Pátek 26. listopadu 2021, Jičín

Netradičně v pátek sehráli házenkáři jičínského Ronalu první duel odvetné části nejvyšší soutěže. Na palubovce městské sportovní haly přivítali před televizními kamerami ČT sport silnější s brněnských celků, tým SKKP Handball Brno. V prvním vzájemném střetnutí zvítězili hráči SKKP velmi šťastně nejtěsnějším jednobrankovým rozdílem, Jičínští tedy chtěli svému protivníkovi porážku oplatit a ještě vykřesat jiskřičku naděje v boji o postup do play-off. V sestavě domácích stále chyběli dlouhodobě zranění Miľko, Knittl a Drbohlav, přičemž první dva jmenovaní se již v aktuálním soutěžním ročníku neobjeví. Naopak téměř po dvou měsících do extraligového utkání naskočil Rychna, jenž hrál v úvodu sezóny ve výborné formě a po zranění svému týmu citelně chyběl.

 

HBC Ronal Jičín – SKKP Handball Brno  40:28 (22:14)

První branku duelu vstřelil J. Dolejší a v té chvíli asi málokdo mohl tušit, jaké střelecké představení tím odstartoval. Brněnští sice v úvodu dokázali na góly Jičína odpovědět, stalo se tak ale pouze ve dvou případech. Domácí pokračovali v nápaditých ofenzivních manévrech, prakticky každý jejich útok končil gólem, Brněnská obrana absolutně nestíhala. Na začátku sedmé minuty zvyšoval již svou pátou brankou J. Dolejší, na 7:3 upravoval gólman Pleva střelou přes celé hřiště do opuštěné hostující svatyně, čímž jen podtrhl svůj zdařilý vstup do střetnutí. Také v dalších minutách diktovali tempo hry hráči domácího Ronalu, kteří přehrávali svého soupeře ve všech herních činnostech. Jičínští pozorně bránili, řadu střel hostujících házenkářů zneškodnil velezkušený gólman Pleva, domácí navíc využívali každou možnost k realizaci rychlých protiútoků do nezformované obrany Brna. Když se na přelomu první a druhé desetiminutovky trefil dvakrát A. Dolejší a nabídku z pravého křídla využil Kastner, byl rozdíl ve skóre již šest přesných zásahů, 11:5. Hosté sice záhy třígólovou šňůrou snížili na 11:8, víc jim ale domácí nedovovlili. V galapředstavení pokračoval J. Dolejší, jenž si s brněnskou defenzívou pohrával jako kočka s myší. Sám góly střílel, chytrými přihrávkami připravoval výhodné pozice také pro své spoluhráče. Do střelecké listiny se tak zapsali také pivot Freiberg, dále Šulc, Thorovský, Kovařík, Kastner či Krahulec. Na straně hostí byl nejaktivnější Arsenič, dvakrát se prosadil rovněž jičínskému publiku dobře známý Libor Horut. Ani zmiňovaní hráči hostí ale neměli žádnou šanci byť jen přibrzdit rozjetou domácí „mašinu“. Jičínští hráli s velkou chutí, ani na chvíli nepolevili ve své aktivitě, koncentraci, poctivé práci v obraně. Odměnou jim bylo poločasové vedení 22:14 a zasloužený potlesk přítomných fanoušků.

Pakliže si hosté při vstupu do druhého dějství pohrávali s myšlenkou a přáním vývoj utkání alespoň zdramatizovat, museli vše po pár minutách přehodnotit. Brněnští si sice vytvořili některé zajímavé střelecké příležitosti, ovšem naráželi na zeď jménem Pleva. Skutečně, domácí brankář v prvních minutách druhé půle doslova čaroval, hosté z něj museli být hodně nešťastní. Naopak házenkáři jičínského Ronalu pokračovali ve střeleckém vzepětí a v šesté minutě již vedli 25:14. Házenkáři Brna se poprvé trefili až o dvě minuty později, to ale na celkovém obrazu hru vůbec nic nezměnilo. Jičínských bylo neustále plné hřiště, všichni hráči, kteří se dostali na palubovku, ihned zapadli a podíleli se na pokračující „demolici“ hostů. Domácí se prezentovali krásnými kombinačními akcemi, dokázali se prosadit rovněž střelbou ze střední vzdálenosti, i nadále se pokoušeli o rychlé protiútoky. Skóre utěšeně narůstalo až do těžko uvěřitelného stavu 36:21. Mohutný aplaus si následně vychutnal jeden z hrdinů utkání, brankář Pleva, jenž přepustil své místo nastoupivšímu Machalickému. Až za tohoto stavu si Jičínští vybrali, především v obraně, slabší chvilky a pustili hosty do několika vyložených šancí. V závěrečných minutách utkání již zůstávalo hlavní otázkou, zda dokáží domácí házenkáři pokořit „magickou“ čtyřicítku. Povedlo se, jubilejní trefu zaznamenal dvě minuty před koncem Hlava. Jičínští nakonec zvítězili zaslouženě rozdílem třídy v poměru 40:28 a po čtyřech zápasech poznali radost z vítězství.

Házenkáři HBC Ronal Jičín sehráli před televizními kamerami vynikající zápas. Ani jednou v utkání neprohrávali, téměř po celých šedesát minut se prezentovali atraktivní kombinační házenou. Také obrana pracovala s patřičným důrazem a nasazením. Přestože domácí spoléhali na kolektivní pojetí hry, zápas měl dvě výrazné osobnosti. Brankář Ondřej Pleva měl vynikající procentuální úspěšnost zákroků, Jiří Dolejší vstřelil dvanáct gólů, přidal několik chytrých asistencí svým spoluhráčům, platný byl rovněž v obraně. V defenzívě odvedli velké penzum práce Naimann a Kovařík, střelecky se prosadil z prostoru pivota Freiberg, důležité zásahy přidali Hlava, Šulc, Doškář a Thorovský. Na vysokém vítězství jičínských barev měli podíl také další hráči, celkově zvládli Jičínští důležitý zápas na jedničku.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Pleva 1, Machalický, Veverka – J. Dolejší 12/2; Freiberg 6; Hlava, Šulc, Doškář a Thorovský po 3; Krahulec, Kovařík, A. Dolejší a Kastner po 2; Pekař 1; Naimann; Rychna 

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Jsme rádi, že jsme pro nás velmi složité utkání, zvládli. Jsem moc rád za kluky, že dnes předvedli skvělý výkon, ať už od gólmana, přes obranu až po produktivitu v útoku. Panuje ve mně velká spokojenost. Budu velmi rád, pokud bude takových zápasů jenom přibývat.“

Pavel Hladík, trenér SKKP Handball Brno: „Dnes nás soupeř jednoznačně přehrál v nasazení. My jsme bohužel asi zůstali v autobuse. Jsem hrubě nespokojený s tím, co jsme dnes předvedli, byla to katastrofa a takhle se prostě nemůžeme prezentovat. My jsme první poločas prospali, v druhém poločase už bylo o výsledku rozhodnuto. Dnes jsme neměli na to, abychom Jičínu konkurovali. Předvedli jsme velmi slabý výkon.“ 

 

Statistika utkání:
Diváků:  150
Sedmičky:  2/2 – 2/2
Vyloučení:  4 – 2;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 2-2; 4-2; 7-3; 11-5; 11-8; 17-10; 21-12; 22-14; 25-14; 31-20; 36-21; 38-25; 40-28

 

Navázat na skvělé televizní představení s Brnem mohou jičínští házenkáři již příští sobotu, 4. prosince, kdy se potřetí za sebou představí na domácí palubovce. V bitvě o další extraligové body vyzvou poslední celek tabulky, TJ Cement Hranice, utkání má výhoz v tradičních 18:00 hodin.