Neděle 3. dubna 2022, Bystřice p/Hostýnem

Nelehké utkání čekalo jičínskou rezervu minulou neděli pod vrchem Hostýn. Jelikož je tabulka první ligy značně vyrovnaná, potřebovali hosté alespoň bod, aby se vyhnuli případným komplikacím. Ač jsou v tabulce pátí, od spodních pater je dělilo pouze šest bodů, ve hře bylo před tímto zápase deset. Ke všemu na Moravu odjížděli Jičínští citelně oslabeni o dorostence Ženatého, Matouše a Thorovského. Chyběl i brankář Coufal. V Bystřici však mladíci HBC zabojovali, vydolovali alespoň bod. Ten jim zaručil, že již nemohou mít v tabulce větší problémy.

 

HK Bystřice p/H – HBC Ronal Jičín „B“  29:29 (13:12)

V tomto utkání proti sobě nastoupila na obou stranách řada mladých hráčů. V dresu domácích se představilo několik hráčů Zubří, jejich přítomnost byla velmi citelná. Vidět byla rychlá házená, ale také chyby, které možná pramenily právě z mládí hrajících aktérů. Průběh zápasu byl neustále vyrovnaný, do 13. minuty byli vždy o branku lepší hráči Bystřice. Jejich vedení bylo umožněno hlavně množstvím neproměněných vyložených šancí z prostoru levého křídla a několika zbytečných ztrát, nepřesných přihrávek, hostujícího celku. Díky tomu se odpoutali domácí od Jičínských, získali až tříbrankový náskok (10:7, později 12:9). Posledních sedm minut poločasu však hosté zlepšili hru, především obranu a dokázali se dotáhnout na rozdíl branky, přičemž některé šance ještě zůstaly nevyužity.

Vyrovnaný souboj se odehrával i ve druhém dějství. Hosté nevyužili hned v první minutě sedmičku, nevyrovnali a domácí okamžitě trestali. Naštěstí dali o sobě vědět Masák a Doškář a vyrovnaný boj mohl pokračovat. Hosté se snažili domácí přehrávat rychlou hrou, ne vždy jim to vycházelo. Až do 15. minuty byli vždy vpředu domácí házenkáři. Hosté dokázali dvakrát ubránit, vstřelili dvě branky za sebou a vývoj utkání naklonili na svou stranu. Vedení 21:23 však dokázali domácí v přesilovce smazat, poslední desetiminutovka začínala za nerozhodného stavu 23:23. Následující čtyři minuty se dokázali více prosazovat hosté a vybojovali vedení 24:26, 24. minuta. To však vzalo za své, když se Jičínští dopustili dvou technických chyb. Domácí srovnali, drama pokračovalo dál. Ve 27. minutě se ukázkově prosadil Masák a hosté odskočili na 26:27. V následujícím časovém úseku se však děly věci. Do té doby poměrně slušně pískající arbitři začali čarovat. Nejdříve chybovali vzhledem k domácím a poté, patrně chtěli kompenzovat své rozhodnutí, vyloučili Jičínu tři hráče během minuty! Bystřičtí dokázali výhody využít a dostali se do vedení 28:27. Ve hře tří proti šesti se však prosadil Dolejší a vyrovnal. Minutu a půl před koncem, stále ještě v přesilovce, šli do vedení Bystřičtí, 29:28, ale poslední slovo měl nechytatelnou ranou Doškář.  Domácí si vybrali oddechový čas, jejich zakončení však skončilo neúspěšně. Hosté ještě mohli vstřelit vítěznou branku, okamžitě reagovali též oddechovým časem, ale díky špatně fungující časomíře jim byly upřeny rozhodující tři vteřiny. I tak se dostali do šance, Dolejší vstřelil branku, ale ta již nebyla uznána.

Za bojovnost si určitě hosté bod zasloužili, škoda občasných okének v obraně a někdy až žákovských chybiček. Výsledek mohl být lepší. V jičínském dresu se dařilo J. Drbohlavovi v obraně, tradičně  spolu s Barešem a Masákem řídili defenzívní činnost hostí, v útoku se střelecky opět ukázal Doškář, důležité trefy přidali A. Dolejší, Dědeček a Masák. Hru řídil Hájek spolu s Dědečkem.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B“: Petr, Knittl – Doškář 12; Masák 4; Hájek 4/2; Dolejší 3; Dědeček 2/1; Bareš, Matula, P. Drbohlav a Frýba po 1; J. Drbohlav; Tůma

 

Statistika utkání:
Diváků:   96
Sedmičky:   2/1 – 4/3
Vyloučení:    7 – 6;  ČK: 0 – 0
Rozhodčí:  Pluhař, Suchánek
Sled branek: 1-0, 3-1, 10-7, 12-9, 12-11, 14-12, 14-14, 20-19, 23-21, 25-23, 26-24, 27-28, 29-28, 29-29

 

Netradičně v pátek 8. dubna je na pořadu další zápas juniorky. V 19:00 hodin hostí jičínské „béčko“ v tradičním derby utkání celek Náchoda.