Neděle 6. září 2020, Jičín

V neděli nastoupili házenkáři jičínského Ronalu k prvnímu utkání Strabag Rail Extraligy soutěžního ročníku 2020/2021. Na úvod se představili na půdě jednoho z největších favoritů na medailové příčky, týmu Baníku Karviná. Hosté cestovali k nesmírně těžkému střetnutí téměř kompletní, chyběli pouze dlouhodobě zraněný Pich, jenž se již ale vrací do tréninkového procesu a Cvejn, jenž hostuje v Jičíně z prvoligového Náchoda.

 

HCB Karviná – HBC Ronal Jičín  27:26 (15:10)

Jičínští se pustili do favorita duelu bez bázně a hany a v úvodních minutách si udržovali mírné vedení. V sedmé minutě upravoval na 3:4 svým prvním gólem kapitán Šulc. Domácí poté stupňovali tlak a poprvé v zápase odskočili na dvoubrankový rozdíl, 6:4. V osmnácté minutě již svítil na ukazateli stav 8:5 a hosté brali první oddechový čas. Hráči Jičína se dokázali zklidnit, znovu zkoncentrovali své síly a dál byli svému protivníkovi vyrovnaným soupeřem. To se projevilo také na průběžném stavu, nejprve snížil Drbohlav a následně využil rychlý přechod Freiberg, 8:7. Na střelecký zápis domácích dokázal odpovědět proměněnou sedmičkou Krahulec, hosté tak byli na začátku poslední desetiminutovky první půle stále na dostřel, 9:8. Bohužel, následující minuty patřily házenkářům Baníku. Především Patzel, jenž přišel do Karviné z pražské Dukly, byl pro jičínskou obranu neustálou hrozbou, společně se zkušenými Mlotkem a pivotem Užekem se podíleli na velkém náporu a šestibrankové šňůře, která značila odskočení na 15:8. To již v domácím týmu chyběl reprezentant Solák, který uviděl za tři vyloučení červenou kartu. V poslední minutě vykřesali Jičínští jiskřičku naděje, dvě sedmičky proměnil Krahulec a poločas tak skončil 15:10.

Po změně stran navýšili domácí na 17:11, vzápětí se ale trefil Drbohlav a o chvíli později jej napodobil Kovařík, 17:13. V dalším průběhu druhého dějství drželi Karvinští čtyř až šestigólový náskok, který v polovině půle navýšili až na sedm branek, 24:17 a 25:18. Házenkáři jičínského Ronalu ale neskládali zbraně, i nadále bojovali o každý míč a prali se o co nejlepší výsledek. Důležité okamžiky se odehrály v 18. a 19. minutě, kdy hosté zabrnkali domácím na nervy. V tomto časovém úseku mířil přesně dvakrát Kovařík, jednu trefu přidal Thorovský a rázem byl stav 25:21. Domácí sice následně zvýšili na 26:21, to však hosty z míry nevyvedlo. Jičínští vycítili šanci, ještě zvýšili agresivitu v obraně, několika skvělými zákroky se prezentoval gólman Machalický a zápletka byla na světě. V posledních minutách duelu na sebe bral odpovědnost nejzkušenější hráč hostí, kapitán Šulc. Ten nejprve snížil na 26:22, aby po dalších gólech Miľka a Kastnera korigoval ve 27. minutě na nejtěsnějších 26:25. V předposlední minutě zamířil přesně domácí Urbánski a do karvinských řad přinesl potřebné uklidnění. Jičínští se ale nechtěli s porážkou smířit, v poslední minutě aktivní Šulc opět překonal Marjanoviče v domácí svatyni a upravil na 27:26. Výhodu posledního útoku měli domácí. Ti trpělivě kombinovali, chtěli se vyvarovat technické chyby. To se jim málem vymstilo, rychlonohý Hlava se pokusil “vypíchnout” přihrávku Karvinských, bohužel, míč stačil pouze tečovat a při tom navíc nechtěně fauloval nejlepšího střelce utkání Patzela. Hostující hráč tak obdržel dvouminutový trest a domácí nejtěsnější výhru uhájili.

Házenkáři Jičína odehráli v Karviné velmi solidní zápas. S výjimkou posledních deseti minut prvního poločasu byli domácím vyrovnaným protivníkem a nebyli daleko od zisku bodu. Hosté se prezentovali bojovným kolektivním výkonem, v obraně byli nejvíce vidět Kovařík, Miľko a Rychna, nejlepším střelcem byl s pěti góly Šulc. Stejný počet zásahů si připsal rovněž Krahulec, jenž proměnil všechny sedmimetrové hody. V závěru utkání své spoluhráče několikrát podržel gólman Machalický, bohužel na zisk bodu to nestačilo.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický, Veverka – Šulc 5; Krahulec 5/5; Kovařík 4; Drbohlav a Miľko po 3; Rychna, Kastner, Hlava, Freiberg, Doškář a Thorovský po 1; Dolejší; Kubík; M. Knittl

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: „Prohráli jsme a tak se mi to nehodnotí lehce. Do zápasu jsme šli s cíli, které se nám dařilo plnit jen prvních 15 minut. Potom Karviná odskočila a náskok si dlouho udržovala. V druhém poločasu jsme zagresivnili obranu, což pomohlo gólmanům a v koncovce jsme dotahovali. Takové zápasy, kdy jsme museli dotahovat, jsme si vyzkoušeli už v přípravě a dnes to bylo také tak. Pořád hráčům říkám, že mají hrát do poslední minuty a málem to vyšlo. Škoda…“

Michal Brůna, trenér HCB Karviná: „Vedli jsme už o sedm branek a tak samozřejmě nemůžu být po takové koncovce moc spokojený. Jsem trochu zklamaný, byl to asi nejhorší zápas od začátku června, kdy jsme začali přípravu,“ hodnotil Michal Brůna, trenér HCB Karviná, a dodal: „Bylo vidět, jak je pro nás důležitý Solák. Musel zaskočit Urbaňski a ten i přes chyby, co udělal, prokázal, jak moc mu na zápase záleží a nakonec vzal na sebe odpovědnost i v koncovce. Za to bych ho chtěl pochválit. Jsem samozřejmě rád za dva body, a že to nebyl úplně perfektní výkon, až tak nevadí. Zažil jsem už tolik otvíracích zápasů, že vím, že se to může stát.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  735
Sedmičky:  5/2 – 5/5
Vyloučení:  7 – 9;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Valášek, Vychodil
Sled branek: 1-2; 3-3; 6-4; 8-5; 9-8; 15-8; 15-10; 17-13; 19-14; 23-16; 25-18; 26-21; 27-26

 

Již v pátek 11. září čeká jičínské házenkáře další velmi těžký zápas, v domácí premiéře přivítají od 19:00 hodin na palubovce městské sportovní haly silný celek pražské Dukly.