Sobota 21. listopadu 2020, Jičín

V jedenáctém kole Strabag Rail extraligy přivítali házenkáři jičínského Ronalu jednoho z největších favoritů na medailové příčky, Talent tým Plzeňského kraje. Domácí chtěli navázat na předchozí vítězný duel v Brně, byli si ale moc dobře vědomi, že favoritem utkání budou hosté. Ti přijeli do Jičína v nejsilnější sestavě, Jičínským stále chyběl zraněný kapitán týmu Ondřej Šulc.

 

HBC Ronal Jičín – Talent tým Plzeň  27:34 (12:18)

Od prvních minut byla na jičínské palubovce k vidění rychlá pohledná házená. Především z pohledu útočných akcí se bylo stále na co dívat. Jičínští v útoku výborně kombinovali a až nečekaně snadno přehrávali defenzívu hostí. Své akce dohrávali především na levorukého křídelníka Kastnera, jenž své příležitosti neomylně proměňoval. Domácí se tak ujali vedení 4:2, v deváté minutě svítil na ukazateli stav 6:4. S přibývajícími minutami přebírali otěže zápasu hosté. Plzeňští ukazovali, že i v letošním ročníku extraligy budou mít ty nejvyšší cíle. Na začátku druhé desetiminutovky zvyšoval Pich na 7:5, ovšem třígólová šňůra hráčů Talentu přinesla stav 7:8. Až do dvacáté minuty byl rozdíl ve skóre jedno až dvougólový, ovšem závěr prvního poločasu vyzněl lépe pro hosty. Ti pokračovali ve zlepšeném výkonu, prakticky z každého útoku si dokázali vytvořit nadějné střelecké pozice, které díky nekompromisnímu zakončení přetavili v další góly v jičínské svatyni. Přestože domácí bojovali, snažili se silnému protivníkovi roli favorita co nejvíce snížit, nápor hostí zastavit nedokázali. Plzeňští v závěru půle odskočili na poločasových 12:18.

Po změně stran pokračovali házenkáři Talentu v koncentrovaném výkonu, během šesti minut zvýšili své vedení až na rozdíl devíti branek, stav 14:23 domácím velké šance na bodový úspěch nedával. Jičínští ale neskládali zbraně, změnili obranný systém na aktivnější 1-5 a pomalu se dostávali zpět do zápasu. Plzeňští se již tak jednoduše neprosazovali, aktivní Rychna jim svým pohybem a čtením hry narušoval kombinaci. Několik střel hostí navíc zneškodnil gólman Veverka a obraz hry se přeci jen změnil. Házenkáři Jičína zlepšili projev v útoku, odměnou jim byla korekce na 16:23. Na další branku hostí odpověděli domácí hned třikrát, postupně mířili přesně Miľko, Thorovský a Kastner a rázem byl stav mnohem přijatelnější, 19:24. Hosté ale další snižování svého náskoku nepřipustili, na začátku poslední desetiminutovky zvyšoval Škvařil na 20:27. V závěrečných fázích utkání domácí znovu snížili, dvě minuty před koncem zaznamenal svou desátou přesnou trefu Kastner a upravil tak na 27:31. Škoda, že domácí poté umožnili házenkářům Talentu po vlastních chybách upravit na konečných 27:34.

Jičínští neodehráli s favoritem extraligové soutěže špatný zápas, především v první čtvrtině duelu byli svému protivníkovi naprosto vyrovnaným soupeřem. Poté ale hosté prokázali svou kvalitu a zaslouženě zvítězili. Domácím se v prvním dějství nevedlo v obranné fázi, po přestávce došlo díky změně obranného systému ke zlepšení. Nejlepším hráčem Jičína byl Kastner, autor deseti branek.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Veverka, Machalický – Kastner 10/1; Hlava 4; Kovařík, Miľko, Pich a Thorovský po 2; Dolejší, Rychna, Freiberg a Doškář po 1; Kubík 1/1; Krahulec; Drbohlav; Knittl 
Statistika utkání:
Diváků:  hráno bez diváků
Sedmičky:  2/2 – 0
Vyloučení:  1 – 1;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Bubeníček, Petruška
Sled branek: 0-1; 4-2; 6-4; 7-9; 10-12; 12-18; 14-22; 16-23; 19-24; 20-28; 23-29; 27-31; 27-34

 

V sobotu 28. listopadu se házenkáři Jičína znovu představí na palubovce městské sportovní haly, v tradičních 18:00 hodin přivítají vedoucí celek soutěže, tým HCB Karviná.