Sobota 4. května 2024, Jičín

Poslední zápas letošního ročníku první ligy dopadl pro domácí dobře. Bylo znát, že z jičínských hráčů opadla křečovitost a ona přehršel snahy, což v minulých zápasech ne vždy platilo. Jičínský výkon šel v posledních kolech vzhůru, což bylo potvrzeno i v sobotu. Napomohla tomu i téměř vyprázdněná marodka, připomeňme, že v průběhu sezóny ať již dlouhodobě nebo jen několik zápasů, chyběli nebo chybí A. Frýba, J. Hájek, Pour, Sedláček, Dom. Doškář, P. Drbohlav, J. Drbohlav, M. Knittl, Š. Drbohlav, Kaucký, Dědeček, Mičke, Hejtmánek, V. Thorovský. Nebylo proto jednoduché dávat na jaře sestavu dohromady. Na druhou stranu, příležitost tak dostávala řada dorostenců, což bylo jen ku prospěch věci. V sobotu však byla absence již mizivá, chyběli Frýba, J. Drbohlav (oba výborní obranáři), se zraněním byl připraven Dědeček. Soupeř ze Šťáhlav je mladým celkem, hraje rychlou házenou, což domácím vyhovuje, bylo se na co dívat. Hrálo se bez zábran nahoru, dolů.

 

O2xyworld HBC Jičín „B“ – Sokol Šťáhlavy  36:25 (14:13)

Utkání začalo ve svižném tempu z obou stran. Přeci jenom bylo vidět, že po palubovce běhají mladí hráči. Domácí začali lépe a dokázali si po pohledných akcích vypracovat tříbrankový náskok. Jelikož Jičínští i kvalitně bránili, odstup od soupeře si udržovali až do 20. minuty. To se jičínská sestava zásadně prostřídala. Než se domácí hráči, kteří vystřídali, stačili zahřát, přišla studená sprcha v podobě čtyř branek soupeře za sebou. Vedení 10:7 ve 20. minutě změnili hosté na 11:11 v minutě 24. Oba celky se střídaly v rychlých útocích, vytvářely si střelecké šance. Jičínští však některé neproměnili, velmi dobře rozchytali hostujícího brankáře. Teprve těsně před odchodem do šaten rozhodl Pour o jednobrankovém rozdílu ve prospěch Jičína.

Druhý poločas začali lépe hosté, dokázali srovnat na 14:14, ale to bylo vše. Poté začal úřadovat M. Knittl. Ten byl k nezastavení. Buď se prosadil střelecky sám nebo dokázal vybojovat sedmimetrový hod či vyloučení. Jičínští přebírali iniciativu a postupně se od soupeře odpoutali. Do 12. minuty byl stav relativně vyrovnaný (22:19), přišla však domácí pětiminutovka, kdy Jičínští vstřelili čtyři branky a o osudu utkání prakticky rozhodli. I nadále se však hrála útočná, rychlá házená. Oba celky ukázaly, že házenou umí, také brankáři na obou stranách předvedli výborné zákroky. Jičínští si již výhru vzít nenechali, s končící sezónou a domácími fanoušky se rozloučili vítězně.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín „B“: Petr, J. Knittl –  M. Knittl 7; Skopár 7/4; Ženatý a Doškář po 4; P. Drbohlav, Kvasnička, Tůma, Bareš, Ženatý, Krahulec a Brádler po 2; Pour 1; M. Hájek; Dědeček

 

Statistika utkání:
Diváci:  126
Sedmičky:  4/4 – 3/3
Vyloučení:  3 – 6;  ČK:  0 – 0
Rozhodčí:  Moravec, Řeháček
Sled branek: 3-1, 5-2, 8-3, 10-7, 11-11, 14-13, 16-15, 22-18, 26-19, 29-21, 30-22, 34-24, 36-25

 

Rezervní celek O2xyworld HBC Jičín obsadil v konečném účtování 7. příčku. Získal 22 bodů při aktivním skóre 663:626. Před Jičínskými se umístily právě Šťáhlavy a Brno Bohunice s 24 body. První ligu ovládlo béčko Dukly Praha se 30 body před Vsetínem (30) a Litovlí (28 bodů). Škoda některých ztracených zápasů (především doma s Litovlí či ve Vršovicích a na Polance), umístění mohlo být možná i medailové. Takto patřil Jičín alespoň mezi čtyři nejvíce skórující týmy – 1. Zlín 699 branek, HBC 4. příčka 663 branky. D. Skopár bojoval do konce o titul nejlepšího střelce, se svými 114 brankami zůstal tři trefy za vítězným Tillerem ze Zlína se 117 zásahy do černého a jen branku za stříbrným Siročákem z Polanky. Soutěž pravděpodobně opustí hráči 1. HK Dvůr Králové, Polanky a TJ JM Chodov.