Středa 13. prosince 2023, Brno Maloměřice

Po důležité sobotní výhře nad Zubřím cestovali ve středu házenkáři jičínského O2xyworldu na palubovku posledních Maloměřic. Brněnský celek před několika týdny posílil frýdecko-místecký kanonýr Mucha, domácí se netajili ambicemi po dlouhé době znovu bodovat. Hosté chtěli navázat na solidní představení se Zubřím a vítězstvím se udržet ve hře o play-off. V sestavě Jičínských chyběl kromě dlouhodobě zraněných Hlavy a Drbohlava, kteří se již ale zapojili do tréninkového procesu, rovněž Kastner.

SHC Maloměřice – O2xyworld HBC Jičín  22:31 (12:14)

První dějství nabídlo velmi vyrovnanou házenou. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou. Jako první se trefila maloměřická posila Mucha, na straně Jičína odpověděl Hlipala. Hosty následně podržel gólman Machalický, na druhé straně byl vidět nestárnoucí Mazač. Hosté šli do vedení poprvé v osmé minutě, kdy proměnil brejkovou situaci Matouš, 2:3. Domácí ale drželi nastavené tempo hry, využili drobných zaváhání jičínské defenzívy a skóre znovu otočili. Ve druhé polovině prvního poločasu zlepšili Jičínští obranu, velké penzum práce zde odváděli Ženatý, Miľko, Pekař a Hlipala. Hosté nutili svou agresivitou Maloměřické k chybám a především zásluhou rychlých kontrů a přesného zakončení Matouše postupně získávali převahu. V poslední desetiminutovce se dvakrát trefili Doškář a J. Dolejší, po jejichž brankách Jičínští odskočili na 9:12. Dvě minuty před koncem hráči domácího SHC korigovali na nejtěsnějších 12:14, poslední slovo ale měl A. Dolejší, jenž upravil na poločasových 12:14.

Velmi důležitým se ukázal vstup do druhé třicetiminutovky. Hosté pokračovali v pozorné obraně, v útoku mířili přesně Ženatý a Hlipala, rozdíl tak narostl na čtyři góly. Domácí sice bojovali, chtěli vývoj duelu překlopit na svou stranu, postupně se ale projevovala kvalita hostí. Na gólový zásah Maloměřických odpověděli Jičínští hned třemi brankami v řadě a vytvořili si uklidňující náskok šesti gólů, 13:19. Brněnští se nevzdávali, podařilo se jim využít zákroků svého brankáře a snížili na 18:22. Tyto důležité momenty, kdy se domácí nadechovali k náporu, ale zvládli házenkáři Jičína na jedničku. Pozorná obrana přibrzdila ofenzívu Maloměřic. Hosté přidali tři góly, odskočili na 18:25 a tím definitivně rozhodli o osudu utkání. Na další výraznější zdramatizování duelu již domácí nenašli síly. Sedm minut před koncem sice snížili na nadějnějších 22:27, to ale bylo z jejich strany vše. Závěr střetnutí se odehrál jednoznačně v jičínské režii. Maloměřičtí již nedokázali skórovat, naopak hosté přidávali další trefy. Třicátou zaznamenal J. Hájek, definitivní tečku následně napsal Knittl, jenž proměnil sedmimetrový hod nařízený po faulu na něj. Utkání nakonec skončilo vysokým vítězstvím Jičína 22:31.

Házenkáři O2xyworld HBC Jičín tedy přidali druhý dvoubodový zisk v řadě a výborně se naladili na sobotní duel s pražskou Duklou. Základem úspěchu byla pozorná defenzíva, kde byli nejvíce vidět Ženatý, Miľko, Pekař a Hlipala, ve druhé půli rovněž Rychna. Střelecky se nejvíce prosadili Hlipala a Matouš, důležité branky přidal J. Dolejší. Pochvalu za předvedený výkon ale zaslouží všichni hráči.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Grabemann – Hlipala 7; Matouš 6; J. Dolejší 5/2; Ženatý, Doškář, M. Hájek, Thorovský a J. Hájek po 2; Miľko a A. Dolejší po 1; Knittl 1/1; Rychna; Pekař; Ježek
Statistika utkání:
Diváků:  81
Sedmičky:  1/0 – 4/3
Vyloučení:  3 – 2;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 2-1, 3-4, 7-6; 8-10, 9-12, 12-14, 13-19; 17-21; 18-24; 20-26; 22-27; 22-31

 

Poslední utkání kalendářního roku 2023 sehrají házenkáři Jičína již tuto sobotu, 16. prosince, kdy na domácí palubovce přivítají od 18:00 hodin pražskou Duklu.