Jakub Kastner, levoruký křídelník, hrál dlouhá léta za pražskou Duklu, s níž získal dva mistrovský titul. Odchovanec Dvora Králové do Jičína přichází po sezóně, kterou strávil v družstvu nejvyšší holandské soutěže JD Techniek Hurry Up. Jak hodnotí své působení v zahraničí

 

Kubo, mnoho jičínských fanoušků tě určitě zná, jelikož jsi dlouhá léta oblékal dres Dukly Praha. Kdyby ses měl ale krátce představit, co bys o sobě prozradil?

V Dukle jsem byl od roku 2006, kam jsem přišel do mladšího dorostu. Poté následovalo 10 sezón v „A“ týmu, kde jsme společně dvakrát vyhráli extraligový titul a dvakrát Český pohár. Původem jsem odchovanec Dvora Králové na Labem. V dresu Jičína jsem již v minulosti nastupoval a to rok před odchodem do Prahy, kde jsem hostoval do týmu mladších dorostenců. Vzhledem k tomu, že jsem si chtěl vyzkoušet zahraniční angažmá, minulý rok jsem odešel hrát do Nizozemska.

 

Jak již bylo zmíněno, máš za sebou úspěšné působení v pražské Dukle, které ti vyneslo zahraniční angažmá v nejvyšší holandské lize. Jak tyto dvě angažmá zpětně hodnotíš?

V Dukle jsem strávil téměř celou dospělou kariéru, dosáhli jsme dvakrát na titul, získali jsme několik dalších medailí a já na toto období budu vzpomínat jenom v tom nejlepším. Co se týká nizozemského angažmá, musím upřímně říct, že jsem měl mnohem větší očekávání. I když to pro mě byla dobrá zkušenost, objevovaly se věci, které mě mrzely. Pokud mám být konkrétní, jednalo se například o vypuštění zápasu v evropském poháru, kam přišlo 2000 lidí, ale bohužel asi bylo nařízeno, že si musí zahrát všichni hráči. Ale abych nebyl jenom kritický, bylo i plno věcí, které mě potěšily a překvapily.

 

Které považuješ za úspěšnější?

Tady je odpověď jednoznačná. Za úspěšnější rozhodně považuji angažmá v Dukle Praha.

 

Pokud bys měl porovnat kvalitu české a holandské ligy, v čem vidíš největší rozdíl?

Myslím, že česká liga je trochu kvalitnější.  Rozložení týmů je ve své podstatě podobné, první čtyři družstva jsou výkonnostně odskočená od dalších týmů. Největší rozdíl bude v ekonomické síle družstev, respektive zemí Nizozemska a Belgie.

 

Nyní ses dohodl na působení v Jičíně. Co tě k tomuto rozhodnutí vedlo?

Jsem ze Dvora Králové a jak už jsem zmínil, v Jičíně jsem působil jako malý kluk. V Čechách pro mě existovaly pouze dvě možnosti, Jičín nebo Dukla, kde posty byly obsazeny mladými kluky. A vzhledem k aktuální situaci ohledně pandemie koronaviru nikdo pořádně nevěděl, co bude, zahraničí jsem raději vyloučil. A právě proto následoval hovor s Petrem Babákem, se kterým jsme začali ladit přestup do Jičína.

 

Znáš se s nějakými hráči ze současné jičínské kabiny?

Ano, znám snad všechny. Tedy až na ty nejmladší, proti kterým jsem už třeba nehrál v loňské sezóně. Jinak jsem se s většinou potkával na hřišti, byť jako soupeř.

 

Vzhledem k tvému věku budeš patřit ke zkušenějším hráčům našeho týmu. Probíral jsi s trenéry, jaká od tebe mají očekávání?

K mladším v týmu nepatřím už pár let a bohužel už to lepší nebude. S trenéry jsme zatím moji roli a nějaká konkrétní očekávání neprobírali, zatím se snažím sžít s novým systémem. Více nám ukáže čas, nicméně nejdůležitější bude, abychom zůstali všichni zdraví.

 

Jak tě jičínská kabina přijala? Už jsi byl seznámen s pravidly kabiny a sazebníkem pokut? Co na ně říkáš?

Já doufám, že mě kabina přijala dobře, nejsem zrovna problémový typ. Pokuty existují všude, ale musím říct, že sazebník je dobře nastavený a podle všech předpokladů si ty vybraný peníze po sezóně pořádně užijeme.

 

Na závěr rozhovoru nám prosím prozraď, jaká jsou tvoje očekávání od následující sezóny?

Byl bych rád, abychom hráli dobrou házenou a abychom byli spokojeni sami se sebou. V takovém případě si myslím, že můžeme zabojovat nejen o play-off, ale třeba i o víc.