Středa 19. září 2018, Jičín

Středeční podvečer patřil v městské sportovní hale házené, konkrétně televizní předehrávce 3. kola STRABAG Rail Extraligy, v níž házenkáři HBC Ronal Jičín přivítali historicky nejúspěšnější  celek bývalého Československa, tým HC Dukla Praha. Domácí chtěli navázat na cenný dvoubodový zisk s Karvinou z úvodního kola soutěže a naopak pokusit se získat zpět ztracené body, kterým byli velmi blízko minulou sobotu v Lovosicích. To Pražané na své první vítězství čekali, v úvodním kole prohráli rozdílem dvou branek rovněž v Lovosicích, ve druhém představení se rozešli smírně s plzeňským Talentem. Domácí trenéři museli improvizovat se sestavou, pro zranění a nemoc vypadli Šulc a Miľko. Po dlouhých více než sedmi letech se tak v jičínském dresu objevil levoruký Ondřej Masák, jenž působil v nižších německých soutěžích a Jan Škalda, dorostenec právě pražské Dukly, který zamířil těsně před uzávěrkou přestupů do Jičína na hostování. V barvách hostí již nastoupil jeden z nejzkušenějších hráčů, David Šůstek, který poslední duel s Plzní pro zranění vynechal.

 

HBC Ronal Jičín – HC Dukla Praha  22:23 (9:12)

První minuty zápasu přinesly poněkud kostrbatou neurovnanou házenou. Hráči obou celků chybovali, s úvodní trémou se však o poznání lépe vypořádali hosté. Ti se dokázali dvakrát v krátkém sledu prosadit na brankovišti domácích a vykoledovat si tak sedmimetrové hody. Ty s přehledem proměnil Klíma a hosté šli v páté minutě do vedení 0:2. Až poté se dostali ke slovu také Jičínští. Nejprve se prosadil Hlava, který převzal úlohu pravé spojky po zraněném Šulcovi a na 2:2 srovnával po samostatné akci Dolejší. Bohužel, na straně Jičína byl hned na začátku dvakrát v krátkém sledu vyloučen jeden z pilířů jičínské defenzívy Hlava a trenéři ho tak museli v obraně pošetřit pro zbývající část střetnutí. V útoku domácí znovu zabředli do kostrbatého projevu, z něhož pramenily další naprosto školácké technické chyby. Toho atleticky výborně připravení Pražané využili a přes několik skvělých zákroků gólmana Veverky odskočili na 2:5. Domácí působili v těchto chvílích bojácně, pasivně, přítomnost televizních kamer jako by některým hráčům svazovala ruce. V polovině prvního poločasu byl rozdíl ve skóre stále tři góly, 4:7. Poté se však házenkáři jičínského Ronalu začali přeci jen více osmělovat a postupně se dostávali do správné provozní teploty. Tahouny útočných akcí Jičína byli v těchto fázích duelu Dolejší a Hlava, jehož rychlost na hosty platila. Také Pražané však spoléhali na výborného Petržalu v brance, jenž své spoluhráče v mnoha případech podržel. Ve zbývajících minutách úvodního dějství si hosté hlídali vypracovaný náskok a na poločasovou přestávku se odcházelo za stavu 9:12.

Začátek druhé půle naznačil, že kvalita utkání půjde nahoru. Jičínští zahodili zbytečný ostych a začali obraně soupeře zatápět. Poprvé v utkání se prosadil křídelník Kostelecký, dvě sedmičky v krátkém sledu za sebou proměnil mazácky Horut. Bohužel, v obraně se Jičínským tolik nedařilo, oba týmy se tak pravidelně střídaly ve skórování a v polovině druhé třicetiminutovky svítil na ukazateli stav 15:19. I přes solidní výkon Veverky se domácí trenéři rozhodli svůj tým nabudit novým impulsem a do branky se postavil Machalický. Ten se ihned blýskl důležitým zákrokem a na jičínské palubovce přituhovalo. Domácí borci si začali mnohem více věřit, aktivně si počínal zejména Dolejší, sekundovali mu Horut a Hlava. Teprve v úseku mezi 16. – 18. minutou druhé půle dokázal jeden z týmů skórovat dvakrát po sobě. Nejprve se trefil zmiňovaný Dolejší, kterého následoval Krahulec a stav byl rázem mnohem příznivější, 17:19. Poté se sice posedmé v utkání prosadil talentovaný Patzel, Jičínští ovšem kontrovali. Na 18:20 korigoval krásnou střelou Horut a na nejtěsnější jednobrankový rozdíl snižoval Kostelecký. Situace se opakovala, Pražané využili skvělou práci pivota Reichla na brankovišti domácích a hostující hráč mířil přesně, 19:21. Zápas gradoval, do varu se dostala i velmi slušně zaplněná jičínská hala a bylo se nač dívat. Ve 23. minutě vstřelil již svou sedmou branku Dolejší, o minutu později proměnil i třetí sedmičku Horut a najednou bylo srovnáno na 21:21. Pražané byli z vývoje utkání ve druhém dějství očividně zaskočeni, ovšem měli ve svém středu individualitu v podobě Patzela. Ten se nejprve prosadil střelou z dálky při signalizované pasivitě a o chvíli později využil chyby Jičínských v rozehrávce a do prázdné branky upravil na 21:23. Házenkáři Jičína ale bojovali do posledního okamžiku zápasu. Odměnou jim bylo snížení na 22:23 z ruky Kosteleckého. V závěrečné minutě nervydrásajícího duelu měli míč v držení hosté, pozorného Machalického ale nepřekonali a sedm vteřin před koncem brala jičínská lavička poslední oddechový čas. Domácí logicky vsadili na jednu kartu a do posledních sekund šli se sedmi hráči v poli. Se zahájením hry se pokusili vytvořit na hostující obranu tlak. To se jim částečně také podařilo, ovšem střelecký pokus nejlepšího střelce domácích Dolejšího obrana hostí zablokovala a Pražané tak nejtěsnější vedení uhájili.

Házenkáři Jičína tak museli v rozmezí čtyř dní překousnout druhou těsnou porážku v zápasech, ve kterých byli blízko bodovému zisku. Domácí nevstoupili do utkání ideálně, na hřišti se hledali, často zbytečně chybovali. S přibývajícími minutami se ale dostali do zápasu a jednomu z hlavních aspirantů na medailové příčky byli naprosto vyrovnaným soupeřem. Jičínské opět podrželi oba brankáři, Veverka v první půli a Machalický ve druhé. Solidně fungovala jičínská defenzíva, kde statečně vzdorovali technicky a fyzicky výborně vybaveným hráčům Dukly J. Drbohlav, Bareš, Groh, Kovařík a ve druhé půli na hranici rizika červené karty hrající Hlava. V útoku sehrál zatím svůj nejlepší zápas Dolejší, autor sedmi přesných zásahů. S rolí první pravé spojky se velmi dobře vyrovnal Hlava, ve druhém poločase se aktivně prezentoval Horut. Všichni hráči podali po pomalejším rozjezdu bojovný obětavý výkon, dokázali smazat až čtyřbrankové manko, bohužel na bodový zisk to nestačilo.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Dolejší 7; Horut 5/3; Hlava 4; Kostelecký 3; Krahulec 2; Kolc 1; Bareš; Kovařík; J. Drbohlav; Groh; Masák; Bíšek; Š. Drbohlav; Škalda   

 

Petr Mašát, trenér HBC Ronal Jičín: “První poločas jsme odehráli v postupném útoku hodně pasivně, bez pohybu, bez tlaku do obrany. Hra nám spadla do individuálních akcí, ze kterých jsme se příliš neprosazovali. Jsem zklamaný z našich technických chyb, kluci se mi zdáli zakřiknutí. Na druhou stranu je musím pochválit za druhý poločas, kdy se dokázali vrátit zpět do zápasu, ukázala se jejich vůle a bojovnost. Samozřejmě i díky gólmanům, kteří nás podrželi a dali nám šanci se na Duklu dotáhnout, což nás stálo síly. Naše koncovka byla špatná, mohli jsme akci dohrát do lepší situace, abychom alespoň na ten bod dosáhli. Myslím si, že i kdyby se dnes hrálo do půlnoci, tak by přesto Dukla byla o ten krok před námi. Gratuluji Dukle ke spravedlivé výhře.”

Daniel Čurda, trenér HC Dukla Praha: “Pro nás důležité vybojované vítězství. Základ jsme položili hned v prvním poločase, kdy jsme se ujali tříbrankového vedení a dokázali si sami v hlavě, že jsme schopni tady vyhrát. Hodně nám pomohl návrat David Šůstka, díky kterému jsme mohli zátěž přesunout na více spojek, byli jsme schopni točit i zadní obránce, jinak bychom to asi těžko udýchali. Zápas byl hodně silově náročný, obě strany se snažily praktikovat silovou obranu. S tím jsme počítali, že Jičín takto bude hrát. Zápas byl z naší strany ke konci hraný vabank, pro nás se šťastným koncem, ke kterému nás dovedlo to, že jsme neustále vedli. Jičín se na nás musel dotahovat, což ho samozřejmě stálo hodně sil.”

 

Statistika utkání:
Diváků:  593
Sedmičky:  3/3 – 5/3
Vyloučení:  5 – 6;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Novotný, Horáček
Sled branek: 0-2; 2-2; 2-5; 4-7; 6-7; 8-9; 9-12; 11-15; 15-19; 17-19; 19-20; 21-21; 21-23; 22-23

 

V příštím kole se představí házenkáři Jičína rovněž na domácí palubovce. Netradičně v pátek       28. září 2018 přivítají od 17:00 hodin celek Cementu Hranice.