Neděle 27. března 2022, Jičín

Celek Litovle, který dlouhodobě patří mezi špičku soutěže, přijel do Jičína určitě vyhrát. Má řadu kvalitních hráčů, předvádí velmi dobrou házenou. Jičínští mladíci chtěli zapomenout na porážky z předchozích kol, kdy jim občas nepřálo štěstí. Diváci v hale mohli sledovat kvalitní představení.

 

HBC Ronal Jičín  „B“ – Tatran Litovel  32:29 (14:16)

Od úvodního hvizdu rozhodčích, mimochodem podali velmi kvalitní výkon, bylo patrné, že zápas bude zajímavý. Hosté byli o malý kousek neustále vpředu. Dokázali využívat propustné levé strany domácí obrany a z prostoru křídla či pivota překonávali na těchto postech jičínskou nedůraznou defenzívu. Domácí však nezaostávali v útoku, dokázali se soupeřem běhat, hráli rychle a neustále byli favoritovi na dostřel. Hosté vedli prakticky celý poločas, krom úvodu a úseku kolem 20. minuty. Jičínští vyrobili několik chyb, ty hosté využili a svůj náskok drželi na dvou brankách. V závěrečné desetiminutovce domácí neproměnili sedmičku a ztratili dva, tři míče, poločas tudíž vyzněl lépe pro Litovel.

Vstup do druhé půle měli domácí přímo katastrofický. Hostující hráči dokázali navýšit svůj dvoubrankový náskok na pětibrankový během pěti prvních minut druhé půle. To byl šok pro Jičínské, ale mladíci v dresu HBC se tentokrát nepoložili. Naopak. Začali bojovat, v obraně začala výborně pracovat dvojice J. Drbohlav, Bareš a ostatní se přidali. Díky zlepšené obraně se dokázali domácí dostávat do rychlých protiútoků, povedl se jim husarský kousek. Ve 4. minutě byl stav 15:20, ale o čtyři minuty již pouze 20:21. Hosté byli pod tlakem, jičínští junioři se dostávali naopak do herní pohody. Ve 13. minutě konečně domácí, po několika nepřesnostech na obou stranách, hosty brankově dotáhli, srovnali na 23:23. Litovelští ještě odpověděli, 23:24 v 16. minutě, ale to byla jejich labutí píseň. Domácí neuvěřitelnou šňůrou sedmi branek získali velmi nadějný náskok, 25. minuta 30:25! Posledních pět minut dokázali domácí svůj náskok udržet, ačkoliv se hosté nevzdávali a ještě korigovali na rozdíl tří branek. Konečný hvizd přinesl radost domácím mladíkům.

Jičínští nezačali špatně v útoku, ale v obraně, zvláště na levé straně, to hodně skřípalo. Naštěstí se defenzívní činnost HBC rapidně zlepšila, především zkušení hráči J. Drbohlav, Bareš či Masák vnesli do obranných řad klid a řád. Střelecky se dařilo Doškářovi, v prvním poločase Thorovskému. Lahůdkové akce vymýšlel Dědeček, k němu se přidali Hájek a Ženatý, v pivotu se ukázal ve výborném světle opět Bareš, ale i Frýba. A. Dolejší platil na hosty přehledem a čtením hry, získal řadu míčů a střílel důležité branky. Opět dostala příležitost kompletní lavička, mladým hráčům tak přibývají nezaplatitelné zkušenosti. Zajímavostí je, že všichni hráči, včetně brankáře, dokázali skórovat.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B“: Coufal 1, Knittl, Petr – Doškář 9; Thorovský 4; Bareš a A. Dolejší po 3; Masák, Hájek, Matula a P. Drbohlav po 2; Dědeček, J. Drbohlav, Frýba a Ženatý po 1

 

Statistika utkání:
Diváků:   112
Sedmičky:   1/0 – 3/3
Vyloučení:    4 – 6, ČK: 0 – 0
Rozhodčí:  Bečička, Horák
Sled branek: 0-1, 2-1, 4-5, 7-9, 11-10, 12-14, 14-16, 15-20, 20-21, 20-22, 23-24, 28-24, 30-25, 32-26, 32-29