Neděle 6. března 2022, Jičín

V neděli se na palubovce Jičína představil adept postupu do extraligy, celek Strakonic. Hosté přijeli s odhodláním získat oba body a odčinit podzimní ztrátu bodu z domácí palubovky. Jičínští se chtěli rehabilitovat za „neslaný nemastný“ výkon z Chodova.

 

HBC Ronal Jičín „B“ – HBC Strakonice 1921  27:30 (14:16)

Hosté od začátku utkání ukazovali, proč patří mezi horké kandidáty postupu. Hráli rychle, přímočaře, dostávali se do vyložených šancí v prostoru pivota. Jen vynikající Knittl v brance Jičína byl příčinou, že si Strakoničtí nevypracovali náskok hned od počátečního hvizdu. Rčení nedáš, dostaneš se v první desetiminutovce ukazovalo v plné míře. Zatímco hosté díky Knittlovi  zahazovali jednu šanci za druhou, domácí dokázali vždy z protiútoků odpovědět. Nástup se tak Jičínským vydařil, v 9. minutě vedli 5:1. Pak však přišel neuvěřitelná zkrat ve hře domácích. Jičínští vyrobili neskutečné technické chyby, nedokázali být důrazní v obraně a poté, co přišla dvě velmi přísná vyloučení, pustili soupeře zpět do hry. Zkušený celek Strakonic nabídnutou šanci využil beze zbytku, během přesilovek se dotáhl na domácí a v 18. minutě se dostal o branku vpřed. Jičínští ještě dokázali reagovat, ale z jejich hry zmizela počáteční lehkost a nápaditost. V útoku si hráči přestali věřit, začali hrát alibisticky. Také střelba jičínských spojek úplně „odešla“. Hosté využívali chyb a nepřesností domácí mládeže k rychlým protiútokům a ty také bezpečně proměňovali. Závěr poločasu tak Strakoničtí definitivně otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch.

Do druhé části vlétly straky jako uragán. Během sedmi minut vstřelili hosté šest branek a s domácími to nevypadalo dobře. Vedení 14:21 dávalo akciím hostí velké naděje. Jičínský celek se však nevzdal. Hráči začali bojovat a odpověděli pětibrankovou šňůrou, snížili na 19:21. To běžela 15. minuta druhé části a zdálo se, že nastane tradiční obrat ve vývoji zápasu. Nestalo se, přišly další technické chyby, hostující brankář předváděl výborné zákroky a tak se hosté opět odpoutali na tři, čtyři branky. V závěru hráli domácí vabank, ale zkušení hosté si bodový zisk pohlídali.

Domácí doplatili na velké množství neproměněných šancí a až příliš (na takovéto utkání) technických chyb. Také obrana byla místy příliš propustná. Jičínští mladíci bojovali až do konce, soupeř však byl i díky těmto chybám nad jejich síly. V jičínském dresu se střelecky dařilo Matoušovi, u hostí předváděl výborný výkon Říha, jinak hráč Plzně. Určitě lze zmínit i jeho sportovní chování, kdy opravil výrok nepřesných rozhodčích a Jičínští díky tomu za stavu 21:24 nehráli oslabeni, mohli živit šanci na zlom. Zápas skončil výhrou hostí, kdo do haly přišel, určitě nelitoval. Oba týmy předváděly kvalitní házenou.

Sestava a branky HBC Ronal Jičín „B“: Knittl, Petr – Matouš 11/4; Doškář 6; Ženatý 4; Rychna 3; A. Dolejší 2; Bareš 1; Masák; Thorovský; J. Drbohlav; P. Drbohlav; Frýba; Matula

 

Statistika utkání:
Diváků:   96
Sedmičky:   4/4 – 6/6
Vyloučení:    6 – 6; ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Rutta, Větrovský
Sled branek: 5-1, 5-4, 6-7, 9-8, 13-12, 14-16, 14-21, 19-21, 21-24, 23-27, 24-30, 27-30

 

Příští zápas sehrají Jičínští v Praze Vršovicích v neděli 13. března.