav, pivot HBC Ronal Jičín: „Já jsem v první řadě rád, že se nám to podařilo zlomit po těch nepovedených zápasech. Na tréninku jsme si řekli, že to musíme hodit za hlavu a zase začít bojovat jako tým, což se nám povedlo. Dnes jsme navázali na zápasy, ať už pohárový zápas s Plzní nebo zápas se Zubřím, a zase nám branku zavřel Filip Veverka, což nám hrozně moc pomůže. Když víme, že když je nějaká střela ze střední vzdálenosti, tak ji Filip chytí. Dnes jsme také proměňovali dost šancí, což nám opravdu hodně pomohlo.”

Jan Landa, trenér HK FCC Město Lovosice: „Samozřejmě bych chtěl pogratulovat jičínským klukům k zisku dvěma bodů. Za nás vidím největší problém v proměňování šancí, kdy jsme na křídlech nebyli schopni překonat Filipa Veverku. Náš druhý nešvar je, že jakmile přestaneme dávat góly, naše energie i vzadu jde dolů a zrovna tady v Jičíně se zápasy potom hrozně těžce obrací, jakmile necháte jičínské hráče dostat na koně.”

Jan Hrdlička, brankář HK FCC Město Lovosice: „Dneska si domácí výhru zasloužili, předčili nás v bojovnosti. Za výhrou šli více a dneska jsme zase neproměňovali. To nás položilo, protože s 23 brankami se špatně vyhrává všude, i doma. To je strašně málo za 60 minut.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  612
Sedmičky:  2/1 – 3/3
Vyloučení:  3 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 1-1; 3-1; 4-4; 9-6; 10-8; 14-8; 14-11; 16-11; 18-14; 23-14; 25-17; 27-17; 30-20; 31-23

 

Poslední duel Strabag Rail Extraligy v kalendářním roce 2018 sehrají házenkáři HBC Ronal Jičín netradičně v pátek 14. prosince od 19:30 hodin na palubovce pražské Slávie, kde v současné době hraje svá domácí utkání Dukla Praha. Vedení klubu a jičínští házenkáři by chtěli svým fanouškům poděkovat za jejich celoroční přízeň a za odměnu jim nabízí možnot cestovat k výše uvedenému zápasu autobusem společně s hráči a realizačním týmem. Odjezd od venkovního hřiště “V Lipách” byl stanoven na pátek 14. prosince 2018 v 16:15 hodin. Pojeďte podpořit extraligový celek v důležitém střetnutí proti pražské Dukle.