Neděle 11. února 2024, Hranice

V neděli půl hodinky před polednem rozehráli házenkáři Jičína těžký extraligový duel na palubovce jedenáctých Hranic. Domácí sice vybojovali v dosavadním průběhu nejvyšší soutěže pouhých šest bodů, v několika případech ale odehráli vyrovnané partie se silnějšími týmy. Hosté nastupovali do utkání s jasným cílem, navázat na skvělý domácí výkon s Brnem a vítězstvím se udržet ve hře o postup mezi nejlepší osmičku týmů. Bohužel, Jičínští nastupovali ve značně okleštěné sestavě. Chyběli dlouhodobě zranění Š. Drbohlav a Hlipala, ve zmiňovaném utkání s Brnem utrpěli zranění kolene Machalický a Miľko. Prvně jmenovaný podstoupí v nejbližších dnech operaci, druhý čeká na výsledky vyšetření. K duelu neodcestoval ani nemocný Doškář. Po několika týdnech naopak vypomohl našemu týmu bývalý dlouholetý kapitán Bareš, role druhého gólmana se ujal Poláček.

 

TJ Cement Hranice – O2xyworld HBC Jičín  23:25 (12:12)

První branku střetnutí vsítil Thorovský, za domácí srovnával Kučera, 1:1. Podobný obrázek byl k vidění i v dalších minutách. Ani jeden z celků si nedokázal vypracovat vícebrankový náskok, hosty podržel v úvodu několikrát gólman Grabemann, na straně domácích úřadoval brankář Juráš. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou, ve dvanácté minutě upravoval na 4:5 J. Dolejší, o chvíli později otočili domácí na 6:5. Házenkáři Jičína poměrně dobře bránili, domácí se prosazovali jen velmi těžko. Hosté si dokázali v útoku připravit zajímavé střelecké příležitosti, s koncovkou se tentokrát ale trápili, byť na konci druhé desetiminutovky dokázal J. Hájek zvýšit na dvougólových 7:9. Cementáři ale ukázali, že to s ambicemi na dvoubodový zisk myslí vážně, znovu a křídelník Polášek upravoval v předposlední minutě na 12:11. Poslední slovo ale měl zkušený Kastner, jenž srovnal po individuálním průniku na poločasových 12:12.

Úvod druhého dějství byl herně i výsledkově vyrovnaný, hráči obou týmů se dokázali dvakrát prosadit, na ukazateli tak svítil stav 14:14. Poté ale hosté neproměnili tři vyložené šance, naopak domácí své střelecké příležitosti z křídelních prostorů využili a odskočili na 17:14. Na gól Bareše odpověděli hráči Cementu dvěma přesnými zásahy, stav 19:15 nevěstil do závěrečné čtvrthodinky nic nadějného. Jičínští ale znovu ukázali bojovného ducha. Obrana v čele s Hlavou, Ženatým, Barešem a Pekařem pracovala na plné obrátky, s důležitým zákrokem přispěchal Grabemann. Následně využili hosté přesilovou hru a dostali se zpět na dostřel. Nejprve proskočil obranou Hranic J. Dolejší, poté se Jičínští dvakrát prosadili střelou do opuštěné svatyně domácích, když přesně mířil Ženatý a vzápětí brankář Grabemann. Střelecké trápení levých křídel protrhnul A. Dolejší, jenž již v početní rovnováze srovnal na 19:19. Na házenkáře domácích Hranic zanechal nápor hostí obrovské stopy. Přestože v devatenácté minutě opět převážil misku vah na domácí stranu Piwko, hosté již byli v „laufu“. K dalším ofenzívním manévrům zavelel chytrou střelou Hlava, vedení jičínským barvám přinesl A. Dolejší a na 20:22 upravil z brejkové situace Matouš, jenž vystihl rozehrávku Hranic a nezaváhal. Domácí byli vývojem duelu očividně zaskočeni, během krátké chvíle přišli o čtyřgólový náskok a rázem museli dotahovat. A to nebylo vše. Pět minut před koncem se náramně trefil Hlava, který nechytatelnou bombou upravil na 20:23. O minutu později potvrdil stoprocentní střeleckou úspěšnost svým třetím gólem A. Dolejší a na rozhodujících 20:25 upravil po totožné situaci jako o několik okamžiků dříve Matouš. V závěrečných čtyřech minutách Hraničtí využili dvojnásobnou přesilovku a zkorigovali na konečných 23:25.

Házenkáři jičínského O2xyworldu tedy potvrdili na začátku „jara“ velmi slušnou formu a připsali si další dva extraligové body. Vítězství se zdaleka nerodilo lehce, domácí i přes nepříznivé postavení v tabulce potvrdili svou kvalitu, těžili z výborného výkonu gólmana Juráše a důrazné obrany. Také naši házenkáři se mohli spolehnout na solidní defenzívní činnost podpořenou zákroky Grabemanna. V obraně odvedli kus práce Hlava, Pekař, Ženatý, Rychna a matador Bareš. V útoku se střelecky nejvíce dařilo Matoušovi, jenž vsítil šest branek. Vidět byl rovněž Hlava, v závěru nasměroval Jičínské k výhře stoprocentní A. Dolejší, důležité trefy přidali J. Dolejší, Ženatý, J. Hájek a Thorovský. Celý tým zaslouží pochvalu, hosté ustáli těžké okamžiky v úvodu druhého dějství a skvělým obratem vydolovali cennou výhru.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Grabemann 1, Poláček – Matouš 6; Hlava, A. Dolejší a Thorovský po 3; J. Dolejší 3/1; J. Hájek a Ženatý po 2; Bareš a Kastner po 1; Rychna; M. Hájek; Ježek; Pekař

 

Statistika utkání:
Diváků:  127
Sedmičky:  1/1 – 2/1
Vyloučení:  5 – 3;  ČK:  0 – 1
Rozhodčí:  Halada, Kosmák
Sled branek: 1-2, 3-4, 5-5; 6-8, 9-9, 12-12, 14-13; 17-14; 19-15; 19-19; 20-19; 20-25; 23-25

 

Další z řady veledůležitých střetnutí z pohledu bojů o postup do play-off čeká házenkáře Jičína již tuto sobotu, 17. února, kdy v tradičních 18:00 hodin přivítají na domácí palubovce třetí celek extraligové tabulky, tým HK FCC Město Lovosice.