Sobota 7. září 2024, Kopřivnice

V premiéře nového soutěžního ročníku nejvyšší soutěže házenkářů, Chance Extraligy, se Jičínští představili na půdě čtvrtého celku sezóny 2023/2024, týmu KH Kopřivnice. V sestavě hostí se objevily nové tváře, po dvou letech strávených v Německu nastoupil velezkušený gólman Veverka, do jičínského dresu se vrátil rovněž Škalda. Poprvé se v „A“ týmu Jičína představil křídelník Petr Drbohlav a po dvaceti čtyřech letech se v brance objevilo jméno Mičke, když na působení otce Zdeňka navázal sedmnáctiletý odchovanec Jan. Hosté cestovali na půdu favorita s cílem soupeře zaskočit a přivézt domů extraligové body.

 

KH ISMM Kopřivnice – HBC Medipoint Jičín  28:27 (16:14)

Úvod střetnutí vyšel Jičínským náramně, jako první se trefil Doškář, o chvíli později zvyšoval na 0:2 M. Hájek. Také v dalších minutách drželi hosté mírné vedení, k němuž přispěl několika zákroky brankář Veverka. S přibývajícími minutami přebírali otěže zápasu domácí, kteří šli v deváté minutě poprvé do vedení, 7:6. Hosté ale pokračovali v sympatickém představení, obratem ve vývoji duelu se nenechali zaskočit a před polovinou úvodní třicetiminutovky otočili na 9:10. Následně ale Jičínští neproměnili několik nadějných střeleckých pokusů, doplatili také na některá vyloučení a pět minut před přestávkou svítili na ukazateli stav 15:11. Hosté dokázali zmobilizovat síly, třemi góly v řadě snížili na 15:14. Poté domácí upravili na 16:14, poslední útok měli k dispozici Jičínští, svou akci dohráli do levého křídla na P. Drbohlava. Ten byl při pokusu o zakončení atakován, píšťalka arbitrů se ale k překvapení hostující lavičky neozvala.

Po změně stran zvýšili Kopřivničtí na čtyřgólový rozdíl, na konci deváté minutě vedli 22:18 a hráčům Jičína se v těchto fázích utkání nedařilo překonat solidně fungující obranu domácích. Ovšem také defenzíva Jičína začala pracovat s větším důrazem a aktivitou, domácí najednou znervózněli. Hostující obranu podpořil důležitými zákroky Veverka, v útoku si velmi aktivně počínali M. Hájek a Ženatý, brejkové situace dokázal proměnit A. Dolejší. Jičínští nejprve snížili na nejtěsnějších 22:21, domácí ještě dokázali reagovat a odskočili na 24:22. To již stál v jičínské svatyni mladičký Mičke, jenž zneškodnil sedmičku a vzápětí „lapil“ střelu z prostoru křídla. Hosté vycítili šanci, pokračovali ve zlepšené činnosti obrany a pohodu si přenesli také do útočné fáze. Tam se dokázali prosadit po spolupráci spojek s pivotem Ježkem a také díky jeho trefám hosté otočili na 24:26, sedm minut před koncem 25:27. Bohužel, v závěru střetnutí nedokázali Jičínští své střelecké pokusy úspěšně zakončit, vyprodukovali technické chyby a domácí srovnali na 27:27. Na rozdíl od konce první půle měli poslední šanci skórovat tentokrát házenkáři Kopřivnice. Také oni dohráli svou akci do křídla, následoval velmi podobný zákrok na naskakujícího křídelníka. Bohužel, tentokrát byl souboj vyhodnocen k nevoli jičínské výpravy jako nedovolený a následoval sedmimetrový hod. Mezitím vypršel hrací čas. K exekuci „sedmičky“ se postavil zkušený Čadra, jenž se nemýlil a stanovil na konečných 28:27.

Na jedné straně vypukla obrovská radost, na hostující zavládl smutek. Jičínští dokázali v průběhu druhého poločasu smazat čtyřbrankové manko a dokonce se dostali do vedení o dva góly. Bohužel, v posledních minutách jim zvlhnul střelecký prach a umožnili domácím nejprve srovnat a v úplném závěru obrat dokonat. Házenkáři Jičína odehráli na Moravě velmi solidní utkání, kterému by určitě více slušela remíza. Dobře zachytali oba brankáři, Veverka a Mičke, po změně stran došlo ke zlepšení v obranné fázi, v útoku byli nejvíce vidět M. Hájek, Ženatý, ve druhé půli také A. Dolejší a Ježek. Pochvalu ale zaslouží všichni hráči.

Sestava a branky HBC Medipoint Jičín: Veverka, Mičke – M. Hájek 6/1; Ženatý a Ježek po 4; A. Dolejší a Matouš po 3; J. Hájek 2; P. Drbohlav, J. Dolejší, Škalda, Doškář a Pekař po 1; Miľko; Rychna; Knittl  

 

Ohlasy po utkání:

Ondřej Šulc, trenér HBC Jičín: „Já bych samozřejmě chtěl pogratulovat domácím k vítězství. Myslím si, že zápas se musel líbit každému. Byla to rychlá a tvrdá házená. Drželi jsme se dlouho, ale bohužel domácí nám odskočili až na čtyři góly. Musím samozřejmě kluky pochválit, že se z toho dokázali vyhrabat až do stavu, kdy jsme o dva góly vedli. Bohužel jsme nezvládli koncovku, ale když to vezmu globálně, musím kluky pochválit za to, jak tento zápas zvládli. Je to určitě příslibem do této sezóny.“

Tomáš Sklenák, trenér KH ISMM Kopřivnice: „Byl to určitě napínavý zápas až do konce. Nicméně klobouk dolů před kluky z Jičína. Ukázali, že v tom mládí mají sílu, jsou draví. Musím říct, že sezóna bude těžká. Jsem rád, že jsme to zvládli, protože první domácí zápasy jsou vždy těžké. Všichni víme, že ta nervozita někdy dokáže svázat ruce. I když jsme vedli, stačí pár chybiček, soupeř se nadechne a už jsme zase měli problémy. Jsem ale moc rád, že jsme vyhráli a uvidíme, co bude dál. Půjdeme postupně zápas od zápasu.“

 

Statistika utkání:
Diváků:  215
Sedmičky:  7/5 – 2/1
Vyloučení:  2 – 5;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Kichner, Vacula
Sled branek: 0-2, 3-5, 8-7; 9-10, 15-11, 15-14, 16-14; 18-14; 22-18; 22-21; 24-22; 24-26; 25-27; 28-27

 

K dalšímu utkání cestují jičínští házenkáři opět na půdu soupeře, tentokrát se v neděli 15. září představí od 10:00 hodin na půdě Talentu Plzeň, vícemistra loňského ročníku nejvyšší soutěže. Duel vysílá přímým televizním přenosem stanice ČT Sport.