Neděle 13. října 2024, Praha Řepy

V neděli dopoledne sehráli házenkáři jičínského Medipointu v pražských Řepích utkání 6. kola nejvyšší soutěže proti domácí Dukle. Pražané byli favoritem utkání, ve vzájemných soubojích v posledních letech pravidelně vítězí a byli přesvědčeni, že jinak tomu nebude ani tentokrát. Hosté ale nechtěli výhru Dukle darovat, naopak se chtěli prezentovat odvážným výkonem, který by mohl nést ovoce v podobě bodového zisku.

 

HC Dukla Praha – HBC Medipoint Jičín  26:21 (14:12)

V úvodních minutách střetnutí se hráči obou celků poměrně pravidelně střídali ve skórování, v deváté minutě srovnával hostující Hajer na 6:6. V prvních minutách byli vidět oba brankáři, domácí Votava a hostující Rangl, jenž prožil v Dukle několik vynikajících sezón. Tahounem drtivé většiny akcí Dukly byl neudržitelný Josef, který z prvních šesti branek Pražanů zaznamenal čtyři přesné trefy. Na straně hostí se blýskl třemi góly Matouš, jenž těžil z rychlých kombinačních akcí svých spoluhráčů. S přibývajícími minutami se do hry vkrádala nepřesnost, útoky již nebyly tolik přesné a brankostroj, především na straně Jičína, se zastavil. Domácí se přeci jen dokázali prosadit, využívali své schopnosti v soubojích jeden na jednoho a v polovině poločasu odskočili na 11:7. Hosté ale nezpanikařili, vyztužili obranu a patřičným důrazem nahlodali sebevědomí házenkářů Dukly. Když s několika dalšími zákroky přispěchal gólman Rangl, snížili hosté i díky brankám Ženatého na 13:12. Poslední slovo úvodního dějství však patřilo domácím, kteří zásluhou M. Rakouského upravili na 14:12.

Po změně stran házenkáři Dukly nejprve navýšili na rozdíl tří gólů, 15:12 a později 17:14. Jičínští ale znovu zabojovali, pozorně bránili a po gólech Matouše a A. Dolejšího korigovali na 17:16. V dalších fázích střetnutí byl vidět boj o každý míč. Hře sice chyběl spád, k vidění nebyly žádné okulahodící akce, nasazení a bojovnost hráčů obou celků ale byly příkladné. Hosté byli domácí Dukle neustále na dostřel, rozdíl ve skóre se pohyboval mezi jednou a dvěma brankami. V jeden moment mohli Jičínští dokonce stav utkání srovnat, to se ale nestalo a Pražané odskočili na rozdíl tří přesných zásahů, 23:20. V úplném závěru si již domácí výhru pohlídali, zvítězili 26:21 a dali tak nejlepší dárek bývalému brankáři Tomáši Petržalovi. Ten před sezónou ukončil své sedmnáctileté působení v dresu Pražanů a před samotným utkáním mu domácí před solidně zaplněnou halou poděkovali za skvělé výkony, kterými se po celou dobu působení v Dukle prezentoval.

Házenkáři Jičína odehráli v Praze sympatický zápas. Více než padesát minut byli Dukle naprosto vyrovnaným protivníkem a pomýšleli na bodový zisk. Především obrana pracovala velmi slušně. V závěru ale domácí prokázali větší zkušenosti a zápas dotáhli do vítězného konce. V barvách Jičína se střelecky blýskl Matouš, autor devíti branek. Solidní zápas odehráli rovněž Ženatý a Brádler, na obraně odvedli hodně práce Rychna, Miľko a Hajer, v první půli podržel své spoluhráče brankář Rangl. Celkově zanechali Jičínští v Praze slušný dojem a před dalšími extraligovými souboji se přesvědčili, že mohou hrát vyrovnané partie i se silnějšími celky.

Sestava a branky HBC Medipoint Jičín: Rangl, Veverka – Matouš 9/1; Ženatý 3; M. Hájek, Rychna a Brádler po 2; Škalda, A. Dolejší a Hajer po 1; Doškář; Miľko; J. Dolejší; Ježek; P. Drbohlav; J. Hájek  

 

Ohlasy po utkání:

Ondřej Šulc, trenér HBC Medipoint Jičín: „Nehodnotí se to zrovna snadno. Samozřejmě začnu gratulací Dukle k výhře. Myslím si, že ten zápas byl vyrovnaný. Sice jsme celou dobu tahali za kratší konec, ale vždycky jsme se dokázali dotáhnout. Ke konci zápasu už jsme bohužel technickými chybami a neproměněnými šancemi nechali Duklu, aby si došla pro vítězství.“

Daniel Kubeš, trenér HC Dukla Praha: „Samozřejmě jsem rád, že jsme vyhráli druhý domácí zápas. Bylo to upracované a vybojované vítězství. Jako pozitivní hodnotím, že jsme dostali pouze 21 branek, to je velký posun, který mi dělá radost. Na druhou stranu náš výkon v útoku nebyl optimální. Ale jsem rád, že se nám to ve druhém poločase podařilo zvládnout tak, že jsme vyhráli o pět gólů.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  260
Sedmičky:  4/3 – 4/1
Vyloučení:  6 – 6;  ČK:  1 – 0
Rozhodčí:  Bubeníček, Valášek
Sled branek: 1-1, 3-3, 6-6; 9-6, 11-7, 12-11, 14-12; 17-14; 19-18; 21-19; 22-20; 24-20; 26-21

 

Již v sobotu 19. října čeká jičínské házenkáře další extraligový duel. Na domácí palubovce přivítají od 18:00 hodin celek SKP Frýdek-Místek.