Neděle 28. dubna 2024, Praha Chodov

K důležitému zápasu zajížděli v neděli hráči jičínské rezervy. Jelikož je tabulka 1. ligy ve spodní polovině vyrovnaná, byl zápas důležitý pro oba celky. Domácí, pakliže chtěli pomýšlet na prvoligovou účast i příští rok, museli bezpodmínečně vyhrát. Hostům „stačila“ porážka, ale ne víc než o osm branek. Utkání přineslo zajímavou, dramatickou podívanou do samotného závěru. Vzhledem k tomu, o co se hrálo, se bojovalo velmi slušně.

 

TJ JM Chodov Praha – O2xyworld HBC Jičín „B“  33:30 (17:15) 

Od úvodního hvizdu viděli diváci zajímavý souboj. Vzhledem k okolnostem, nemohli hráči ani jednoho týmu polevit, bojovalo se na plný plyn. Domácí předváděli rychlou házenou, velkým nebezpečím byl pro hostující svatyni a obranu především Popela, později, tradičně, Šafář. Především jejich rychlost a důraz byly příčinou branek v jičínské síti. Hosté ale nezaostávali, hráli též rychle a především kanonýr Doškář a z brejků Kvasnička byli k nezastavení. Oba celky se střídaly ve vedení zhruba do 18. minuty. Tou dobou jičínský celek prostřídal a domácí hráči toho využili především střelbou z nebráněného pravého křídla a díky střelecky disponovanému Šafářovi. Toho se jičínské obraně ani brankářům nedařilo eliminovat. Domácí si tak vypracovali až tříbrankový náskok a ten prakticky do poločasu udrželi.

Druhá část začala obdobně té prvé. Domácí těžili ze střelby Šafáře a rozehrávky Popely. Hosté byli pasivní v obraně, nedokázali tyto dva hráče pokrýt. Ani brankářům se díky tomu nedařilo dle představ, oba se tak několikrát vystřídali. Domácí byli v ráži, přehrávali Jičínské a svůj náskok nebezpečně navyšovali (11. minuta 25:19, 15. minuta 27:21). Jičínská lavička řešila vše oddechovým časem a změnou obrany. Skopár začal osobně bránit Šafáře, čímž hosté poněkud ostří domácích otupili. Na hřiště se vrátili Dědeček a Hájek a hosté začali zrychlenou hrou hrozivý náskok snižovat. Zlepšená obrana a přeci jenom některé zákroky v brance napomohly k razantnímu snížení. Ve 23. minutě byl rozdíl pouze jednobrankový, 28:27, a nyní to byli hosté, kteří měli převahu a tlak. Vše vypadalo, že hráči HBC překlopí vedení na svoji stranu, ale proti byli Šafář a Popela. Ti využili zaváhání Jičínských v útoku, nepřesná střelba, špatně bráněné pravé křídlo a tři zbytečné ztráty míče a dostali své spoluhráče znovu do vedení o čtyři branky. Hosté v závěru pouze korigovali.

Jičínští nesehráli vůbec špatný zápas. V útoku byli kreativní, dařilo se Doškářovi, Hájkovi, Dědečkovi, Krahulcovi a Barešovi. Pevné nervy a jistou ruku měl Skopár, důležité branky střílel Hájek a výbornými přihrávkami zásobovali své kolegy Kvasnička a Dědeček. Po delší pauze nastoupil Š. Drbohlav a předváděl též kvalitní výkon, v závěru poločasu ale sestavu hostí musel po hrubém zákroku domácího hráče opustit. V obraně citelně chyběli J. Drbohlav a Ženatý.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: Petr, Grabemann – Doškář 7; Skopár 7/5; Bareš 4; Krahulec 3; Kvasnička, P. Drbohlav a M. Hájek po 2; Dědeček, Pour a Brádler po 1; Š.Drbohlav; M. Knittl; A. Tůma

 

Statistika utkání:
Diváků:  103
Sedmičky:  5/5 – 5/5
Vyloučení:  1 – 1;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Ransdorf, Větrovský
Sled branek: 1-0, 3-5, 6-6, 9-10, 12-10, 15-12, 17-15, 20-17, 25-19, 27-21, 28-27, 29-28, 30-29, 33-30

 

Netradičně v sobotu (4. května) v 15:30 hodin zakončí jičínská rezerva svoji letošní pouť první ligou. V utkání, v němž půjde již jen o body a vylepšení umístění, hostí celek Sokola Šťáhlavy. Utkání bude předzápasem derniéry letošní sezony „A“ týmu s Hranicemi.