Čtvrtek 17. listopadu 2022, Frýdek-Místek

Po sérii domácích utkání cestovali házenkáři jičínského O2xyworldu na palubovku soupeře, tentokrát na půdu silného Frýdku-Místku. Domácí byli favoritem utkání, jejich sebevědomí ještě vzrostlo výhrou na půdě brněnského SKKP v předchozím kole. Také naši hráči byli v posledních duelech bodově úspěšní, sérii chtěli logicky prodloužit i na Moravě. Do sestavy Jičína se vrátil Kastner, naopak chyběli J. Drbohlav a gólman Pleva. Premiéru v jičínském dresu si tedy připsal náchodský brankář Poláček.

 

SKP Frýdek-Místek – O2xyworld HBC Jičín  29:23 (15:9)

Herně byl začátek utkání poměrně vyrovnaný, výsledkově ale jednoznačně patřil domácím. Házenkáři Jičína neproměnili své příležitosti z křídelních prostor, nevyužita zůstala také sedmička. Frýdecko-Místečtí naopak své příležitosti proměnili a po šesti minutách vedli 4:0. Hosté následně nápor domácích přibrzdili, konečně se také oni zapsali mezi střelce. Hráči Frýdku ovšem výraznější korekci průběžného stavu nedovolili, hru s přehledem řídil velezkušený Sklenák, jenž skvěle spolupracoval se svými spoluhráči na pivotu. Hosté snížili v devatenácté minutě na 9:5, když svou první branku v utkání zaznamenal J. Dolejší. Následující tři minuty ale ovládli domácí, kteří třemi přesnými zásahy zvýšili na 12:5. Poté zase převzali otěže zápasu Jičínští. Ti využili několika zákroků gólmana Machalického a z náskoku domácích ukrojili tři branky, 12:8. Střetnutí připomínalo v těchto fázích houpačku, ihned po šňůře hostí se třikrát nemýlili Frýdecko-Místečtí, na poločasových 15:9 upravil z pivota Freiberg.

Do druhé půle vstupovali Jičínští s cílem vývoj utkání zdramatizovat a to se jim také podařilo. V úvodu sice drželi domácí vypracovaný náskok, s přibývajícími minutami se ale obraz hry měnil. Hosté se začali v útoku prosazovat mnohem jednodušeji, obrana domácích již nefungovala tak důrazně jako v první třicetiminutovce. K náporu zaveleli Dolejší a Thorovský, kteří shodně vstřelil po dvou gólech a postarali se o korekci na 20:16. Tlak hostí gradoval, hráči domácího SKP byli aktivitou Jičínských zaskočeni, důležité zákroky přidal Machalický. Po pěkných souhrách se dvakrát po sobě trefil Freiberg, další góly přidali J. Dolejší a Thorovský as v polovině druhé půle bylo až nečekaně rychle vyrovnáno, 20:20. Bohužel v těchto momentech musel opustit palubovku na určitou chvíli Š. Drbohlav, jenž hru hostujícího celku ve druhém dějství oživil. Jičínští si následně vybrali slabší chvilky a domácí čtyřmi brankami znovu odskočili na 24:20. Ve 24. minutě snížil na 24:21 Matouš, o chvíli později mířila střela jednoho z hostujících hráčů do tyčky. Naopak domácí z následného útoku skórovali a definitivně sebrali Jičínským vítr z plachet. V posledních minutách již Frýdecko-Místečtí vedení kontroloval, nakonec si po výhře 29:23 připsali další dva extraligové body.

Házenkáři Jičína neodehráli ve Frýdku-Místku špatné utkání. Do něj sice špatně vstoupili, především díky špatné koncovce posadili domácí do sedla. Ti si vypracovali až sedmigólový náskok. Po změně stran hosté zabojovali, zkoncentrovali výkon, zlepšili pohyb v útoku a odměnou jim bylo srovnání na 20:20. Poslední minuty ale zkušený domácí celek zvládl.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Poláček – J. Dolejší 6; Hlava 5; Freiberg 4; Thorovský 3; Matouš 2; Kovařík, A. Dolejší a Š. Drbohlav po 1; Rychna; Kastner; Pekař; Doškář; J. Hájek; Ženatý

 

Statistika utkání:
Diváků:  320
Sedmičky:  4/4 – 2/0
Vyloučení:  2 – 2;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 4-0; 6-1; 7-3; 12-5; 12-8; 15-9; 16-11; 19-14; 20-16; 20-20; 24-20; 26-22; 29-23

 

Již v sobotu 19. listopadu hostí házenkáři Jičína od 18:00 hodin na domácí palubovce v prvním utkání odvetné části nejvyšší soutěže celek HC ROBE Zubří.