Neděle 15. září 2024, Plzeň

Ve druhém kole nejvyšší soutěže čekal jičínské házenkáře soupeř z kategorie nejtěžších, před televizními kamerami se v neděli představili na půdě vícemistra loňského ročníku, týmu plzeňského Talentu. Domácí byli jednoznačným favoritem duelu, ve svém středu mají zkušené hráče, kteří se svým týmem vybojovali několik mistrovských titulů a působí rovněž v české reprezentaci. Hosté chtěli na západě Čech překvapit, o týden dříve byli blízko bodovému zisku v Kopřivnici, na tento výkon chtěli navázat. V sestavě chyběli zkušený pivot Miľko a pilíř defenzívy Pekař, naopak premiéru v extraligovém dresu Jičína si odbyl odchovanec liberecké házené, Oskar Hajer.

Talent tým Plzeň – HBC Medipoint Jičín  34 : 24 (18:9)

V úplném úvodu utkání drželi Jičínští s domácími krok, především velmi aktivní M. Hájek činil svým pohybem obraně Plzně problémy a díky jeho třem zásahům byl stav v polovině třetí minuty 2:3. Bohužel, místo toho, aby nadějný vstup Jičínské uklidnil, přišel pravý opak. Hosté v útoku zbytečně spěchali do zakončení, které většinou přicházelo z nepřipravených pozic. To byla voda na mlýn solidně fungující obrany Talentu, jehož hráči následně trestali z rychlých kontrů do nepřipravené obrany hostí. Také v postupném útoku Plzeňští snadno přehrávali defenzívu Jičína, kde byla znát absence Pekaře a Miľka. Náskok domácích tak utěšeně narůstal až na 11:3. To už byl v hostující brance mladičký Mičke, jenž vystřídal Veverku. Nutno poznamenat, že gólmani Jičína to měli za prodyšnou obranou velmi těžké. V polovině první půle hosté dokázali nápor Plzně přibrzdit, naopak sami si vytvořili některé slibné příležitosti, ne všechny se ale podařilo přetavit v přesné zásahy. První poločas nakonec skončil 18:9.

Do druhého dějství vstupovali házenkáři HBC Medipoint Jičín s cílem poprat se o co nejlepší výsledek a především zlepšit herní projev, který nebyl v určitých fázích první půle zdaleka ideální. Hosté ale hned v úvodu v několika případech ztroskotali na výborně chytajícím Herajtovi a hráči Talentu nemilosrdně trestali, 21:9. Na odhodlání Jičínských to ale nic neubralo. Naši házenkáři zlepšili pohyb v útoku, čímž dokázali donutit domácí defenzívu k chybám. K zakončení se po pěkných akcích dostal především Doškář, jenž ukázal, že může být hrozbou pro obranu soupeře. Z křídelních pozic se nemýlil A. Dolejší, z výborné spolupráce s J. Dolejším těžil na pivotu ve druhé půli výborně hrající Hajer. Hosté po zlepšeném výkonu ukrojili z náskoku domácích několik branek, v pětadvacáté minutě korigoval Doškář ze sedmimetrového hodu na 30:23. Poté chtěli Jičínští rychle přidat další góly, počínali si ale až příliš ukvapeně a domácí toho využili k navýšení na 34:23. Poslední gól duelu vstřelil nejlepší střelec hostí, Doškář, který svým sedmým přesným zásahem upravil na 34:24.

Jičínští nenavázali na velmi solidně odehraný zápas v Kopřivnici a podruhé odešli z venkovního střetnutí poraženi. Nutno přiznat, že tentokrát narazili na velmi silného protivníka, jednoho z největších adeptů na mistrovský titul. Hosté střídali slušně odehrané pasáže s těmi méně povedenými, což na tým kvalit Plzně nemůže stačit. Potěšitelné je, že hráči bojovali i za velmi nepříznivého stavu, odměnou jim byla korekce až na průběžný sedmigólový rozdíl.

Sestava a branky HBC Medipoint Jičín: Veverka, Mičke – Doškář 7/2; Hajer 4; Matouš 3; M. Hájek 3/1; J. Dolejší, A. Dolejší a P. Drbohlav po 2; Brádler 1; Ženatý; Ježek; J. Hájek; Škalda; Rychna; Knittl  

 

Statistika utkání:
Diváků:  720
Sedmičky:  3/2 – 4/3
Vyloučení:  5 – 4;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kosmák, Halada
Sled branek: 2-1, 3-3, 11-3; 11-5, 14-7, 16-8, 18-9; 24-11; 24-15; 26-18; 28-20; 30-23; 34-24

 

Velmi důležité střetnutí čeká jičínské házenkáře v následujícím třetím kole Chance Extraligy. Netradičně v neděli 22. září přivítají od 18:00 hodin na palubovce městské sportovní haly tým HBC Strakonice. Jednoznačným cílem Jičínských bude po dvou utkáních na hřištích soupeřů v domácí premiéře zvítězit a připsat si první extraligové body nového soutěžního ročníku nejvyšší soutěže.