Neděle 13. března 2022, Olomouc

V neděli 13. března se uskutečnilo čtvrté kolo Žákovské ligy, tentokrát hráči Jičína cestovali na Moravu, jelikož hostitelem bylo družstvo HBC Olomouc.

 

C.S.CARGO HBC Jičín – Talent Škoda JS Plzeň  9:23 (5:10)

Na začátek čekal Jičínské soupeř z nejtěžších, vedoucí tým Žákovské ligy, Talent Škoda JS Plzeň. Díky menším problémům s dopravou a příjezdu krátce před startem zápasu se očekávaly možné chyby v začátku zápasu. Opak však byl pravdou, dobře fungovala obrana, v útoku se hráči prosadili přes nacvičené kombinace, z čehož resultovalo vedení 4:1. Bohužel v těchto fázích se nepodařilo proměnit několik vyložených šancí a soupeř zápas otočil na 4:10. To byla těžká rána, z které se bohužel naši hráči už nedokázali dostat. Přestala fungovat obrana, v útoku se těžko prosazovali a z toho pramenilo větší množství technických chyb. Nutno dodat, že hráči Plzně nejsou ve vedení náhodou a jejich útok disponuje opravdu silnou pravou spojkou. Škoda jen, že hráči Jičína nevyužili 100% svoje možnosti a nedokázali dostat hráče Plzně víc pod tlak. Nakonec tedy zápas skončil výsledkem 9:23.

 

C.S.CARGO HBC Jičín – SKP Frýdek-Místek  12:22 (7:11)

Druhé utkání přineslo souboj s týmem SKP Frýdek-Místek. Obě družstva dělily v tabulce pouhé dva body, očekával se tedy vyrovnaný zápas. Ze začátku tomu opravdu tak bylo. Za stavu 3:4 se našim házenkářům bohužel nepovedla přesilovka, soupeř utekl na 4:7 a do konce poločasu si tento náskok udržel. Bohužel, ve druhé půli nás postihl střelecký výpadek a obrana byla také více prostupná, než bývá zvykem. Jičínští nakonec prohráli 12:22. Z výsledku tohoto utkání panovalo zklamání větší, soupeř byl výkonnostně na naší starších žáků Jičína, ovšem díky slabé obraně, velkému množství neproměněných šancí a v závěru zápasu už i drobné rezignaci nebyli naši hráči schopni tentokrát konkurovat.

 

C.S.CARGO HBC Jičín – SK Kuřim  22:21 (13:9)

Následoval zápas pravdy, jak se hráči vyrovnají s nepříznivým začátkem turnaje. První poločas sice nebyl výkon optimální, ale Jičínským se dařilo prosazovat v přechodech i na postavenou obranu. Před začátkem druhé půle byl apel ze strany trenérů nepodcenit ani minutu. Bohužel, díky nevynuceným chybám v obraně vycítili hráči Kuřimi šanci a začali manko postupně stahovat až do remízového stavu 21:21. Pár vteřin před koncem však rozhodla střela jednoho z Jičínských ze střední vzdálenosti a mohli jsme se tak radoval z vydřeného a asi šťastného vítězství 22:21.

C.S.CARGO HBC Jičín – HBC Olomouc 1966  27:16 (13:11)

Poslední zápas se starší žáci jičínského C.S.CARGA utkali s domácím výběrem. Po překvapivě vyrovnané první půli dokázali hráči Jičína zlepšit obranu a soupeře přehrát rychlými protiútoky. Nakonec z toho pramenila výhra 27:16, i když výkon, především v první půli, stále nebyl optimální. Potěšitelná byla skutečnost, že i střídající hráči se dokázali prosazovat.

 

Celkový zisk čtyř bodů je asi spíše zklamáním. Pokud pomineme suverénní Plzeň, která soutěži opravdu dominuje a kráčí si pro zisk mistrovského titulu, tak zejména utkání s Frýdkem-Místkem se hráčům ne zcela povedlo. Nefungovala úplně kompaktně obrana, větší množství neproměněných šancí mělo vliv na pohodu v týmu. Je potřeba takováto utkání vyhrávat bojovnosti. Na tom budeme muset zapracovat, pokud chceme splnit cíl se umístit do pátého místa, což by mělo být v silách týmu. Těšme se, že se jednalo a krátký výpadek a na příštím turnaji získáme co největší počet bodů.

Sestava C.S.CARGO HBC Jičín: Mičke, Musil, Vondra – Přibyl, Voháňko, Morávek, Král, T. Havlík, Pour, Holubec, Ženatý, Tůma, Stejskal, Jančák, Prokůpek, Dařílek