Sobota 17. dubna 2021, Kopřivnice

Po vypadnutí ve čtvrtfinále Chance play-off Strabag Rail extraligy cestovali házenkáři jičínského Ronalu v sobotu ráno do Kopřivnice k prvnímu duelu série o 5. – 8. místo hrané pohárovým systémem doma venku. Kopřivničtí nestačili ve čtvrtfinále na házenkáře Plzně, byť dokázali alespoň jednou zvítězit. Jičínští nastoupili bez kapitána Šulce, chyběl rovněž další levoruký hráč Pich. Naši házenkáři samozřejmě chtěli na půdě soupeře odehrát co nejkvalitnější zápas a do Jičína přivézt výsledek, který by jim dával solidní šance do domácí odvety.

 

KH ISMM Kopřivnice – HBC Ronal Jičín  25:25 (14:13)

Hned v první minutě duelu se trefil hostující Dolejší, následně Veverka vychytal v samostatném úniku domácího kanonýra Hanuse. Přesto dokázali Kopřivničtí dvěma góly otočit na 2:1. K vidění byla bojovná vyrovnaná házená, ani jeden z týmů si nedokázal vytvořit výraznější brankový náskok. Jičínští brankami Krahulce a Freiberga z brejku získali vedení zpět, 2:3. Také v dalších minutách dotahovali domácí nejtěsnější brankové manko a to až do poloviny první půle, kdy se trefili mladíci Polcar a Jonák a stav byl rázem 8:7. Poté se dvakrát v krátkém sledu předvedl nastoupivší gólman Machalický, jenž kryl dvě výborné příležitosti domácích. Hostující házenkáři toho dokázali využít, po gólech Hlavy a Drbohlava nejprve srovnali na 9:9, po další brance domácích nejprve srovnal v přesilové hře Kastner a o chvíli později mířil po dalším vynikajícím zákroku Machalického do opuštěné kopřivnické svatyně Thorovský, 10:11. Stačila ale krátkodobá ztráta koncentrace a domácí během minuty a půl třemi góly v řadě poprvé v zápase odskočili na dvoubrankový rozdíl, 13:11. Do konce úvodní třicetiminutovky stačili hosté zkorigovat na nejtěsnějších 14:13, když poslední tečku za první půlí napsal krásnou střelou o tyč Hlava.

Posledně jmenovaný byl také u první přesné trefy druhého dějství a postaral se o srovnání na 14:14. Následně se ale znovu dostali ke slovu házenkáři Kopřivnice, kteří dvěma góly upravili na 16:14. Poté zavelel k náporu Jičínských znovu Machalický, jenž kryl vyloženou šanci z pivota, zneškodnil rovněž sedmimetrový hod. Na straně hostí se postupně trefili Thorovský, Krahulec a po přesném zásahu Rychny byl stav znovu příznivější pro jičínské barvy, 17:18. Skóre se neustále přelévalo a tento trend pokračoval i v následujících fázích střetnutí. Kopřivničtí otočili na 19:18, ovšem hráči Jičína znovu nalezli odpověď. Na 19:19 srovnal po pěkné kombinaci Kovařík, dvacátý zásah přidal mazácky střelou přes prsty Drbohlav a ke dvougólovému vedení nasměroval Jičínské Rychna, jenž vystihl přihrávku domácích a do prázdné branky upravil na 19:21. Na začátku poslední desetiminutovky drželi hosté po přesné trefě Thorovského stále dvougólové vedení, 20:22. Posléze Kopřivničtí snížili a navíc si vynutili dvouminutovou přesilovku. V postupném útoku se hosté dopustili zbytečných ztrát míče nebo zbrkle zakončovali z nepřipravených pozic a domácí toho využili k otočení na 23:22. Drama tak vrcholilo v posledních pěti minutách duelu. Tři minuty před koncem upravoval na 24:23 domácí Fulnek, na tahu tak byli Jičínští. Hosté šli do následného útoku v sedmi hráčích v poli, tuto výhodu přetavili v dohrání akce do pravého křídla a Kastner se nemýlil, 24:24. Na začátku poslední minuty při osobním bránění Dolejšího vzal odpovědnost na sebe Drbohlav a střelou ze střední vzdálenosti zaznamenal pětadvacátou branku Jičína, 24:25. V úplném závěru Kopřivničtí dobře zakombinovali a Střelec z levého křídla vteřinu před koncem stanovil na konečných 25:25.

Jičínští tak v prvním zápase série o konečné 5. – 8. místo v Kopřivnici remízovali a před sobotní odvetou na domácí palubovce vybojovali nadějný výsledek. Utkání bylo po celých šedesát minut naprosto vyrovnané, ani jeden celek si nevybudoval větší než dvougólové vedení. Na straně hostí odchytal vynikající zápas Machalický, poměrně dobře fungovala také hostující defenzíva. Střelecky se nejvíce dařilo křídelníkům Krahulcovi a Thorovskému. Zajímavostí jistě je, že exekutoři sedmimetrových hodů (po dvou na každé straně) gólmany soupeře ani jednou nepřekonali.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Krahulec 5; Thorovský 4; Drbohlav, Hlava a Kastner po 3; Kovařík, Dolejší a Rychna po 2; Freiberg 1; Miľko; Naimann; Kubík; Doškář; Knittl

 

Statistika utkání:
Diváků:  hráno bez diváků
Sedmičky:  2/0 – 2/0
Vyloučení:  4 – 3;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 2-1; 3-4; 5-5; 8-7; 10-11; 13-11; 14-13; 16-14; 17-18; 19-21; 20-22; 23-22; 24-25; 25-25

 

Odvetné utkání série o 5. – 8. místo je na programu v sobotu 24. dubna od 18:00 hodin na palubovce městské sportovní haly v Jičíně.