Středa 28. února 2024, Jičín

Ve středu čekal jičínské házenkáře stěžejní zápas s Frýdkem-Místkem, který mohl náš celek přiblížit play-off nebo rozhodnout o tom, že domácí bude čekat skupina o 9. – 13. místo. Jičínští vstupovali do zápasu po vysoké sobotní porážce v Novém Veselí, která na jejich sebevědomí bezpochyby zanechala stopy. Domácí navíc trápí početná marodka, z důvodů zranění stále chybí Machalický, Miľko, Hlipala, Š. Drbohlav, v průběhu střetnutí navíc odstoupili také Kastner a Hlava.

O2xyworld HBC Jičín – SKP Frýdek-Místek  19:30 (9:16)

Úvod utkání přinesl vyrovnaný boj. První branku vstřelil domácí J. Dolejší, ovšem hosté odpověděli třemi přesnými zásahy. Na konci sedmé minuty zvyšoval zkušený hostující hráč Mlotek na 2:5, Jičínští ale zásluhou Matouše a opětovně J. Dolejšího korigovali na 4:5. Bohužel, domácí neproměnili v následujících minutách několik vyložených šancí včetně dvou sedmiček a hosté trestali, 5:8. Za stavu 7:9 měli domácí k dispozici přesilovou hru, s kterou ale naložili prachbídně. Dvakrát doslova „namazali“ hostujícím hráčům, kteří po brejkových situacích zvýšili na 7:11. Tyto momenty se na hře Jičínských výrazně projevili, domácí vytvářeli jednu technickou chybu za druhou, vůbec se nedokázali dostat do tempa, navíc přišli o zraněné Hlavu a Kastnera. Frýdecko-Místečtí rozpoložení domácích hráčů náležitě využili a do konce poločasu upravili na sedmigólový rozdíl, 9:16.

Po změně stran chtěli domácí házenkáři zatlačit svého soupeře do defenzívy, to se jim podařilo na přelomu první a druhé desetiminutovky, kdy z 12:20 snížili na 15:20. Vydatně jim k tomu několika zákroky pomohl brankář Poláček. Bohužel, další střelecké příležitosti domácí neproměnili, hostující gólman Cáb se rozchytal k vynikajícímu výkonu. Jičínští se snažili, bojovali, ovšem kvalita byla tentokrát na straně protivníka. Tahounem drtivé většiny akcí Frýdecko-Místeckých byl Moješcik, aktuálně nejlepší extraligový střelec, jenž zaznamenal dvanáct přesných zásahů. Domácí se s přibývajícími minutami opět dostávali do herního útlumu, nakonec odešli poraženi vysoko 19:30.

Šance na postup do play-off tedy házenkářům jičínského O2xyworldu definitivně vyhasly. Herní pohoda se vytratila v nejméně vhodnou dobu, svůj podíl na tom má určitě velká marodka, která náš celek v průběhu celé základní části pronásleduje.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Grabemann, Poláček – J. Dolejší 6/2; J. Hájek 3; Ženatý, Matouš a Thorovský po 2; Doškář, A. Dolejší, Kastner a M. Hájek po 1; Hlava; Bareš; Rychna; Ježek; Pekař

 

Pozápasové ohlasy:

Ondřej Šulc, trenér O2xyworld HBC Jičín: „Dnešní zápas byl bohužel prodloužením toho, co jsme předváděli poslední dva zápasy, kdy prakticky nejsme schopní soupeře ubránit, v útoku se nedokážeme prosadit a nejsme schopni si ani nahrát základní házenkářské věci, které bychom měli mít dávno zmáknuté. Bohužel si to nedokážu vůbec vysvětlit, jestli je to psychickým tlakem nebo jestli už jsme natolik zlomení, že se z toho nemůžeme dostat. Poslední dva zápasy skončili více jak desetibrankovým rozdílem, to už je trestuhodné. Bohužel jsme se rozloučili s nějakou vidinou play-off a čeká nás ještě strašně moc práce.“

Daniel Valo, trenér SKP Frýdek-Místek: „Jsme strašně šťastní, že jsme zápas zvládli a že jsme ho vyhráli, protože všichni vědí, jak se těžko hraje v Jičíně. Zároveň jsme si byli vědomi toho, že Jičínu jde o play-off, takže tady nechá všechno. Do toho jsme neměli v posledních zápasech optimální formu a musím říct, že jsem se toho zápasu osobně obával. O to víc jsem šťastnější, že jsme vyhráli, a ještě více mě těší, jakým způsobem jsme zvítězili. Kluci byli disciplinovaní, samozřejmě nějaké chybičky tam byly, ale předvedli jsme obrovskou disciplínu jak v útoku, tak i technické chyby se nám podařilo minimalizovat. Výborná obrana, za kterou chytal Martin Cáb, který nás dnes podržel neskutečným výkonem. Dnešek hodnotím jen pozitivně.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  301
Sedmičky:  4/2 – 1/1
Vyloučení:  1 – 5;  ČK:  0 – 2
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 1-0, 1-3, 2-5, 5-6, 7-8, 7-11, 9-13, 9-16, 11-19, 15-20, 16-24; 18-28; 19-30

 

Již v sobotu 2. března cestují házenkáři Jičína k dalšímu střetnutí, tentokrát na půdu páté Kopřivnice, základní část zakončí na domácí palubovce v sobotu 9. března od 18:00 hodin soubojem se Strakonicemi.