Sobota 3. října 2020, Jičín

Po úterním duelu s pražskou Duklou, ze kterého vytěžili házenkáři jičínského Ronalu bod za remízu 24:24, přivítali Jičínští v tradičním sobotním čase celek Cementu Hranice. Domácí chtěli navázat na výkon z úterní druhé půle a před vlastními příznivci si připsat dvoubodový zisk. V sestavě Jičína tentokrát chyběli Cvejn a Groh, kteří si plnili povinnosti ve svých mateřských klubech, naopak se vrátili pivot Freiberg a křídelník Knittl.

 

HBC Ronal Jičín – Cement Hranice  28:16 (13:8)

Začátek utkání byl oboustranně poměrně opatrný. Obranná činnost tentokrát převyšovala útočné snažení hráčů a na první gól se tak čekalo až do páté minuty, kdy se prosadil hostující levoruký křídelník Magrla. V šesté a sedmé minutě se konečně dočkali také domácí, zkušený Kubík využil své střelecké příležitosti a dostal domácí do vedení 2:1. I nadále bylo k vidění mnoho nepřesností a na straně Jičína také šancí, které volaly po gólu, ovšem nestárnoucí Kučerka potvrzoval, že stále nepatří do starého železa. I přes jeho zákroky dokázali domácí odskočit na 5:2, čímž se přeci jen trochu uklidnili. V polovině poločasu se trefili Šulc a Kubík a na ukazateli svítil nadějný tav 7:3. Stačila ale malá zaváhání v jičínské defenzívě a Hraničtí trestali, 7:5. Na branku domácího Kastnera sice hosté odpověděli, 8:6, závěr úvodního dějství ale patřil Jičínským. Domácí dobře kombinovali, přehrávali hostující obranu a v těchto momentech se jim dařilo i střelecky. Postupně mířili přesně Kubík, Šulc a Kastner a náskok navýšili na 11:6. Nutno poznamenat, že také gólman Veverka přispěl svým dílem k vedení svých barev. Cementáři dokázali dvěma góly korigovat na 11:8, ovšem poslední slovo patřilo Jičínským. Nejprve se k odražené střele dostal nastoupivší Thorovský a nezaváhal, o chvíli později proměnil brejk Kastner a stanovil tak na poločasových 13:8.

Do druhé půle vstupovali Jičínští s cílem pokračovat v nátlakové hře v útoku, kde se jim dařilo přehrávat obranu hostí, ovšem řada střeleckých příležitostí zůstala nevyužita. První minuty přinesly vyrovnaný průběh, ani jeden z týmů nezaznamenal vícebrankovou šňůru, rozdíl ve skóre tak byl neustále čtyři až pět gólů. Chléb se začal lámat na přelomu první a druhé desetiminutovky za stavu 16:12. Za tohoto stavu přišly okamžiky Martina Kovaříka. Ten nejprve prostřelil hostujícího gólmana Kučerku dvakrát ze střední vzdálenosti, o chvíli později vystihl přihrávku Andrše a samostatný brejk zužitkoval v jičínské vedení 19:12. V dalších fázích střetnutí si domácí udržovali vypracovaný náskok, hosté, byť se snažili, recept na pozornou jičínskou defenzívu a v pohodě chytajícího Veverku nenacházeli. V 52. minutě duelu korigoval nejlepší střelec Hranic Magrla svým šestým zásahem do černého na 22:15. To ale byla labutí píseň hostujícího celku, neboť závěr zápasu se odehrál jednoznačně v režii domácích. Jičínští nasadili všechny mladíky a ti se odvděčili nejlepším možným způsobem. Dvakrát se střelecky prosadil Doškář, krásnou branku po ideální přihrávce Dolejšího nad brankoviště soupeře zaznamenal Knittl a dočkal se také gólman Machalický. Ten v závěru střetnutí vystřídal Veverku a do střelecké listiny se zapsal střelou přes celé hřiště do opuštěné branky hostí v momentě, kdy Hraničtí zkoušeli hru v sedmi hráčích v poli.

Házenkáři Jičína si tedy přispali premiérové domácí vítězství, když Cement Hranice porazili přesvědčivě 28:16. Domácí byli téměř celých šedesát minut lepším týmem, svého soupeře převyšovali ve všech směrech. Solidně zachytal gólman Veverka, na druhé straně podal tradičně spolehlivý výkon Kučerka. Výborně pracovala jičínská defenzíva, kde odváděli velké penzum práce Miľko, Freiberg, Kovařík, Hlava a Rychna, v útoku se střelecky dařilo kapitánu Šulcovi, jenž zaznamenal sedm gólů. Nejlepší zápas v jičínském dresu sehrál Kastner, autor pěti gólů, čtyři branky přidal v první půli Kubík. Potěšitelná je skutečnost, že se do střelecké listiny zapsali i mladíci v jičínském dresu, Thorovský, Doškář a Knittl.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický 1 – Šulc 7; Kastner 5/1; Kubík 4; Kovařík 3; Dolejší, Thorovský a Doškář po 2; Krahulec a Knitll po 1; Miľko; Hlava; Rychna; Freiberg; Drbohlav 

 

Statistika utkání:
Diváků:  320
Sedmičky:  2/1 – 2/2
Vyloučení:  1 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kavulič, Pavlát
Sled branek: 2-1; 5-2; 7-3; 8-6; 11-6; 13-8; 15-10; 16-12; 19-12; 21-13; 22-15; 27-15; 28-16

 

Již v úterý 6. října nastoupí házenkáři jičínského Ronalu v Novém Veselí k odloženému utkání 4. kola, v sobotu 10. října se potom představí na horké půdě v Zubří.