Čtvrtek – sobota 19. – 21. 8. 2021, Jičín

Ve dnech 19. – 21. srpna proběhl v městské sportovní hale tradiční kvalitně obsazený turnaj házenkářů Zepos Cup 2021. Pro jičínské házenkáře to byl vrchol herní části přípravného období před startem nové sezóny, bohužel náš celek nemohl z důvodů zranění nastoupit kompletní. Trenéru Mašátovi chyběli Veverka, Kastner, Freiberg, Knittl, v posledním zápase také Krahulec a Drbohlav. Přesto se naši házenkáři prezentovali velmi slušnými výkony, které jsou určitým příslibem před v pořadí pětadvacátou extraligovou sezónou.

Turnaj byl rozehrán již ve čtvrtek, kdy Jičínští změřili síly se slovenským týmem MŠK Považská Bystrica. Domácí odehráli výborně první poločas, ve kterém si vypracovali vedení 18:13. Ve druhé půli náskok Jičína narostl až na rozdíl sedmi branek, v závěru utkání ale domácí vyrobili velké množství technických chyb a dovolili soupeři zkorigovat na konečných 31:30. Ve druhém utkání vyzvali házenkáři jičínského Ronalu účastníka německé saské ligy, celek ESV Lokomotive Pirna. Průběh duelu byl zcela opačný, po nadějném úvodu se přestalo Jičínským dařit v útoku a nadšeně bojující soupeř do poločasu srovnal na 12:12. Po změně stran vtrhli domácí na palubovku jako uragán a velmi rychle si vypracovali uklidňující šestibrankový náskok. Házenkáři Jičína nakonec vyhráli 31:22, za zmínku stojí uvést, že posledních premiérových dvacet minut odchytal odchovanec jičínské házené Jakub Knittl.

Vzhledem k ostatním výsledkům bylo zřejmé, že sobotní poslední zápas celého třídenního klání mezi Jičínem a polským Glogówem rozhodne o vítězi turnaje. Utkání mělo velmi vyrovnaný průběh, oba celky se přetahovaly o těsné vedení, na konci úvodní třicetiminutovky byli o trochu spokojenější hosté, kteří vedli 11:13. Ve druhém dějství dokázali Jičínští několikrát překlopit vedení na svou stranu, v závěru byli ale vpřed opět hráči Glogówa. Vzhledem ke skóre po dvou odehraných kolech bylo jasné, že Jičínským stačí k turnajovému triumfu i remíza. Do posledního útoku vstupovali naši házenkáři za stavu 26:27. Pár vteřin před koncem vzal na sebe zodpovědnost nejzkušenější hráč Jičína Šulc, jenž chytrou „schovanou“ střelou ze země stanovil účet střetnutí na konečných 27:27 a rozhodl o tom, že pohár pro vítěze prestižního turnaje zůstane v Jičíně.

Házenkáři Jičína se v průběhu turnaje prezentovali solidními výkony, všichni hráči příkladně bojovali a ukázali, že na start nové sezóny jsou připraveni velmi dobře. Je ale zřejmé, že extraligové boje budou přeci jen o mnoho náročnější. Pro úplnost uvádíme, že na třetím místě skončila Považská Bystrica, čtvrté místo obsadila německá Pirna.

 

Výsledky HBC Ronal Jičín:

–   MŠK Považská Bystrica          31 : 30   (18:13)

–   ESV Lokomotive Pirna           31 : 22   (12:12)

–   SPR Chrobry Glogów              27 : 27   (11:13)

 

Sestava a branky HBC Ronal Jičín: Machalický 1, Pleva, J. Knittl – Miľko a Doškář po 13; Hlava a Kovařík po 11; Rychna 10; Dolejší, Šulc a Krahulec po 7; Thorovský a Matouš po 3; Drbohlav, Naimann a Frýba po 1