Pátek – sobota 7. – 8. 8. 2020, Glogów

V pátek a sobotu se představili házenkáři jičínského Ronalu na tradičním mezinárodním turnaji v polském Glogówe. Naše výprava cestovala do Polska téměř kompletní, z pracovních důvodů chyběl pouze Dolejší, stejně tak Pich, jenž se pomalu vrací do tréninkového procesu po lednovém zranění “achilovky”. Naopak v sestavě se objevili všichni noví hráči, tedy křídelníci Kubík a Kastner, pivot Freiberg a spojka Cvejn, další cenné zkušenosti sbírali rovněž mladíci M. Knittl, Doškář a Thorovský.

V pátek změřili Jičínští síly s předním týmem nejvyšší polské soutěže, domácím celkem týmem KS SPR Chrobry Glogów. V prvním poločase byla na našich hráčích znát určitá nervozita, vždyť v tomto složení nastupovali Jičínští vůbec poprvé, všichni hráči nastoupili k ostřejšímu zápasu téměř po půl roce. Fyzicky vyspělejší domácí vyhráli první poločas 12:7 a zdálo se, že otěže zápasu drží pevně ve svých rukou. Opak však byl pravdou. Hosté nastoupili do druhého dějství v mnohem lepší herní pohodě. Zdálo se, že v prvních třiceti minutách zaháněli únavu z cesty a teprve po změně stran se dostali do správné provozní teploty. Jičínští začali z náskoku domácích postupně ukrajovat, v polovině druhé půle se přiblížili na jedinou branku. Domácí sice odskočili znovu na vyšší brankový rozdíl, hosté ale i nadále “kousali”. Jičínští se prezentovali poměrně slušnou obranou, v útoku se jim dařilo kombinační hrou rozebírat defenzívu domácích a vytvářet si solidní střelecké příležitosti. Bohužel, koncovka nebyla až tak úspěšná a i díky tomu házenkáři Glogówa nakonec zvítězili 25:22. Hosté tak byli odsouzeni k boji o třetí místo, v němž v sobotu před polednem vyzvali dalšího účastníka nejvyšší polské soutěže, tým Pogoń Štětín.

V úvodu střetnutí, do kterého kvůli zranění nezasáhl zkušený Šulc, si házenkáři jičínského Ronalu udržovali dvoubrankové vedení, soupeř ale na konci první desetiminutovky srovnal na 5:5 a od těchto okamžiků se oba celky přetahovaly o vedení. Průběh duelu byl velmi vyrovnaný a za nerozhodného stavu 13:13 se také odcházelo na poločasovou přestávku. Ve druhé půli si oba soupeři role vyměnili. Házenkáři Štětína se ujali vedení, které však bylo nejvýše dvougólové. V polovině druhé části svítil na ukazateli stav 21:19 v neprospěch Jičínských. Naši házenkáři se v poslední čtvrtině nadechli k velkému náporu. Obrana pracovala znamenitě, rovněž v ofenzívě se dařilo využívat šance po solidně odehraných přípravných kombinacích. Jičínští vývoj zápasu znovu překlopili na svou stranu, šest minut před koncem vedli 25:24. Poté se prosadil z prostoru pivota Freiberg, vzápětí jej napodobil skvěle hrající Hlava, za stavu 28:25 navíc Jičínští mohli definitivně rozhodnout, brejkovou situaci ale neproměnili. Logicky přišel trest. Štětín dvěma brankami po sobě snížili na 28:27, dvouminutový trest navíc obdržel Kovařík. Jičínští v útoku soupeře nepřehráli a polský celek tak měl velkou možnost v závěru duelu srovnat a vynutit si prodloužení. Hráči Štětína si připravili výbornou pozici pro střelbu ze spojky, brankář Veverka ale směr projektilu vystihl a Jičínští se tak mohli radovat z historického zápasového vítězství na tradičním turnaji v polském Glogówe.

Jičínští házenkáři odehráli v Polsku, s výjimkou prvního poločasu v utkání s Glogówem, výborné zápasy. Prezentovali se slušnou obranou a poměrně kvalitními představeními z pohledu útočné fáze. Všichni hráči příkladně bojovali, z jičínského celku byl “cítit” týmový duch a to jistě důležitý prvek, který nesmí chybět. Solidní výkony odvedli oba brankáři, Machalický a Veverka, přičemž prvně jmenovaný se dvakrát zapsal mezi střelce. Zejména ve druhém utkání se dařilo Kubíkovi, autoru devíti gólů. Na své výkony z loňského turnaje si rozvzpomněl Hlava, jenž byl oporou Jičínských jak v obraně, tak v útoku. Své odvedli na obou brankovištích pivoti Miľko a Freiberg, tradičně poctivým výkonem se prezentoval Kovařík. Možný potenciál naznačili také další noví hráči v barvách Jičína, neztratili se ani mladíci Š. Drbohlav, Doškář a Thorovský, velký podíl na úspěšném vystoupení ale měli všichni nominovaní hráči.

 

Výsledky HBC Ronal Jičín:

–   Chrobry Glogów    22 : 25  ( 7:12)

–   Pogoń Štětín          28 : 27  (13:13)

 

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický 2, Veverka – Kubík 14; Kovařík 7; Hlava 5; Rychna a Cvejn po 4; Krahulec a Doškář po 3; Freiberg a Thorovský po 2; Miľko, Šulc, Drbohlav a Kastner po 1; M. Knittl

Již tento týden, přesněji ve dnech 12. – 15. srpna, proběhne v jičínské sportovní hale tradiční domácí mezinárodní turnaj, Zepos Cup. V jeho průběhu změří jičínští házenkáři síly s Talentem tým Plzeňského kraje (nový název plzeňského celku), HC ROBE Zubří, polským Glogówem a slovenským celkem MŠK Považská Bystrica. Poté již bude vše směrováno na “ostrý” start extraligy, přičemž v plánu jsou ještě přátelské zápasy s německými celky z Pirny a Gorlitzu, stejně tak s prvoligovým týmem Chodova.

 

 

HRACÍ PROGRAM ZEPOS CUPU 2020

Středa 12. 8. 

19:00        HBC Ronal Jičín  –  HC ROBE Zubří

 

Čtvrtek 13. 8.

14:00         HC ROBE Zubří  –  Talent tým Plzeňského kraje

17:00         KS SPR Chrobry Glogów  –  MŠK Považská Bystrica

19:00        Talent tým Plzeňského kraje  –  HBC Ronal Jičín

 

Pátek 14. 8. 

11:00         MŠK Považská Bystrica  –  HC ROBE Zubří

15:00         Talent tým Plzeňského kraje  –  KS SPR Chrobry Glogów

18:00        HBC Ronal Jičín  –  MŠK Považská Bystrica

 

Sobota 15. 8.

12:30         HC ROBE Zubří  –  KS SPR Chrobry Glogów

14:30         MŠK Považská Bystrica  –  Talent tým Plzeňského kraje

16:30        KS SPR Chrobry Glogów  –  HBC Ronal Jičín

 

18:00        Vyhlášení výsledků