Sobota 24. září 2022, Karviná

Po odloženém domácím středečním utkání s pražskou Duklou cestovali házenkáři jičínského O2xyworldu na palubovku obhájce mistrovského titulu do Karviné. Hosté nenastupovali v ideálním rozpoložení, na pátečním předzápasovém tréninku se zranil Hlava, nastoupit nemohl ani další levoruký hráč Kastner, k dispozici ještě stále nebyl ani Kovařík. I tak chtěli odvést naši házenkáři sebevědomý výkon a uhrát v Karviné co nejlepší výsledek. To se ale v první půli hrubě nedařilo.

 

HC Baník Karviná – O2xyworld HBC Jičín  34:25 (22:10)

Jičínští nevstoupili do zápasu špatně, na dvě branky domácích dokázali odpovědět J. Dolejším, po dalším zásahu Karviné upravoval na 3:2 Š. Drbohlav. To však byla na dlouhé minuty poslední radost v jičínském táboře. Házenkáři Baníku rozpoutali na své útočné polovině pravou házenkářskou bouři, která přinášela jeden gól za druhým. Nutno podotknout, že jim velkou měrou napomáhali Jičínští. Ti se pouštěli do uspěchané střelby či nepřipravené spolupráce s pivotem, což nemělo na pozorně fungující obranu domácích šanci na úspěch. Karvinští tak pohodlně skórovali a odskočili na 10:2. Přestože se házenkáři Jičína snažili, i nadále se utápěli v nedisciplinovaném výkonu, když už si nějakou střeleckou pozici přeci jen vytvořili, nenaložili s ní tím nejlepším způsobem. Jednoduše řečeno, na první poločas v Karviné by chtěli naši hráči co nejrychleji zapomenout. Domácí úvodní třicetiminutovku ovládli v poměru 22:10 a čekalo se, jak na průběžný stav hosté zareagují.

O poločasové přestávce bylo v šatně Jičína logicky hodně rušno. Hráči v první půli nesplnili téměř nic z taktických pokynů, které před střetnutím zazněly. Bylo jen na nich, zda hrůzostrašné představení alespoň trochu napraví. Naštěstí pro naše barvy se tak stalo.

Do druhého dějství nastoupili Jičínští mnohem lépe. Prakticky od úvodního hvizdu drželi s domácími krok, a to jak herně, tak výsledkově. Rozdíl byl vidět na obou brankovištích. V obraně již hosté mnohem častěji přerušovali kombinační akce domácích, v ofenzívě si daleko lépe připravovali střelecké pozice a co bylo nejdůležitější, ty dokázali přetavit v branky. Střeleckou „slinu“ chytil především v první půli nevýrazný Hlipala, jenž se prosazoval zejména střelbou ze střední vzdálenosti. Výborně mu sekundoval Š. Drbohlav, který se při absenci levorukého Hlavy dobře zhostil nelehké úlohy první pravé spojky. Prosazoval se zejména z proskoků, které byly vytvořeny souhrou celého jičínského útoku. Rozdíl ve skóre tak již nenarůstal, naopak, hosté dokázali z náskoku domácích několik branek ukrojit, v polovině druhého poločasu korigoval na 29:20 J. Dolejší. Také v poslední čtvrtině střetnutí byl k vidění obdobný obrázek, rozdíl ve skóre se neustále pohyboval mezi devíti až jedenácti góly, domácí nakonec po zásluze zvítězili 34:25.

Házenkáři Jičína vůbec nezvládli začátek utkání, který nasměroval domácí k pohodlné výhře. Ke cti slouží našim hráčům skutečnost, že ustáli momenty za krajně nepříznivého stavu a ve druhém dějství byli Karviné více než důstojným soupeřem. Házená se ale hraje na šedesát minut, pokud chtějí Jičínští pomýšlet na body i s předními týmy tabulky, podobné výpadky ve hře si nemohou dovolit. U hostujícího týmu lze pochválit za výkony ve druhé půli Hlipalu a Š. Drbohlava.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Pleva – Hlipala 8; Š. Drbohlav 7; J. Dolejší 4/1; Doškář 2; A. Dolejší, Matouš, Thorovský a Ženatý po 1; Rychna; Freiberg; J. Drbohlav; Pekař; Krahulec

 

Petr Mašát, trenér O2xyworld HBC Jičín: „Nezbývá mi než pogratulovat Karviné k jasnému vítězství. První poločas byl z naší strany opravdu hrozný. Děkuji i trenéru Karviné, že prostřídal sestavu. Jinak mohlo být skóre ještě horší. Na druhou stranu jsem rád za druhý poločas, kdy jsme trochu začali hrát házenou, a zápas neskončil velkou ostudou.“

Michal Brůna, trenér HCB Karviná: „Jičín přijel oslabený, a tak byl ten zápas vhodný k prostřídání celé lavičky.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  565
Sedmičky:  4/3 – 2/1
Vyloučení:  5 – 6;  ČK:  0  –  0
Rozhodčí:  Kremláček, Procházka
Sled branek: 2-0; 3-2; 10-2; 12-4; 17-5; 22-10; 25-13; 26-16; 29-20; 32-22; 34-25

 

Další nesmírně těžký zápas čeká jičínské házenkáře v sobotu 1. října, kdy v tradičních 18:00 hodin přivítají na palubovce městské sportovní haly jednoho z největších aspirantů na mistrovský titul, celek Talent tým Plzeňského kraje.