Ve čtvrtek 16. července zahájili extraligoví házenkáři Jičína druhou fázi přípravného období na nový ročník nejvyšší soutěže. Házenkáři se připravují pod dohledem hlavního kouče Petra Mašáta, jenž v Jičíně prodloužil smlouvu o další tři roky, a kondičního trenéra Lukáše Vinkláře, výhradně v domácích podmínkách. Využívají venkovní házenkářské hřiště, ale také vhodné běžecké terény v blízkém okolí – Libosad, Čeřovka, atletický ovál. Pamatováno je rovněž na rozvoj silových schopností a dynamiky v místní posilovně. Nejnáročnější část přípravy vyvrcholila ve dnech 23. – 25. července krátkým domácím soustředěním, v jehož průběhu se již hráči přesunuli do sportovní haly, znovu využili místní posilovnu a dvakrát vyrazili na kolech poznávat okolí Jičína a Českého ráje.

Poslední červencový týden se již házenkáři natrvalo přesunuli do haly, kde se připravují na důležité herní prověrky. Těmi jsou mezinárodní turnaj v polském Glogówe ve dnech 7. – 8. srpna, o týden později, přesně ve dnech 12. – 15. srpna, proběhne v jičínské sportovní hale tradiční domácí mezinárodní turnaj, Zepos Cup, kde naši házenkáři změří síly s Talentem Plzeň, HC ROBE Zubří, polským Glogówem a slovenským celkem MŠK Považská Bystrica. Poté již bude vše směrováno na “ostrý” start extraligy, přičemž v plánu jsou ještě přátelské zápasy s německými celky z Pirny a Gorlitzu, stejně tak s prvoligovým týmem Chodova.

Podobně jako v předchozích letech, doznal kádr extraligových házenkářů Jičína v letní přestávce určitých změn.

 

Odchody

Po dvou letech se rozhodl z časových důvodů ukončit úspěšné působení v Jičíně křídelník Jiří Kostelecký, po roce se rozhodli v klubu nepokračovat také další křídelník Petr Sedlák a spojka Jan Škalda. Dalším hráčem, jenž především z důvodů častých zranění ukončil činnost v Jičíně, je Jiří Groh. Ten působil v barvách našeho extraligového celku od sezóny 2010/2011.

 

Příchody

Prázdná nezůstane ani kolonka příchodů. Po předchozím hostování přestupuje do Jičína z mateřského Náchoda pivot Petr Freiberg, jenž má extraligové zkušenosti z působení v Karviné a Lovosicích. Ze stejného klubu přichází na hostování mladík Radek Cvejn, pravoruký univerzál, jenž může alternovat na všech spojkách. Kolonie levorukých hráčů se rozroste o zkušeného Jakuba Kastnera, dlouholetého hráče pražské Dukly, s níž vybojoval v letech 2011 a 2017 mistrovský titul a v loňské sezóně působil v celku nejvyšší holandské soutěže JD Techniek Hurry Up. Po roční odmlce uvidíme v jičínském dresu také našemu publiku dobře známého Zdeňka Kubíka, který do Jičína přestupuje z mateřské Třeboně. Krýt záda stabilní brankářské dvojici Filip veverka a David Machalický bude také v nadcházející sezóně zkušený gólman prvoligového Chodova Ondřej Pleva. Nesmíme zapomenout ani na jičínské dorostence, s “A” týmem mužů se připravují Daniel Doškář a Šimon Thorovský, stejně tak levoruký Martin Knittl, jenž se již ale přesunul do kategorie mužů.