Sobota 29. října 2022, Jičín

Po dvou solidně odehraných zápasech, ve kterých odešli Jičínští nejtěsnějším rozdílem jediné branky poraženi, přivítali v sobotu na domácí palubovce nováčka nejvyšší soutěže, celek HBC JVP Strakonice. Hosté zahájili sezónu výborně, v prvním kole přehráli doma Kopřivnici, později získali cenný bod za nerozhodný výsledek s SKKP Handball Brno. Hosté se netajili ambicemi bojovat v Jičíně o další bodový přísun, proti však stáli domácí, kteří chtěli přerušit sérii porážek. V sestavě jičínského týmu chyběli zranění Kastner, Hlipala, Ježek a také Krahulec, jenž měl krýt záda mladičkému křídelníku Matoušovi. Naopak do sestavy se vrátil Doškář. Nutno přiznat, že také hosté ze Strakonic nepřijeli zcela kompletní.

 

O2xyworld HBC Jičín – HBC JVP Strakonice  41:25 (23:9)

Jičínští se do svého soupeře od prvních okamžiků střetnutí zakousli a úvod dokonale ovládli. Během necelých čtyř minut se domácí trefili pětkrát, proti tomu gólman Machalický střely soupeře zlikvidoval, na ukazateli tak svítil stav 5:0. Poté ale hosté ukázali, že do nejvyšší soutěže nepostoupili náhodou, trpělivě kombinovali a čekali na chyby jičínské defenzívy. Ty bohužel přicházely a bojovně naladění hráči Strakonic toho využili ke snížení na 6:4, v desáté minutě 7:5. Házenkáři Jičína si včas uvědomili hrozbu podcenění dobře se vyvíjejícího zápasu a znovu „přiložili pod kotel“. Neustále se pokoušeli o nátlakovou hru, k vidění bylo plno nápaditých kombinací, které téměř neomylně úspěšně zakončovali. Náskok Jičína tedy znovu utěšeně narůstal, v polovině prvního dějství byl stav 12:5. Také v dalším průběhu první třicetiminutovky byli domácí lepším týmem. V obraně se sice nedokázali zcela vyvarovat chyb, v určitých momentech vázla komunikace a součinnost mezi hráči, vše ale jistil pozorný gólman Machalický. V útoku se vedlo domácím o poznání lépe, prakticky každá útočná akce znamenala ohrožení strakonické branky. Jičínští i nadále pokračovali ve velmi solidním zakončení, procento úspěšnosti bylo skutečně výborné. Nejaktivněji si při zakončení počínali oba křídelníci, A. Dolejší na levém a Matouš na pravém křídle. Uvedení křídelníci těžili z kvalitní souhry celého týmu, v prvním poločase zaznamenali shodně po šesti přesných zásazích. Také v poslední třetině první půle pokračovali naši házenkáři v solidním představení, především v útoku hráli s velkou chutí, z čehož resultoval poločasový přesvědčivý stav 23:9.

Po změně stran tempo hry z pohledu domácích přeci jen opadlo. Větší herní prostor dostali hráči širšího kádru a také oni zpočátku přehrávali obranu soupeře. V šesté minutě vedli házenkáři jičínského O2xyworldu již 26:10, když jim k tomu pomohl dvěma zlikvidovanými sedmimetrovými hody Machalický. V následující fázi druhé půle se ale domácí doslova a do písmene vytratili. Otěže zápasu přenechali na několik minut soupeři. Strakoničtí bojovali i za krajně nepříznivého stavu a odměna se dostavila. Jičínští začali chybovat v útoku, obrana si rovněž vybírala slabší chvilky připomínající den otevřených dveří, z čehož těžil především levoruký Bičiště. Strakoničtí osmi góly v řadě snížili na mnohem příznivějších 27:19, v polovině druhého poločasu 28:20. Teprve za tohoto stavu se domácí znovu výrazněji připomněli. Tři góly v řadě, o které se přesnými zásahy postarali Matouš, Thorovský a Š. Drbohlav, opět nasměrovaly naše házenkáře k náporu, 31:20. Hosté sice následně proměnili (konečně) sedmimetrový hod, na rozjetý jičínský brankostroj to ale nemohlo stačit. Domácí se prosazovali z rychlých kombinačních akcí a brejkových situací, na jejichž konci byli nejčastěji křídelníci Matouš a Thorovský. Prvně jmenovaný navíc bezpečně proměňoval také sedmičky, jeho střelecký účet tak utěšeně narůstal. Na konci dvacáté minuty upravoval svou desátou trefou na 34:21, o tři minuty později byl rozdíl ve skóre již šestnáct gólů, 37:21. V závěrečných okamžicích utkání bylo tedy pouze otázkou, zda se domácím házenkářům podaří vstřelit čtyřicet branek. Stalo se. Právě dorostenec Filip Matouš zužitkoval pěknou kombinaci a svým třináctým přesným zásahem zvyšoval již na 40:25. Definitivní tečku utkání napsal Thorovský, který stanovil na konečných 41:25.

Házenkáři O2xyworld HBC Jičín si tedy konečně připsali dvoubodový zisk a nutno poznamenat, že tentokrát nebylo o vítězi od úvodních minut zápasu pochyb. Jičínští do utkání výborně vstoupili, po necelých čtyřech minutách vedli 5:0 a přestože hosté dokázali snížit na rozdíl dvou branek, drželi domácí otěže zápasu v první půli pevně v rukách. V brance se dařilo Machalickému, střelecky byli nejvíce vidět Matouš, A. Dolejší a Kovařík. Po změně stran pokračovali Jičínští v soustředěném představení, pouze však do stavu 27:11. Poté se až příliš uspokojili vysokým vedením, v obraně úplně vypadli z role a umožnili Strakonickým skóre výrazně zkorigovat. V poslední čtvrtině zápasu se ale domácí znovu nadechli k velkému ofenzivnímu představení a nakonec pokořili i hranici čtyřiceti vstřelených gólů. Jednoznačně nejlepším střelcem Jičína byl Matouš, který mířil do černého hned třináctkrát. V prvním dějství se dařilo také A. Dolejšímu a Kovaříkovi, po změně stran se prosadil Thorovský, světlé momenty ukázali rovněž Hlava a Š. Drbohlav. Velmi solidní zápas odchytal Machalický, v závěru se na palubovce objevil také Pleva. Oba brankáři dohromady zlikvidovali soupeři pět sedmiček, z toho Machalický čtyři. Až na několikaminutové výpadky v prvním i druhém dějství domácí dění na palubovce zcela opanovali.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Machalický, Pleva – Matouš 13/4; A. Dolejší 6; Kovařík 5; Thorovský 4; Hlava, J. Drbohlav a Š. Drbohlav po 3; J. Dolejší; Pekař, J. Hájek a Doškář po 1; Freiberg; Rychna; Ženatý

 

Statistika utkání:
Diváků:  371
Sedmičky:  4/4 – 6/1
Vyloučení:  5 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Hanák, Pavlíček
Sled branek: 5-0; 7-5; 12-5; 19-6; 23-9; 26-10; 27-19; 31-20; 37-21; 39-23; 41-25

 

Příští sobotu, tedy 5. listopadu, hostí házenkáři Jičína na palubovce městské sportovní haly v dalším nesmírně důležitém střetnutí ambiciózní tým SKKP Handball Brno. Utkání začíná v tradičních 18:00 hodin. Ve středu 9. listopadu přivítají ve čtvrtfinále Českého poháru Talent tým Plzeňského kraje, výhoz v 19:00 hodin. Sérii domácích střetnutí potom zakončí Jičínští v sobotu 12. listopadu, kdy od 19:00 hodin hostí poslední celek tabulky, Cement Hranice.